Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vijfde Nota en Nota Grondbeleid: gemeenten aan zet

Datum nieuwsfeit: 20-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nationaal Dubo Centrum
Zoek soortgelijke berichten
Nationaal Dubo Centrum

woensdag 20 december 2000

Vijfde Nota en Nota Grondbeleid: gemeenten aan zet


Onlangs heeft het kabinet de hoofdlijnen vastgesteld van de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening en van de Nota Grondbeleid. In januari worden beide nota's naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Vijfde Nota reikt in de vorm van contouren, landschappen, stedelijke netwerken en water instrumenten aan om de ruimtelijke ordening en inrichting te regisseren. Een belangrijke rol hierin wordt toebedeeld aan gemeenten. Zij moeten zogenaamde rode contouren trekken om hun gebieden die in de toekomst bebouwd kunnen worden. Deze genzen moeten in 2005 bepaald zijn. Daar waar gemeenten samenwerken in stedelijke netwerken, kunnen zij rekenen op financiële ondersteuning.

Om de regiefunctie van gemeenten bij de ruimtelijke inrichting te versterken introduceert de Nota Grondbeleid een exploitatievergunning voor grondexploitanten. Projectontwikkelaars die willen bouwen, hebben een exploitatievergunning nodig. Gemeenten kunnen hierin vastleggen dat de projectontwikkelaar bijdraagt in de kosten van het aanleggen van een aantal publieke voorzieningen. Ook kunnen voorwaarden gesteld worden aan het uitgeven van voldoende vrije kavels voor particuliere opdrachtgevers. Daarnaast wordt de Wet Voorkeursrecht Gemeenten verbreed. Niet langer is het voorkeursrecht alleen van toepassing op gemeenten die een taakstelling tot uitbreiding hebben. Ook voor binnenstedelijke projecten (herstructurering) zullen gemeenten een voorkeursrecht kunnen laten gelden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie