Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Varkensvlees met milieukeur een succes

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


MILIEUKEUR AGRO-FOOD PERSBERICHTEN


* VARKENSVLEES MET MILIEUKEUR EEN SUCCES

"Als slager moet je niet meedoen met varkensvlees met Milieukeur alleen voor de publiciteit en de omzet. Dat is geen goede reden om te starten. Je moet er als bedrijf volledig achter staan. De belangrijkste reden voor mij om er in te stappen is dat er tegenwoordig over dieren en vlees veel negativiteit in het nieuws verschijnt. En dat terwijl er hele goede initiatieven bestaan, zoals dit project. Het slagersvak is nog steeds een mooi vak. Ik heb dan ook niet lang geaarzeld om aan de tweede ronde van dit project mee te doen", aldus de heer E. Tebak, Keurslager.

De vleesindustrie heeft het de laatste tijd niet makkelijk gehad. Door de MKZ crisis, de varkenspest en de gekkenkoeienziekte vergt het vertrouwen van de klant extra aandacht. Gezondheid, dierenwelzijn en het milieu zijn belangrijke onderwerpen die de keuze van de consument beïnvloeden. Het project Milieukeur Varkensvlees is in 1999 in Brabant gestart. De initiatiefnemers zijn de Vereniging van Keurslagers en Stichting 3T, als vertegenwoordiger van zeven bedrijven die de (varkens-)bedrijfskolom representeren van boer tot vleesveredelaar. Het uitgangspunt van dit project is de focus op een constante en hoge varkensvleeskwaliteit door de gehele keten.

Kick off Maandag 3 september 2001 vond wegens het enorme succes van de eerste ronde 'Milieukeur Varkensvlees', de kick off plaats voor de tweede ronde. Een nieuwe groep Keurslagers én hun medewerkers kregen uitleg over de oorsprong en de doelstellingen van het initiatief. Op deze manier hebben de acht nieuwe deelnemers aan het project een goede basis gekregen om de consument te kunnen voorlichten. Tebak: "Ik ben zelf ook op de demoboerderij van Hans Verhoeven in Valkenswaard geweest. Het is heel leuk om te zien hoe alles in de praktijk gaat. Je wordt enthousiast gemaakt en je kunt ook beter vragen van consumenten beantwoorden als je zo'n varkenshouderij met eigen ogen hebt gezien."

Controleerbaar "Vroeger wisten de
slagers maar voor 60 % zeker wat ze in huis haalden aan varkensvlees. Nu weet ik alles", vertelt Keurslager Bongers, deelnemer van de eerste 'lichting'. "Het hele traject is controleerbaar als het gaat om varkensvlees met Milieukeur. Ik weet van welke boer mijn varkens komen, in welke omstandigheden ze leven en hoe de grossier te werk gaat. Ik heb zicht op het hele traject van de mest tot het vlees op de toonbank." Het is de bedoeling dat een slager zich blijvend houdt aan de regels. Dat straalt vertrouwen uit en naar de klant toe zorgt het voor herkenbaarheid. Bongers: "Komend voorjaar ga ik waarschijnlijk met een aantal van mijn klanten een bezoek brengen aan een varkenshouderij. Dat is volgens mij heel goed voor de beeldvorming van de consument en schept weer meer vertrouwen."

Tweeledig doel Het project Milieukeur Varkensvlees is een goede reclame voor de Vereniging van Keurslagers. Dat is een Verenging die 567 leden telt, waarvan er nu 16 deelnemen aan de pilotprojecten. "Wij zien voor deelname aan het project een tweeledig doel. Enerzijds past het bij onze filosofie om goed geproduceerd vlees aan te bieden en op deze manier ook te laten zien wat we doen. Daarnaast is het ook nog een extra milieuwinst. Twee vliegen in een klap", aldus De heer G.H. van Woudenbergh, directeur van de Vereniging van Keurslagers.

Kosten en vertrouwen De heer M. Claassen, algemeen directeur van de groothandel in vlees Hems B.V., stelt dat varkensvlees met Milieukeur niet veel duurder mag zijn dan 'gewoon' varkensvlees, omdat anders de consument het niet wil kopen. "Als iedereen een steentje bijdraagt, bijvoorbeeld door een kleinere winstmarge op het vlees, kan de prijs concurrerend blijven. Het varkensvlees met Milieukeur moet positief benaderd worden." Ook het feit dat boeren geld besparen door een geringer energieverbruik scheelt in de uiteindelijke prijs die de consument moet betalen. Volgens Claassen staan slagers en consument positief tegenover het keurmerk, zeker ook na alle crises met het vlees. "Het varkensvlees met Milieukeur heeft het voordeel dat het vertrouwen schept bij de consument en dat de naam beter klinkt dan alle andere standaarden en keurmerken."Varkensvlees met Milieukeur

Bij
varkensvlees met Milieukeur is al het mogelijke gedaan om het milieu te ontlasten. Zorgvuldig management en een goede stalinrichting beperken zoveel mogelijk de milieubelasting van de lucht en de bodem. Ook wordt energie bespaart, bijvoorbeeld door dat de lichaamswarmte van de grotere varkens de ruimte van de biggetjes verwarmt. Tevens wordt aandacht besteed aan een goede verzorging van de varkens. Een ander voordeel is dat varkensvlees met Milieukeur volledig van de varkenshouder tot aan de slager is gecontroleerd door een onafhankelijk keuringsinstituut. Zo kan iedereen weten waar een stukje varkensvlees vandaan komt.


* SUPERMARKT POIESZ EN DE APPELS MET MILIEUKEUR

Supermarktketen Poiesz heeft zijn assortiment uitgebreid met appels met Milieukeur. Het zelfstandige familiebedrijf zet hiermee een nieuwe stap om de consument nog meer vertrouwen te schenken en zichzelf nog meer te onderscheiden van de concurrent.

In Friesland is supermarktketen Poiesz een begrip. De heer K. Poiesz, commercieel directeur en mede-eigenaar: "We zijn er trots op dat we nog steeds een zelfstandig familiebedrijf zijn. Het is begonnen met Lodewijk Poiesz, die in 1923 een groentewinkel in Sneek opende. In 1962 volgde de opening van een supermarkt, waar levensmiddelen, huishoudelijke zaken en groenten en fruit te koop waren. Begin jaren '80 vond de echte groei plaats." Momenteel zijn er 34 filialen, voornamelijk in Friesland, maar ook in Groningen, Drenthe en Flevoland, die de consument bedienen. Poiesz: "De winkels worden gekenmerkt door een ruime en heldere opzet en de
klantvriendelijkheid."

Poiesz: "Uiteraard kende ik de term
Milieukeur al lang, maar ik raakte er pas echt mee bekend via de SuperUnie, onze inkooporganisatie." De heer A. Breeuwsma, inkoper van de supermarktketen: "De fruitveiling Zuid-Limburg, die onder andere de afzet van 22 fruittelers met Milieukeur verzorgt, vroeg mij of we interesse hadden voor appels met Milieukeur. En dat hadden we. Milieukeur heeft een goede uitstraling, terwijl het fruit in de winkel niet of nauwelijks duurder is dan de 'normale' appel." De appels met Milieukeur liggen sinds twee maanden in de schappen. Poiesz: "Vroeger volgden we meer de trends, maar nu willen we ook trendsetter zijn. Vandaar de producten met de keurmerken, waaronder Milieukeur. Het is ook een goede manier om je te onderscheiden van de concurrentie."

Het effect en reacties van de klanten zijn gezien
de korte ervaring met Milieukeur nog niet echt te meten, maar Poiesz maakt zich over de verkoop hiervan geen zorgen. "We hebben nu al een omzet gedraaid van 300 miljoen gulden en de groente- en fruitafdeling is hiervoor in sterke mate verantwoordelijk. De appels met Milieukeur hebben in onze winkel een prominente plaats." Breeuwsma: "Op één soort na hebben we alleen maar appels met Milieukeur. De uitstraling van Milieukeur werkt zeker in ons voordeel. De klant weet dat een kwalitatief hoogwaardig product wordt aangeboden en dat het minder belastend is voor het milieu."

In week 49 start de
supermarktketen samen met Stichting Milieukeur en Fruitveiling Zuid-Limburg een actie om via posters, folders en kaarten de aandacht te vestigen op de appels met Milieukeur. Commercieel directeur Poiesz: "Je moet erin geloven en erachter staan, dan komt het zeker goed. Bij steeds meer mensen neemt het milieu een belangrijke plaats in. Bij een product met Milieukeur denkt de klant al snel dat het goed zit. Een dergelijk keurmerk biedt zekerheid aan de klant. En hierdoor heeft de klant ook weer vertrouwen in onze supermarkten."
--
Dit is een bericht van de Stichting Milieukeur mailservice. Kijk voor meer informatie op onze web-site: www.milieukeur.nl/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...