Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PinkRoccade bouwt virtuele communities Lotus QuickPlace

Datum nieuwsfeit: 19-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: IBM
Zoek soortgelijke berichten

IBM

PinkRoccade bouwt virtuele communities op basis van Lotus QuickPlace

Samenwerking werkmaatschappijen virtueel ondersteund

PinkRoccade is een van de grootste ICT-dienstverleners van Nederland en bestaat uit talloze werkmaatschappijen. Deze opereren nationaal en internationaal vanuit vele locaties. Om de samenwerking tussen de PinkRoccade-bedrijven te bevorderen, introduceerde PinkRoccade de zogenaamde e-Places, virtuele communities die medewerkers van PinkRoccade in staat stellen over de grenzen van werkmaatschappijen heen te communiceren over allerlei gemeenschappelijke thema's. Als platform selecteerde PinkRoccade Lotus QuickPlace van IBM. Binnen de organisatie zijn inmiddels zo'n tachtig communities actief.

De ontwikkeling van e-Places is bij PinkRoccade belegd bij de stafafdeling Corporate Development. Deze afdeling is een van de vijf staven die deel uitmaken van de PinkRoccade-holding, gevestigd in Voorburg. Namens het concern faciliteert Corporate Development de invoering van nieuwe initiatieven die meer binding en samenwerking tussen de werkmaatschappijen tot stand kunnen brengen. Die initiatieven zijn des te meer actueel nu PinkRoccade heeft gekozen voor 'mono-branding', het naar voren schuiven van het ene merk PinkRoccade. Deze nieuwe strategie kreeg op 7 mei 2001 haar beslag. Bindende elementen als kennismanagement en communities maken al enkele jaren deel uit van de portefeuille van Corporate Development.

Samenwerken aan oplossing voor de klant
De e-Places vormden niet de eerste kennismaking van PinkRoccade met het community-concept, vertelt Hanneke Lambregts, adviseur Corporate Development en verantwoordelijk voor de uitrol en het gebruik van de e-Places binnen PinkRoccade. "Communities zijn ook niets nieuws. Op internet zijn al jaren vele miljoenen mensen actief in allerlei communities. Zelf waren we er drie jaar geleden ook al mee bezig, in eerste instantie met een zelfgebouwde oplossing. In juli 2000 zijn we nog eens over de inzet van communities gaan nadenken, aangezien samenwerking binnen een bedrijf als het onze belangrijk blijft."

Volgens Lambregts kunnen communities juist in een organisatie als PinkRoccade eenduidigheid smeden. "We hebben 16 werkmaatschappijen, vele kantoren in Nederland en in het buitenland en steeds meer mensen die gedeeltelijk thuis willen werken. Daar komt bij dat PinkRoccade is gegroeid uit overnames en acquisities. We hebben dus mensen van heel diverse pluimage in huis. Juist dan is het goed als er een gemakkelijke manier is om bij je zusje over de muur te kijken. En efficiënt, want steeds vaker werken bedrijfsonderdelen samen aan één oplossing voor de klant."

Flexibiliteit
In de zomer van 2000 ging daarom een korte inventarisatie van start om te zien of er nog behoefte bestond aan communities in het bedrijf. Lambregts: "Het bleek dat de tijd ervoor was aangebroken. Drie jaar eerder maakten de werkmaatschappijen veelal gebruik van elkaars expertise, nu bleek er behalve de noodzaak ook de behoefte te bestaan aan samenwerking. Dat kwam naar voren uit de pilot die we in het najaar van 2000 hielden met onze bestaande oplossing." Al snel bleek echter dat die oplossing niet was berekend op de beoogde groei. Het inzetten van gratis communities op het open internet was uit veiligheidsoogpunt evenmin een optie.

Na een korte marktverkenning kwam PinkRoccade bij IBM terecht. Het community-platform van IBM, Lotus QuickPlace, bleek het beste bij de wensen van PinkRoccade te passen. Daarnaast was de prijs-kwaliteitverhouding prima, waarbij de goede relatie met IBM een rol speelde. "Bovendien beschikt QuickPlace over heel veel hulpmiddelen om een community op maat te maken. Die flexibiliteit sloot aan op ons idee om communities in een standaardvorm beschikbaar te stellen, conform de huisstijl van het concern, en vervolgens de mensen zelf de gelegenheid te bieden de virtuele ruimte 'aan te kleden'. Dat blijkt ook geweldig te werken: we zien overal heel verschillende omgevingen ontstaan die allemaal toch onder de PinkRoccade-paraplu vallen. Daarnaast wilden we een omgeving hebben die berekend was op een mogelijk toekomstig gebruikersaantal van ruim 8000 medewerkers."

Draagvlak
Na een redelijk snelle implementatiefase gingen de nieuwe e-Places in april 2001 in de lucht, een maand voordat PinkRoccade de mono-branding zou invoeren. De bestaande actieve communities werden overgezet naar de nieuwe omgeving. "We hebben met opzet geen brede communicatiecampagne vanuit de holding losgelaten. De behoefte moet vanuit de mensen zelf komen, ze hoeven alleen maar te weten dat het er is", zo legt Lambregts de introductieaanpak uit. Toch ontstonden al snel spontaan vele nieuwe communities, van projectruimtes tot zo'n twintig communities ten behoeve van klanten. Ook een community over de Waalwijkse eredivisieclub RKC, waarvan PinkRoccade hoofdsponsor is, wordt toegejuicht. "We faciliteren de netwerken waar PinkRoccadeers bij elkaar komen."

In het eerste halfjaar groeide het aantal e-Places uit tot 80, met in totaal zo'n duizend deelnemers. De communities kennen afhankelijk van het onderwerp 5 tot 100 deelnemers. De ontwikkelgroep bij Corporate Development leidt de groei in goede banen. Lambregts: "De communities mogen hun samenwerkingsverband naar eigen smaak uitbouwen, maar ze kunnen niet zomaar zelf een e-Place beginnen. Wij beoordelen de aanvragen voor nieuwe e-Places, maken ze centraal aan, zetten ze op het intranet, adviseren hen hoe ze moeten omgaan met communities en controleren of ze wel actief blijven. Maar we houden ze niet eeuwig vast. Zodra de e-Places zich hebben bewezen als een volwassen medium, zullen we ze op de juiste plek bij de werkmaatschappijen onderbrengen. In deze fase spelen we wel een belangrijke rol in de begeleiding, met onder meer bijeenkomsten voor trekkers en gebruikers. We willen graag contact om voortdurend de behoeften van de gebruikers te peilen. Ook de rapportages van QuickPlace helpen daarbij. Aardig in dat verband is onze samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Daar promoveert een onderzoekster momenteel op het gedrag binnen de communities van PinkRoccade."

Langzaam prijsgeven
De groep van Lambregts biedt in veel gevallen niet meteen alle functionaliteiten van QuickPlace aan. "Er zitten zo veel mogelijkheden in QuickPlace; daar willen we de gebruikers niet mee overladen. Sommige trekkers willen heel veel en die kunnen we steeds tevreden stellen met iets nieuws uit QuickPlace, dat zij dan voor ons in de praktijk wel willen testen. Op deze manier willen we conform van de wensen van de PinkRoccade-communities steeds een beetje meer uit QuickPlace halen. Op een gegeven moment zullen we vanuit de holding de communities loslaten. Om ons op dat moment voor te bereiden, zijn we nu bezig om zo veel mogelijk procedures te standaardiseren en te automatiseren, zodat een gestroomlijnd proces niet afhankelijk is van individuen."

Lambregts ziet de nieuwe e-Places niet als een panacee voor samenwerking binnen het concern. "We geloven sterk in de combinatie tussen fysiek en virtueel. De fysieke samenwerking staat voorop, de e-Places ondersteunen die en maken de samenwerking efficiënter. Ook Groningen en Weert moeten immers snel met elkaar kunnen schakelen. Waar het met de e-Places naartoe gaat? Dat is lastig te zeggen. De e-Places zijn in feite een afspiegeling van waar het bedrijf op dat moment staat. En het is moeilijk te voorspellen waar we over twee jaar staan. We gaan in ieder geval door met het stimuleren van het gebruik, door te laten zien dat communities tijd besparen en je gemakkelijker laten werken."

Contactpersoon:

IBM Nederland N.V.
Ester Riemersma (Communications)
Tel. : 020 - 513.3505
E-mail : (ester_riemersma@nl.ibm.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...