Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ecofys adviseert: Haal energie uit je kerstboom

Datum nieuwsfeit: 20-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ECOFYS

Haal energie uit je kerstboom

Ecofys pleit voor: Haal energie uit je kerstboom: Elektriciteitsopwekking met de kerstboom beter voor het milieu dan terug planten!

De kerstboom droogt gedurende de kerstperiode uit doordat deze in een verwarmde huiskamer staat. Het droge hout wordt hierdoor zeer geschikt voor duurzame elektriciteitsopwekking. De hoeveelheid elektriciteit die je met een gemiddelde kerstboom kunt opwekken is grofweg gelijk aan de elektriciteit die een gezin op eerste Kerstdag gebruikt. Dat is meer dan twee keer zo veel als het elektriciteitsverbruik van de lichtjes in de kerstboom gedurende de hele decembermaand.

Beter voor het milieu
Richard van den Broek, biomassa-expert van Ecofys, beweert: 'Voor het milieu is elektriciteitsopwekking uit een kerstboom beter dan compostering, maar ook beter dan het versnipperen en terugvoeren naar het bos of het terug planten van diezelfde boom. Het is beter om in plaats van die oude boom een nieuwe boom te planten. Een nieuwe boom zal harder groeien en daar bovenop vermijd je aldus inzet van fossiele brandstof, zodat er in totaal veel meer CO2 uit de lucht wordt gehaald.'

Kerstbomen gebruiken voor energieopwekking kan per direct geïmplementeerd worden. Kerstbomen worden nu reeds ingezameld, dus er hoeven nauwelijks extra transportbeweging plaats te vinden. Deze kerstbomen kunnen door bestaande Nederlandse biomassa centrales verwerkt worden.

Overheidsbeleid
Nederland wil in 2020 10 procent van zijn energie uit duurzame bronnen halen. Het merendeel van deze duurzame energie zou volgens de overheid uit biomassa (organische reststromen) moeten komen. Biomassa energie is door de Nederlandse overheid volledig erkend als duurzame energie vorm.

Energie uit kerstbomen is een vorm van biomassa energie. Deze vorm van energievoorziening draagt niet bij aan het broeikaseffect, omdat er precies evenveel CO2 door de boom is opgenomen tijdens de groei als dat er tijdens de verbranding vrijkomt. Netto is er dus geen uitstoot van het broeikasgas. Doordat deze energie uit hout fossiele energie vervangt, gaat de CO2 uitstoot omlaag.

Ecofys
Ecofys (www.Ecofys.nl) is onderdeel van de Econcern groep, een Europees bedrijf met de missie 'een duurzame energievoorziening voor iedereen'. Econcern specialiseert zich in het leveren van kennisintensieve diensten, producten en projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie