Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Minder dan de helft van winkels dicht op 23 en 30 december

Datum nieuwsfeit: 20-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

CNV

Minder dan de helft van winkels dicht op 23 en 30 december

Een CNV-onderzoek met vragen over de winkeltijden op 23 en 30 december 2001 aan alle 504 Nederlandse gemeentes leverde 418 reacties op. 86 Gemeentes reageerden niet ondanks herhaalde verzoeken. Slechts 47 procent van de gemeentes gaf te kennen geen toestemming te verlenen om koopzondagen te organiseren. Het CNV vindt het een slechte zaak dat er in toenemende mate koopzondagen georganiseerd worden, met name rond de feestdagen.

Het merendeel van de Nederlandse gemeentes laat winkeliers de vrije keuze als dan niet open te zijn op zondagen rond kerstmis en de jaarwisseling. Het CNV betreurt dat. Voorzitter Doekle Terpstra: 'Door de verruiming van de openingstijden van met name winkelbedrijven wordt er een zware wissel getrokken op het sociale leven van de werknemers in die sector. Zondagen zijn voor het CNV momenten van collectieve rust, je hebt dan de mogelijkheid om elkaar op te zoeken. Gaan we steeds meer de kant op dat er gewerkt moet gaan worden op zondag, dan doet dat regelrecht afbreuk aan de sociale cohesie in ons land.'

Het CNV vindt het belangrijk dat er momenten van rust zijn in een samenleving die steeds jachtiger wordt. Koopzondagen veroorzaken een toenemende mobiliteit in buurten waar veel winkels gelegen zijn en verstoren de rust, 'rust en ruimte voor bezinning waaraan mensen juist met kerst veel behoefte aan hebben,' aldus Terpstra. Ten slotte vindt het CNV dat het openstellen van winkels op zondagen een glijdende schaal is. Het is nioet ondenkbaar dat medewerkers zich moeten gaan verdedigen waarom ze niet op zondag willen werken. Die situatie is een bedreiging voor het sociale leven van betrokkenen.

EINDE PERSBERICHT

Het CNV-onderzoek naar de winkeltijden rond kerst vindt u vanaf 17.00 uur op www.cnv.nl

Karin Jansen, 030 2913707, 06 53400399, Bart Zwagemaker, 030 2913709,
06 225 14 746.

20 dec 01 15:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie