Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inkomenseis huisartsen in strijd met Mededingingswet

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Zorgverzekeraars Nederland
Zoek soortgelijke berichten
Zorgverzekeraars Nederland


PERSBERICHT

Inkomenseis huisartsen onacceptabel en in strijd met Mededingingswet

Zeist, 21 december 2001

Zorgverzekeraars Nederland betreurt het besluit van de algemene ledenvergadering van de Landelijke Huisartsen Vereniging om géén contracten met zorgverzekeraars te sluiten, mits aan een aantal eisen is voldaan. Met name de eis om het bedrag voor avond-, nacht en weekenddiensten voor iedere huisarts te verhogen met 20.000 gulden naar een bedrag van 30.000 gulden vinden de gezamenlijke zorgverzekeraars onacceptabel. Bovendien verhoudt het stellen van deze centrale eis zich niet met de wijze waarop de contractering op dit moment verloopt, namelijk tussen individuele zorgverzekeraars en huisartsen geënt op de plaatselijke situatie en zorgvraag. ZN heeft dan ook een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA).

Verdrievoudiging ANW-vergoeding
Op de algemene ledenvergadering op donderdagavond 20 december jl. heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging al haar leden geadviseerd geen contracten met zorgverzekeraars af te sluiten, tenzij de huisartsen kunnen rekenen op een extra bedrag, namelijk 20.000 gulden, voor de avond- nacht, en -weekenddiensten (ANW). Op dit moment ontvangen de 8000 huisartsen in het land per persoon een vergoeding van 10.000 gulden. Het gaat hier dus om een verdrievoudiging van de kosten, van 80 miljoen naar 240 miljoen gulden per jaar. Inwilligen van deze eis zal onvermijdelijk tot hogere ziektekostenpremies leiden. Zorgverzekeraars Nederland had in eerder overleg met de LHV voorgesteld de vergoeding voor de ANW te verdubbelen, en wel voor iedere huisarts die deelneemt aan een dienstenstructuur. De dienstenstructuur is een organisatie die tot doel heeft de individuele werklast die huisartsenzorg `avonds, `s nachts en in het weekend met zich mee brengt te verlichten. Het is de wens van de overheid, zorgverzekeraars en huisartsen dat zoveel mogelijk huisartsen in een dienstenstructuur deelnemen. De LHV wijst dit voorstel dus af.

Eis strijdig met praktijk
Zorgverzekeraars Nederland hoopt dat de komende dagen contracten tussen de zorgverzekeraars en huisartsen tot stand zullen komen. Voor een deel zijn er al contracten tot stand gebracht waarbij maatwerk centraal stond. Het stellen van een centrale inkomenseis acht Zorgverzekeraars Nederland in strijd met de Mededingingswet. ZN heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit.

Advies aan verzekerden
Zorgverzekeraars Nederland vindt dat de verzekerden niet de dupe mogen worden van het conflict tussen huisartsen, overheid en zorgverzekeraars. In navolging van de NPCF adviseert Zorgverzekeraars Nederland de ziekenfondsverzekerden om rekeningen van huisartsen niet te betalen als men een nota krijgt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: drs. W. Annard, hoofd communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030
- 6988251 of 06-51367223.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie