Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herinneringen aan Patriottenleider H.W. Daendels

SOTHEBY'S
Press Release

Herinneringen aan Patriottenleider H.W. Daendels

Op woensdag 19 december komt bij Sotheby's Amsterdam de collectie meubelen, schilderijen en memorabilia onder de hamer van wijlen Mr Herman Daendels, de laatste mannelijke afstammeling van de bekende patriottische Generaal en Gouverneur-Generaal van Nederlandsch-Indië, Herman Willem Daendels.

Herman Willem Daendels (Hattem 1762- St George d'Elmina 1818) was een van de voormannen van de Patriotten-beweging aan het einde van de 18de eeuw. Hij vocht tegen de Pruisen toen deze Stadhouder Prins Willem V te hulp schoten. Tijdens het herstel van Oranje en de oude Republiek leefden de Patriottenleiders, en dus ook Daendels, in ballingschap in Frankrijk. Met de Franse Revolutie en de Franse invasie keerden ze naar Nederland terug en stichtten de Bataafse Republiek. Daendels werd benoemd tot Gouverneur Generaal van Nederlands Indië. Hij vestigde het bestuur aldaar en liet onder meer de Postweg door Java aanleggen. Ook het paleis te Buitenzorg, nu Bogor, is in zijn tijd gebouwd. Na de val van Napoleon en de terugkeer van Oranje moest Daendels, ondanks zijn kwaliteiten een flinke stap terug doen, hij behoorde immers tot de 'andere' partij. In 1818 overleed Daendels in West Afrika, als Gouverneur van de laatste Nederlandse bezittingen daar.

De objecten uit deze nalatenschap hebben betrekking op de tijd van de Patriotten en op de persoon van Daendels. De collectie omvat laat 18de eeuws meubilair en Empire meubels, enkele koloniale stukken waaronder een bankje en twee Javaanse torchères, verschillende portretten, een schilderij voorstellende het Paleis te Buitenzorg, en een collectie mezzotinten van portretten van voormannen van de Bataafse Republiek door o.a. Hodges. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de door Mr Herman Daendels opgerichtte Stiching Daendels, die onder meer als doelstelling heeft "De bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar de Patriottentijd en de Bataafs- Franse tijd dan wel naar hun doorwerking".

Naast de Collectie Daendels komen op 19 december bij Sotheby's een mooie 18de eeuwse Hollandse Louis XV kabinetten en vitrinekasten, een Louis XVI klapbuffet, alsmede iepenhouten eetkamerstoelen en fauteuils aan bod. Er zijn mooie Franse en Belgische meubelen, Duitse Barok en Rococo kasten en commodes, Franse Napoleon III suites.

Kijkdagen : 14 t/m 17 december, dagelijks van 10.00 tot 16.00 uur, op vrijdag tot 20.00 uur
Veiling : "18de en 19de Eeuwse Meubelen en Decoraties", 19 december om 10.30 en 14.00 uur
Adres : Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam

Fotomateriaal is beschikbaar en kan per email verstuurd worden. Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff

Press & Marketing

T: * 31 (0)20 550 2205
F: * 31 (0)20 550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com
Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie