Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rijswijk draagt gezinsvervangend tehuis over

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Rijswijk

ers- en Nieuwsberichten...
Rijswijk draagt gezinsvervangend tehuis over

Rijswijk, 19 december 2001

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het atrium van het gebouw aan de Minister Aalberselaan 39, flat 108/109 te Rijswijk op woensdag 19 december 2001 ondertekenen wethouder C.J. Thoral-van Vliet en de heer drs. H.M. van Yperen (directeur a.i. van De Compaan) om 15.30 uur de overeenkomst tot overdracht door de gemeente Rijswijk van het gezinsvervangend tehuis "Vredenoord" voor mensen met een verstandelijke handicap aan stichting de Compaan met ingang van 1 januari 2002. Tijdens deze bijeenkomst vindt ook de onthulling plaats van de toekomstige naam van "Vredenoord".

Het gezinsvervangend tehuis (GVT) Vredenoord is gesticht in 1972 en bood huisvesting, verzorging en begeleiding aan 27 mensen met een verstandelijke handicap. Dat gebeurde in Huize Vredenoord, in rustige en lommerrijke omgeving gelegen aan de Jan Thijssenweg.

In die tijd voldeed het tehuis aan alle eisen en wensen die aan deze vorm van zorg werden gesteld, maar in de loop van de volgende decennia ontstonden andere opvattingen. Tegenwoordig poogt men mensen met een verstandelijke handicap zo goed mogelijk plaats te bieden in de samenleving; ze worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelf te doen, maar daarin wel ondersteund. Dat vereist maatwerk, want iedere cliënt heeft zijn eigen handicap en eigen ontwikkelingsmogelijkheden. Dergelijke ideeën konden in het afgelegen pand aan de Jan Thijssenweg niet goed gerealiseerd worden.

In het midden van de jaren negentig voerde de gemeente Rijswijk bovendien een kerntakendiscussie waarbij werd vastgesteld dat het bieden van deze zorg niet tot die kerntaken behoort. Sinds enige jaren was Rijswijk de enige gemeente in Nederland die nog een gezinsvervangend tehuis exploiteerde.

Rijswijk ging dan ook op zoek naar een organisatie die in staat zou zijn om de zorg voor deze kwetsbare groep mensen over te nemen, zo mogelijk te verbeteren en vond die in de Compaan; een professionele en vooruitstrevende stichting op het terrein van de geestelijke gehandicaptenzorg, werkzaam in Den Haag en de regio. De Compaan biedt de doelgroep een breed spectrum aan woonvormen en individuele en collectieve voorzieningen in het kader van verzorging en begeleiding. De stichting was niet onbekend in Rijswijk; cliënten van de Compaan verzorgen al geruime tijd het beheer van zowel wijkcentrum Stervoorde aan de Dr. van Mooklaan als het beheer van kinderboerderij `t Akkertje aan het Julialaantje.

Rijswijk en de Compaan hebben vervolgens de plannen voor nieuwe locaties ten behoeve van de bewoners van Huize Vredenoord ontwikkeld. Die locaties werden in mei/juni 2001 betrokken en liggen in de wijk Steenvoorde; een complex aan de Minister Aalberselaan biedt huisvesting aan 12 personen, een accommodatie aan de Minister Talmalaan biedt onderdak aan 11 personen en verspreid in de nabijheid liggen enkele appartementen voor begeleid wonen door in totaal 5 personen.Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2001 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie