Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actie voor alfabetisering autochtonen

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
175

Directie:
voorlichting

21-12-2001

Status:
informatie

Actie voor alfabetisering autochtonen

Minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gaat volgend jaar het analfabetisme onder geboren en getogen Nederlanders te lijf. Met een landelijke campagne richt hij zich op de 250.000 autochtone analfabeten in ons land. Hermans heeft het actieplan Alfabetisering autochtone Nederlanders, waarvan de campagne een belangrijk onderdeel is, vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.
In Nederland wonen 1,3 miljoen mensen die niet goed genoeg kunnen lezen, schrijven en rekenen om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Ze kunnen bijvoorbeeld niet een eenvoudig formulier invullen. De 250.000 Nederlanders op wie de campagne is gericht, zijn 'echte' analfabeten. De eerder verschenen Monitor Educatie 2000 signaleerde al dat het opleidingenaanbod zich de afgelopen jaren met name heeft gericht op het analfabetisme onder allochtonen. Minister Hermans heeft de Tweede Kamer in oktober jl. beloofd voor de kerst met een voorstel te komen voor de aanpak van het analfabetisme onder autochtonen.

De mediacampagne,waarvoor 250.000 euro (550.000 gulden) beschikbaar is, richt zich op de analfabeten zelf, maar ook op de mensen in hun omgeving. Bij de campagne wordt een telefonische helpdesk ingezet. Er komt een internetsite waar zowel cursisten als hun begeleiders informatie kunnen vinden. Het is aan gemeenten om te zorgen voor een goed aanbod aan alfabetiseringscursussen voor Nederlanders bij Regionale Opleidingencentra.

Het Centrum voor Innovatie van Opleidingen (CINOP) ontwikkelt de campagne. Het ministerie, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de BVE-raad zien toe op de voortgang van het project.


Zie ook:
Brief aan de Tweede Kamer
Bijlage 1
Bijlage 2

21-12-2001
Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: (info@minocw.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie