Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wetenschappelijk rapport EC: fokken pelsdieren is wreed

Datum nieuwsfeit: 20-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

ST. BONT VOOR DIEREN

Belangrijk Europees wetenschappelijk rapport geeft aan: het fo

Persbericht

Belangrijk Europees wetenschappelijk rapport geeft aan: het fokken van pelsdieren is wreed

Het wetenschappelijk comité van de Europese Commissie heeft afgelopen woensdag een rapport over het welzijn van pelsdieren op bontfokkerijen gepubliceerd. Het concludeert dat er ernstige welzijnsproblemen zijn bij deze dieren. Er zijn problemen als zelfmutulatie, kannibalisme en stereotiep gedrag dat geen enkel geciviliseerd land zou moeten tolereren. Reden te meer voor de Tweede Kamer om spoedig in te stemmen met het wetsvoorstel van minister Brinkhorst om de pelsdierhouderij in Nederland te verbieden!

Het rapport komt op een moment dat steeds meer Europese landen op het punt staat de bontindustrie te verbieden dan wel sterk te ontmoedigen (Zweden, Duitsland, Schotland, Italië en ons eigen land). Het Verenigd Koninkrijk, een aantal bondsstaten in Duitsland en Oostenrijk hebben reeds de bontfokkerijen verboden. Onze eigen Tweede Kamer heeft in 1999 op basis van ethische- en welzijnsgronden aan minister Brinkhorst verzocht de pelsdierfokkerijen te verbieden. Zijn wetsvoorstel wordt op dit moment besproken door de vaste commissie van de Tweede Kamer.

De pelsdierenfokkerij staat in Nederland al meer dan 20 jaar ter discussie. Bont is een luxe product waar vele alternatieven voor zijn. Nederland heeft vossen-, chinchilla- en nertsenfokkerijen. De vossen- en chinchillafokkerijen moeten hun deuren uiterlijk april 2008 sluiten. De nertsenfokkerij is de laatste tak van pelsdierenhouderij die in Nederland nog is toegestaan. Ons land is verantwoordelijk voor 10% van de wereldhandel in nertsenvelletjes. Met bijna drie miljoen nertsen per jaar is zij, op Denemarken na, de grootste bontproducent van de wereld. Onderzoek van bureau Intomart (feb.1999) laat zien dat 86% van de Nederlanders voor een nertsenfokverbod is.

Wetenschappelijke studies tonen al sinds jaar en dag aan dat de pelsdierhouderij een wrede vorm van dierhouderij is. Ook het wetenschappelijk comité noemt de ernstige welzijnsproblemen bij de gehouden pelsdieren. Deze dieren zijn volgens het comité niet zodanig gedomesticeerd als andere landbouwdieren, met alle problemen van dien. Het rapport gaat niet in op de ethische kwestie achter de bontfokkerijen. Echter, de conclusies en aanbevelingen uit het rapport dwingen de EU landen om een einde te maken aan het zinloos lijden van de gehouden pelsdieren. Het wetsvoorstel van minister Brinkhorst om het fokken van dieren louter om hun pels te verbieden, verdient dan ook alle steun.

Voor meer informatie kunt u bellen met Lieke Keller, campagnecoördinator Bont voor Dieren:

020 676 66 00 of kijk op www.bontvoordieren.nl. Het rapport kunt u vinden op de site van de Europese Unie:
www.europa.eu.int/comm/food/fs/sc/scah/outcome en.html

20 dec 01 16:51

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie