Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hulp eerste stap naar werk in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Den Haag
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

2001-12-20: Hulp eerste stap naar werk

Professionele hulpverlening blijkt voor cliënten van de Haagse dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten (SZW) een effectieve eerste stap te zijn op weg naar werk of sociale activering. Belemmeringen kunnen met hulp op maat worden opgelost of hanteerbaar gemaakt. Dit blijkt uit een proef die vorig jaar is gehouden in de wijken Laak en Escamp, waaraan 38 cliënten meededen. De helft van hen kon dankzij toegesneden hulp alsnog beginnen aan activiteiten, gericht op werk of sociale activering. Een ander deel heeft eerst verdere hulpverlening nodig.

Op grond van de resultaten van de proef stellen B en W onder meer voor in 2002 hulpverlening aan, in eerste instantie, 100 cliënten mogelijk te maken. Deelnemers die na twee jaar sociale activering - onverhoopt
- niet in staat blijken werk te aanvaarden of zelfstandig actief te worden, zijn aangewezen op het welzijnswerk. Zo kan, aldus B en W, worden voorkomen dat de cliënt weer terugvalt in 'sociale inactiviteit'. De raadscommissies OSWI en WVE bespreken de voorstellen op 20 december.
Mentor
Sociale activering en hulpverlening worden nog meer dan voorheen maatwerk. Bijstandsmedewerkers stellen vanaf volgend voorjaar individuele 'trajectplannen' op waarmee de betrokken cliënten stap-voor-stap op weg gaan naar een nieuwe tijdbesteding. Deze trajectplannen zijn gebaseerd op een diepgaande analyse van de mogelijkheden van de cliënt. De bijstandsmedewerker wordt diens vaste mentor èn het aanspreekpunt voor de aanbieder van de activiteit; dit kan een welzijnsorganisatie zijn of een cursuscentrum.

Voor het informeren van de cliënten komen speciale folders beschikbaar en is een zogenoemd productenboek ontwikkeld: een gebruikersvriendelijk overzicht van cursussen en activiteiten dat bijstandsmedewerkers, trajectbegeleiders en cliënten gezamenlijk en gelijktijdig kunnen gebruiken. Een videoband over de Haagse aanpak van sociale activering wordt in januari uitgebracht.

last update: 21 december 2001 ;pag.: 10378; auteur: 39

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie