Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van der Ploeg ondersteunt restauratie Surinaamse plantage

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
173

Directie:
voorlichting

21-12-2001

Status:
informatie

Van der Ploeg ondersteunt restaurtie plantage Frederiksdorp Suriname

Staatssecretaris Rick van der Ploeg stelt 350.000 euro (ruim 770.000 gulden) beschikbaar voor de restauratie en herbestemming van de Plantage Frederiksdorp in Suriname. De historische gebouwen op deze plantage bevinden zich op dit moment in een slechte staat. Met de bijdrage kunnen de gebouwen gerestaureerd worden, waarna ze een toeristische bestemming krijgen. Hiermee is het onderhoud van de gebouwen gegarandeerd. Frederiksdorp is onderdeel van het gemeenschappelijk cultureel erfgoed van Suriname en Nederland. In september 2001 heeft Van der Ploeg met zijn Surinaamse collega, minister W. Sandriman afgesproken dat Nederland en Suriname actiever gaan samenwerken op cultureel gebied. Aan dit project werd de hoogste prioriteit toegekend.
Het complex heeft een grote cultuurhistorische, architectonische en stedenbouwkundige waarde. Er zijn maar weinig plantages die nog zo compleet zijn als Frederiksdorp. Het dorp is daarmee uniek voor Suriname. De huidige eigenaar wil de plantage een 'recreatieve' functie geven en het commercieel gaan exploiteren. De commerciële herbestemming van historische gebouwen is een goed voorbeeld van cultureel ondernemerschap, een van de beleidsthema's van Van der Ploeg. De Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname is verantwoordelijk voor de beheersmatige aspecten van het het project.

In 1747 werd gestart met de bouw van de Plantage Frederiksdorp. De eerste eigenaar en naamgever was de duitser Johan Friedrich Knöffer. Van origine was het een koffieplantage, vanaf 1893 werd er cacao verbouwd. Ook vestigden zich kleine landbouwers op het terrein. De plantage had in vroegere dagen een brede functie: er waren een ziekenhuis, een politiepost en een gevangenis gevestigd.

21-12-2001
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: (info@minocw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie