Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stichting Virtueel Kenniscentrum ICT en Recht VKC opgericht

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

19.12.01

Stichting Virtueel Kenniscentrum ICT en Recht opgericht

Per 17 december 2001 is de Stichting Virtueel Kenniscentrum ICT en Recht (het VKC) opgericht. Daarmee wordt uitvoering gegeven aan een motie-Wagenaar uit 1999, waarin de Tweede Kamer de regering vroeg een virtueel internationaal juridisch centrum in Nederland op te richten. Het VKC is een onafhankelijke instelling, gesteund en (vooralsnog) gefinancierd door het ministerie van Justitie. Het VKC heeft als belangrijkste doelstelling de vorming en actieve ondersteuning van een Europees netwerk van professionals op het terrein van ICT en Recht.

Inmiddels zijn allianties gesloten met een achttal academische instellingen in Nederland, België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije, Noorwegen en Spanje. Met ingang van het komende jaar wordt dit netwerk uitgebouwd tot het een dekking heeft voor de landen van de Europese Unie, de Europese Vrijhandelsassociatie en de beoogde nieuwe lidstaten van de Europese Unie.

Na de eerste start wordt tevens samenwerking gezocht met bedrijven en overheidsinstellingen in het dekkingsgebied.

Het direct zichtbare eerste resultaat van het VKC is een website onder de titel eJure.net. Deze is nu in productie en komt in januari 2002 in eerste versie gereed. Via de website is er in (voorlopig) zes talen toegang tot het netwerk van professionals, hun instellingen en overlegorganen, hun professionele evenementen als congressen en seminars, en hun via Internet toegankelijke documentaire materiaal. Uiteraard moet dit netwerk gedurende de komende periode nog aan breedte en diepgang winnen.

Het effect dat het VKC beoogd is:

1) Topprofessionals stimuleren in het produceren en delen van hoogwaardige kennis.

2) Groeiende professionals stimuleren in hun vorming door optimale toegang te bieden tot het volledige scala aan `rolmodellen' en bronnen.

3) Wederzijdse leerprocessen tot stand brengen door intensief contact tussen professionals uit de bestaande Europese Unie en die uit de beoogde nieuwe lidstaten.

Om deze effecten te bereiken gaat het VKC met ingang van het komende jaar een scala aan activiteiten ontwikkelen, telkens voortbordurend op de gedachte van netwerkvorming, en telkens doublure van het bestaande vermijdend. Eén van de eerste aandachtpunten zal zijn een lidmaatschaps- en tarievenstructuur die toegang biedt tot zowel gratis beschikbaar als commercieel materiaal. Het VKC heeft de ambitie om op die manier de kloof tussen de beide deel'werelden' te overbruggen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 19-12-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie