Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tussenrapportage groot project nieuwe vreemdelingenwet

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
21 december 2001

TUSSENRAPPORTAGE GROOT PROJECT NIEUWE VREEMDELINGENWET

De asielinstroom in de maanden september en oktober 2001 is aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In september 2001 bedroeg het aantal asielverzoeken 2551, in oktober 2001 waren het er 3401. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is sprake van een afname van respectievelijk 26,1% en 14,6 %. Het relatief hoge aantal aanvragen in oktober is administratief van aard: circa 450 zaken die normaliter pas in november zouden worden ingevoerd, zijn reeds eind oktober geregistreerd.

Het percentage afdoeningen in de aanmeldcentra bedraagt over de maanden september en oktober gemiddeld 21%, hetgeen betekent dat op 1/5 van de asielaanvragen binnen 48 procesuren negatief wordt beslist. Een dergelijk hoog AC-afdoeningspercentage laat zien dat de filterfunctie van de aanmeldcentra goed functioneert.

Het aantal asiel bezwaarzaken, dat in de maanden september en oktober 2001 is afgehandeld, verloopt, evenals de afname van de voorraad, conform planning. In mei van dit jaar waren er nog 53.858 te behandelen zaken, in augustus 44.539 zaken en naar verwachting zullen dat er aan het eind van dit jaar ongeveer 30.000 zijn.

Met ingang van deze tussenrapportage zijn in de overzichten van de Vreemdelingenkamers de zaken uit de oude wet en de zaken uit de Vreemdelingenwet 2000 apart inzichtelijk gemaakt. Daaruit blijkt dat het aanbod bij de Vreemdelingenkamers van bewaringszaken en AC-zaken fors is gestegen ten opzichte van de vorige rapportageperiode. Voorts is er een overzicht opgenomen van het percentage afdoeningen binnen de wettelijke beslistermijn van 6 maanden, gerelateerd aan de maand van de instroom. De tussenrapportage Groot Project Nieuwe Vreemdelingenwet over de periode september en oktober 2001 zal heden aan de Tweede Kamer worden gezonden.

RVD, 21.12.2001reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie