Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanhoudende daling buitenlandse handel in oktober

Datum nieuwsfeit: 20-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Aanhoudende daling buitenlandse handel in oktober

De waarde van de in- en uitvoer van goederen valt voor de tweede opeenvolgende maand lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar. De uitvoer nam ten opzichte van oktober vorig jaar met vier procent af tot bijna 21 miljard euro (45 miljard gulden). Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De invoer bedroeg in oktober ruim 18 miljard euro (40 miljard gulden) en is met acht procent gedaald ten opzichte van oktober 2000. De waardedaling van zowel de invoer als uitvoer hangt vooral samen met dalende producentenprijzen. In het derde kwartaal van 2001 steeg zowel de invoer als uitvoer nog met een procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Groeiend handelsoverschot
Ondanks dalende groeicijfers van de waarde van de in- en uitvoer van goederen, loopt het buitenlandse handelsoverschot voor goederen in oktober 2001 verder op. Deze stijging wordt veroorzaakt doordat de waardedaling van de invoer sterker is dan die van de uitvoer. In de eerste tien maanden van dit jaar bedroeg het handelsoverschot bijna 19 miljard euro. Dat is veertig procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Handel met EU landen
In oktober 2001 heeft Nederland voor bijna 16 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar EU landen. Dit is drie procent minder dan in oktober 2000. In de eerste drie kwartalen van 2001 groeide deze uitvoer nog met negen procent in vergelijking met dezelfde periode in 2000. De invoer uit landen van de EU bedroeg in oktober 10 miljard euro. Dat is zes procent minder dan een jaar eerder. In de eerste drie kwartalen van 2001 steeg de invoer uit landen van de Europese Unie met vier procent. Het handelsoverschot over de eerste tien maanden van 2001 bedroeg ruim 57 miljard euro

Handel met niet-EU landen
Nederland heeft in oktober 2001 voor bijna 5 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar landen buiten de EU. Dat is vier procent minder dan in oktober 2000. In eerste drie kwartalen van 2001 steeg de uitvoer uit niet-EU landen met zeven procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De invoer uit niet-EU landen was in oktober dit jaar elf procent lager dan een jaar eerder en bedroeg ruim 8 miljard euro. In de eerste drie kwartalen van 2001 steeg deze invoer nog met acht procent in vergelijking met dezelfde periode in 2000. Het tekort van de handel met niet-EU landen bedroeg over de eerste tien maanden van 2001 bijna 39 miljard euro.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Oktober 2001 telt een werkdag meer dan oktober 2000.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie