Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Monument 'Volt Vonk' behouden voor Tilburg

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

10-12-2001
'Volt Vonk' behouden voor Tilburg
Monument wordt geplaatst op Transvaalplein

Het college van B en W heeft op 10 december ingestemd met het advies van de Tilburgse Kunststichting over het plaatsen van het 'Volt Vonk' monument op het Transvaalplein. Het beeld zal volgend voorjaar verplaatst worden van het voormalige Voltcomplex op Kraaiven naar het Transvaalplein. De kosten voor precario, leges en herstel van het plantsoen komen voor rekening van de gemeente.

Voorgeschiedenis
Het bedrijf Volt Tilburg, onderdeel van Philips, heeft ruim 90 jaar bestaan en was destijds de grootste werkgever van de gemeente Tilburg. Bijna twee jaar geleden is deze vestiging van Philips gedeeltelijk verplaatst naar Eindhoven. Een gedeelte is in Tilburg doorgegaan als Philips KMT bv, onderdeel van de machinefabrieken van Philips Nederland. In 2000 is Philips KMT bv overgenomen door KeyTec Tilburg bv.

In 1980 werd de 'Volt Vonk', een beeld van kunstenaar Paul Vincken, bij verhuizing van het bedrijf naar het nieuwe complex op Kraaiven geschonken aan het personeel. Heerkens van Bavel bv heeft de grond op Kraaiven waar het beeld nu staat gekocht en wil daar in de toekomst gaan bouwen. Om de oude industrie van Tilburg een waardige plaats in de samenleving te geven, wilde men het monument graag voor Tilburg behouden. Daarvoor werd door de ondernemingsraad van Philips KMT in maart 2000 een verzoek ingediend bij de gemeente. Om dit cultureel monument niet verloren te laten gaan voor Tilburg werd naar een geschikte plek gezocht.

Naar aanleiding van dit verzoek heeft de gemeente opdracht gegeven aan de Tilburgse Kunststichting om advies uit te brengen over locatie, financiering en onderhoud/beheer van de 'Volt Vonk'. In overeenstemming met de wens om voor het beeld een goede locatie te vinden in nabijheid van het oude Volt terrein werd door de adviescommissie en in het verlengde daarvan door de Tilburgse Kunststichting het Transvaalplein voorgesteld.

Kosten restauratie en verplaatsing
Het restaureren en verplaatsen van het 'Volt Vonk' monument kost ca. 37.000,-( 16.790,-), waarvan 30.000,- ( 13.613,-) door Philips KMT bv en 7.000,- ( 3.177,-) door Heerkens van Bavel Bouw bv wordt betaald. De restauratie wordt verzorgd door beeldhouwer/restaurateur Charles Vergouwen en de plaatsing door Heerkens van Bavel Bouw bv. De kosten voor precario, leges en herstel van het plantsoen worden geschat op maximaal 1.500,- ( 680,-) en komen voor rekening van de gemeente.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie