Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herstructurering adviesraden gemeente Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Herstructurering adviesraden Amsterdam

Het college van B&W stemt in met de opheffing van de adviesraden minderheden en de Emancipatie Advies Raad. Ook gaat het college akkoord met de oprichting van een nieuwe structuur, bestaande uit:
* een netwerk van deskundigen, ondersteund door een programmaraad;
* een stedelijk en sublokaal (stadsdelen) platform voor de inspraak van diverse groepen.

De reden voor de herstructurering is dat de huidige structuur niet voldoet aan de verwachtingen van de raden zelf, het bestuur en het maatschappelijk middenveld. Daarnaast blijkt uit landelijk en vergelijkend onderzoek - verricht door een externe onderzoeker - dat het verenigen van de inspraak- en adviesfunctie binnen de raden een achterhaalde en niet werkbare constructie is. Ook past de huidige structuur niet binnen de gedachte van het diversiteitsbeleid van de gemeente Amsterdam, omdat het doelgroepgericht en niet flexibel is.

De nieuwe structuur sluit beter aan bij de informatie- en adviesbehoefte van bestuur, ambtenarij en maatschappelijk middenveld. Zo komt er een flexibel deskundigennetwerk, onderhouden en aangestuurd door een kleine programmaraad. De huidige adviesraden dragen een kandidaat voor maximaal twee termijnen van drie jaar voor.Omdat veel beleid naar de stadsdelen is gedecentraliseerd, is het positioneren van de inspraak op dat niveau een logische stap. Het blijft echter ook wenselijk om een lichte platformfunctie op stedelijk niveau te positioneren, zodat ook op dat niveau over en weer snel en flexibel aanspreekpunten zijn te vinden.

Behandeling in de raadscommissie is op 17 januari en in de gemeenteraad op 30 januari.

Lisa Neves Gonçalves


© gemeente Amsterdam - 19-12-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie