Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hans Klok: 'Soms moesten ze me het toneel op dràààgen'

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED. VER. HOOFDPIJNPATIENTEN

'Soms moesten ze me het toneel op dràààgen'

HOOFDZAKEN, het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten jaargang 20 nummer 5/2001 is zojuist verschenen. Daarin o.a.:

Hans Klok: 'Soms moesten ze me het toneel op draaagen' Waarom wil de internationaal vermaarde illusionist Hans Klok over zijn migraine praten? Moet zijn privé-leven niet afgeschermd worden? Nee hoor, hij neemt alle tijd. 'Ik ben ook maar een gewoon mens, alleen met dat ene gebrek. Alles al geprobeerd. Zelfs een overdosis medicijnen is mij overkomen.'

Een van de jongste onder de triptanen, Relpax
Half november is het antimigrainemiddel eletriptan (merknaam Relpax(r) van de firma Pfizer) op de markt gebracht. Het is de zesde triptan in Nederland. Dr. A. Maassen van den Brink legt o.a. uit hoe eletriptan de bloedvaten in het hoofd vernauwt die verwijd zijn tijdens een migraine-aanval. Ook heeft het effect op de zenuwen die rondom de bloedvaten liggen. Mevrouw Dr. A. Maassen van den Brink is farmacoloog, verbonden aan het Instituut Farmacologie van het Erasmus Universitair Medisch Centrum te Rotterdam.

Een van de jongste onder de triptanen, Almogran Almotriptan (merknaam Almogran(r) van de firma Almirall Prodesfarma) is een van de zes triptanen die tegenwoordig beschikbaar zijn voor de aanvalsbehandeling van migrainehoofdpijn. Volgens Prof. Dr. E.L.H. Spierings is almotriptan een gelijkwaardig product in vergelijking tot sumatriptan 100 mg, met in de 12,5 mg dosering het voordeel van minder bijwerkingen, met name borstpijn. Prof. dr. E.L.H. Spierings is verbonden aan de afdeling neurologie van het Brigham & Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, V.S.

Een goede dag: 6 oktober 2001!
Ytje Rensink was aanwezig op de landelijke manifestatie op 6 oktober 2001 in Utrecht. Daar vierde de vereniging haar twintigjarig jubileum. Rensink: 'Voor mij was de landelijke dag een goede dag. En dan bedoel ik niet eens zozeer de lezingen. Zeker ook interessant - maar het leukste vond ik de ontdekking: Zij hebben dus ook migraine! Opeens wordt zichtbaar dat ik niet alleen sta. Wat zijn we sterke mensen allemaal! Elke keer weer de boel erbij moeten neergooien en èlke keer weer opkrabbelen en verder gaan. Daar is moed voor nodig.' Over de onvermoede effecten van een dag vol wetenschap.

Twijfel is de bron van alle kennis
Tijdens de Jaarvergadering van de Werkgroep Clusterhoofdpijn hield o.a. neuroloog J.D. van der Meulen een lezing over de behandeling van clusterhoofdpijn. Het stellen van de diagnose is soms moeilijk, omdat verschillende hoofdpijnen vaak dezelfde kenmerken hebben. Artsen zullen altijd gerede twijfel moeten houden om uiteindelijk tot de juiste diagnose te kunnen komen. Van der Meulen: 'Twijfel is de bron van alle kennis.'
20)
Herhalingsrecept via internet
Handig nietwaar, een herhalingsrecept bij je eigen huisarts aanvragen zonder dat je de deur uithoeft en zonder op te bellen naar een drukke praktijk. Dat kan tegenwoordig via internet. Maar het Medisch Advies College betwijfelt of dit wel verstandig is voor medicijnen tegen hoofdpijn.

WAO-keuringen per telefoon
Bij het Breed Platform Verzekerden en Werk zijn de afgelopen maanden meldingen binnengekomen van telefonisch uitgevoerde WAO-keuringen. Naar aanleiding hiervan schreef Drs. A-M. Sohier een artikel over de voor- en nadelen van telefonisch uitgevoerde keuringen. Mevrouw Drs. A-M. Sohier van Sohier Consultancy in Utrecht is psycholoog NIP, heeft een adviesbureau o.a. voor Migraine en werk en is redactielid van Hoofdzaken.

Kinderleed onder migrainepatiënten
Het verhaal van Melissa, verteld door haar ouders. Een aangrijpend verhaal over hun 11-jarige dochter, die -dat blijkt na een lange lijdensweg van onderzoek na onderzoek- aan een extreme vorm van migraine lijdt. 'Toen hebben we besloten zelf een injectie te maken.'

Lezers vragen
In deze veelgelezen rubriek geven specialisten antwoord op vragen van lezers. Bijvoorbeeld:


- Als ik tijdens mijn zwangerschap geen enkel medicijn mag gebruiken, zijn er dan tips om een aanval te verzachten?

- Wat is er te doen tegen zgn. weekendhoofdpijn?
- Aan welke dosering van antimigrainemiddelen per 24 uur kan gedacht worden tijdens de menstruatieweek?

- Kan oxazepam hoofdpijn en migraine oproepen?
- Is de combinatie propranolol en ergocoffeïne schadelijk?
- Is Boswellia serrata het proberen waard tegen hoofdpijn en migraine?

- Waarom moet ik bijbetalen voor Maxalt smelttabletten 5mg en niet voor Maxalt smelttabletten 10mg?

- Hoe werkt het ontstaan van hoofdpijn bij inspanning?
- Heeft het Medisch Advies College ervaring met osteopathie?
- Bestaan er wetenschappelijke onderzoeken naar de invloed van amalgaam op migraine?

- Wat is de mening van het Medisch Advies College over de Migrana Hoofdroller?

- Sedert een ongeluk met hersenkneuzing als gevolg heb ik last van chronische vermoeidheid met migraine. Kan dat?

- Kan een huisarts zomaar medicijnen weigeren?
Voor informatie over Hoofdzaken kunt u terecht bij het Bureau van de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten: Postbus 65, 6660 AB Elst, tel: 0481-352658, fax: 0481-352264. e-mail: (hoofdpijnpatienten@planet.nl).

21 dec 01 11:49

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie