Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stedelingen zijn positief over 'Land van Wijk en Wouden'

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

Provincie blij met kamerbrede steun voor 'plan Norder'

19-12-2001

Stedelingen zijn positief over 'Land van Wijk en Wouden'

Vanmorgen heeft Theo van Leeuwen namens de gebiedscommissie Land van Wijk en Wouden, het onderzoeksrapport De stedeling aan het woord over Land van Wijk en Wouden van het LEI (Landbouw Economisch Instituut) in ontvangst genomen. In het rapport staat dat de stedelingen die wonen rond dit deel van het Groene Hart, dit gebied zoveel mogelijk willen behouden. Land van Wijk en Wouden ligt tussen Leiden, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer.

Voor dit gebied is in 1999 een gebiedscommissie opgericht die bestaat uit gemeenten, provincie, waterschappen en maatschappelijke organisaties. Het doel van deze commissie is het behouden en versterken van het huidige veenweidelandschap. Drie werkgroepen, die door de gebiedscommissie zijn ingesteld, gaan direct met de uitkomsten van het LEI-onderzoek aan de slag. Zij zullen een Uitvoeringsprogramma voor het Land van Wijk en Wouden voorbereiden. Deze zal bestaan uit activiteiten die de kwaliteit van het gebied verbeteren. Het Uitvoeringsprogramma zal medio 2002 klaar zijn.

Samenwerking tussen stad en land is een belangrijk speerpunt van ons beleid. Ik vind het tevens als lid van de gebiedscommissie - belangrijk om te horen hoe de stedeling over dit gebied denkt, aldus betrokken gedeputeerde Edit Hallensleben. Uit het rapport blijkt dat de stedelingen geen grote veranderingen willen in het veenweidelandschap. Wel willen ze bijvoorbeeld een verbetering van de wandel- en fietsvoorzieningen en de mogelijkheid om meer boerderijen te bezichtigen.

Volgens Theo van Leeuwen (tevens voorzitter van de Agrarische Natuurvereniging Wijk en Wouden) is de uitkomst van het onderzoek een steun in de rug voor de landbouw in het gebied. Van Leeuwen: De agrarische sector wil de morele steun omzetten in een bijdrage vanuit de stad aan de economische basis van de landbouw. Dit kan bijvoorbeeld door het kopen van streekproducten of een bijdrage vanuit de stedelijke ozb-belasting. Het moet duidelijk zijn dat de inspanningen die de boer maakt, beloond dienen te worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Melva Rosaria, tel: 070 441 63 69

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie