Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veertien kandidaten voor burgemeesterpost Vlaardingen

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Zuid-Holland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Zuid-Holland

21-12-2001
Minder kandidaten door nieuwe burgermeester-procedure 14 kandidaten in de 'race' voor burgemeesterpost Vlaardingen

In de gemeente Vlaardingen heeft de nieuwe regelgeving voor de benoeming van burgemeesters, die per 1 augustus 2001 van kracht is geworden, geleid tot een herstart van de benoemings-procedure. Het resultaat is dat 14 kandidaten op dit moment in de 'race' zijn voor de burgemeesterspost van Vlaardingen. Vijf kandidaten die zich op grond van de oude procedure hadden gemeld, hebben zich teruggetrokken. " Ik kan op grond van de bevindingen in Vlaardingen niet anders concluderen dat de nieuwe regeling minder kandidaten oplevert. Hierover maak ik mij zorgen", aldus Jan Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.
Naar verwachting zal de gemeenteraad eind januari 2002 de namen van de twee kandidaten bekendmaken waarover de bevolking van Vlaardingen zich op 6 maart 2002 kan uitspreken.

Eerste burgemeesterreferendum in Zuid-Holland in Vlaardingen. De nieuwe regeling biedt de mogelijkheid van een raadplegend referendum over de burgemeesterskandidaten. De benoemingsprocedure in Vlaardingen, die in het voorjaar van 2001 is begonnen, viel in eerste instantie nog onder de oude wetgeving. Nadat 17 sollicitanten hadden gereageerd op de vacature in de Staatscourant, heeft de gemeenteraad op 19 september besloten, conform de nieuwe wet, een raadplegend referendum te houden om de bevolking van Vlaardingen in de gelegenheid te stellen haar voorkeur uit te spreken over twee kandidaten.

De Commissaris van de Koningin J. Franssen heeft vervolgens de sollicitanten ingelicht over deze wijziging in de procedure en hen in de gelegenheid gesteld hun sollicitatie te heroverwegen. Hierop hebben vijf sollicitanten aangegeven hun sollicitatie in te trekken. In overleg met de Commissaris en de Minister van Binnenlandse Zaken is besloten de lopende procedure stop te zetten en een nieuwe advertentie te plaatsen. Op deze tweede advertentie, die op 8 november in de Staatscourant is gepubliceerd, hebben drie personen gesolliciteerd van wie één persoon zich inmiddels heeft teruggetrokken. Met de overgebleven 12 sollicitanten uit de eerste ronde, zijn er op dit moment 14 personen kandidaat voor de burgemeesterspost van Vlaardingen. De 14 kandidaten, allen mannen, variëren in leeftijd van 42 tot 58 jaar en in politieke richting: 4 PvdA, 4 VVD, 3 CDA , 2 D66 en 1 GroenLinks.

Voor nadere informatie Jos de Jong, afdeling Communicatie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie