Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jeugdigen krijgen eenduidig recht op zorg

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS minvws.nl

Min VWS: jeugdigen krijgen recht op zorg

Woensdag 19 december 2001, nummer 137

JEUGDIGEN KRIJGEN EENDUIDIG RECHT OP ZORG

Jongeren met problemen, hebben in de toekomst een wettelijk recht op jeugdzorg. Het moet wel duidelijk zijn dat de jeugdige die zorg ook echt nodig heeft. Het Bureau jeugdzorg moet die noodzaak objectief en onafhankelijk vaststellen. Dit bureau wordt in alle provincies en de drie grootstedelijke regio's de centrale toegangspoort voor de jeugdzorg. Dit staat in het wetsontwerp voor de nieuwe Wet op de jeugdzorg dat staatssecretaris Vliegenthart van VWS en staatssecretaris Kalsbeek van Justitie woensdag bij de Tweede Kamer hebben ingediend. De nieuwe wet moet meer tegemoet komen aan de werkelijke behoefte van de jeugdige aan hulp en minder uitgaan van het klassieke aanbod van de bestaande instellingen in de jeugdzorg. Ook moet meer zorg-op-maat geleverd worden. Provincies en de grootstedelijke regio's Amsterdam, Rotterdam en Haaglanden zijn verantwoordelijk voor de planning en financiering van het Bureau jeugdzorg. Zij moeten ook zorgen dat er voldoende en goede jeugdzorg is voor zover dat onder de nieuwe wet valt

Bureau jeugdzorg toegangspoort De Wet op de jeugdzorg komt straks in de plaats van de huidige Wet op de jeugdhulpverlening. De wet sluit aan bij twee andere wetten die betrekking hebben op hulpverlening aan jongeren; de AWBZ voor jongeren met psychische problemen of met een lichte, verstandelijke handicap en de Beginselenwet Justitiële Inrichtingen, voor jongeren die via de kinderrechter met jeugdzorg in aanraking komen.

Het Bureau jeugdzorg wordt de inhoudelijke toegangspoort voor alle jeugdhulpverlening: de vrijwillige jeugdhulpverlening, de geestelijke gezondheidszorg voor jeugdigen, de zorg voor jeugdige verstandelijk gehandicapten en de civielrechtelijke plaatsingen in justitiële jeugdinrichtingen. Het Bureau jeugdzorg voert justitiële jeugdbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering uit. Ook jeugdigen met opvoedingsproblemen en hun ouders kunnen bij het Bureau jeugdzorg terecht.

Het Bureau jeugdzorg beoordeelt op onafhankelijke wijze en stelt vast welke zorg noodzakelijk is. Daarnaast begeleidt het Bureau de jeugdigen en de ouders gedurende de hulpverlening. Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling is ook onderdeel van het Bureau jeugdzorg. Tenslotte heeft het Bureau jeugdzorg preventieve taken en neemt bijvoorbeeld deel aan lokale netwerken voor hulp aan jeugdigen.

Voor meer informatie: - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Voorlichting en Communicatie, Gert Riphagen, telefoon 070-3405163; - Ministerie van Justitie, Voorlichting, Annette Dijkstra, telefoon 3704888

19 dec 01 12:14

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie