Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vier miljoen van Rijk voor digitale broedplaatsen Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Vier miljoen van Rijk voor digitale broedplaatsen

Amsterdam krijgt van het ministerie voor Grote Steden- en Integratiebeleid 4 miljoen gulden (ruim ¤ 1,8 miljoen) voor het experiment Digitale Broedplaatsen. Amsterdam draagt zelf ruim 3 miljoen gulden (bijna ¤ 1,4 miljoen) bij aan het project. De digitale broedplaats is een nieuw idee dat goed aansluit bij andere ICT-activiteiten van Kennisstad Amsterdam. De digitale broedplaats is een facilitair bedrijf dat lokale initiatieven helpt door kennis, praktische vaardigheden, middelen en fondsen ter beschikking te stellen. Wijkorganisaties, particulieren en lokale overheden kunnen hier terecht voor gratis advies, financiering en netwerken om maatschappelijke ICT-initiatieven te ontplooien.

De spil van de digitale broedplaats in Amsterdam wordt het servicepunt digitale trapvelden dat al een jaar actief is. De broedplaats levert een wezenlijke bijdrage aan het verhogen van kennis en gebruik van ICT via buurtgerichte projecten in aandachtswijken. Buurtprojecten kunnen variëren van virtuele kinderoppascentrales tot de website van een café-bridgeclub, van een school die ouders via het web betrekt bij het onderwijs tot buurtcomités die leefbaarheidenquêtes organiseren, van buurtwinkel-portals tot een buurtklusjesdienst.

In Amsterdam wordt het Software Lab het voorbeeldproject: via dit Lab worden softwareapplicaties ontwikkeld, verzameld en ontsloten. Over ruim twee jaar moet er een complete gereedschapskist zijn met applicaties om buurtprojecten van allerlei pluimage te ondersteunen. De kennis die dan is opgedaan en opgeslagen is voor iedereen gratis en openbaar beschikbaar.

Naast het Software Lab zullen diverse andere projecten met een ICT-component van start gaan. Het gaat hierbij onder andere om het aanbieden van maatwerk in arbeidsmarkttoeleiding, het verbeteren van digitale vaardigheden en het stimuleren van (allochtoon) ondernemerschap.

Eind 2003 moeten er 50 buurtgerichte ICT-projecten zijn opgezet, waarvan zeker de helft zichtbare resultaten heeft geboekt. De Amsterdamse digitale broedplaats is op 17 december al van start gegaan en moet dé plek worden voor advies, kennis en fondsen voor maatschappelijke ICT-initiatieven. Het voorstel van de gemeente waarop de bijdrage van het ministerie is gebaseerd, is te zien op de website: www.trapveld.amsterdam.nl/Documenten/digitalebroedplaats.pdf

Marleen Nieuwenhuis


© gemeente Amsterdam - 19-12-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie