Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Taken, functies, rollen en competenties in de Informatica

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ten Hagen & Stam


Datum 21-dec-2001

Titel NGI-rapport

Onderwerp- gebied

Product / Event Boek
PERSBERICHT PERSBERICHT PERSBERICHT

Den Haag, 21 december 2001

De IT-branche heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwassen branche. Dit is één van de doelstellingen waaraan het Nederlandse Genootschap voor Informatica, het NGI, bijdragen levert, o.a. door het profileren en verder professionaliseren van het beroep informaticus.

Binnen deze doelstellingen ligt ook het rapport 'Taken, Functies, Rollen en Competenties in de Informatica', dat onlangs bij ten Hagen & Stam Uitgevers verscheen. Het is de opvolger van eerdere rapporten 'Taken en Functies in de Bestuurlijke Informatica' van 1982, 1986 en1993, die een standaard binnen het vakgebied zijn geworden. Met de actualisering van de basisinformatie over taken en functies (o.a. op het gebied van beleid, beheer en HR-management), en de toevoeging van competenties hebben de samenstellers aan de wensen van de gebruikers gehoor gegeven.

Tegenwoordig is niet alleen vakinhoudelijke kennis belangrijk, maar worden er ook eisen gesteld aan de persoonlijke vaardigheden van een informaticus. In het rapport wordt uitgebreid aandacht aan deze menselijke factoren besteed.
Daarnaast slaat het rapport een brug naar andere taak- en functiemodellen, als L_PASO, ISM3, Looijen en ITIL.

Het rapport is tot stand gekomen in samenwerking met 30 deskundigen op het gebied van informatica, competentiemanagement, HR-management, opleidingen, werving en selectie, en andere toepassingen van de basisinformatie. Hiermee is het NGI-rapport specifiek toegankelijk gemaakt voor de gebruikers van deze rapporten. Ondersteuning vindt ook plaats met een bijgevoegde interactieve CD, waarmee de gebruiker snel toegang heeft tot relevante informatie voor het opstellen van de functieprofielen.

Met de actualisering en toevoegingen is het rapport een nieuw en uitgebreid standaardwerk voor het opstellen van functieprofielen, rollen, competenties management, het samenstellen van opleidingsprogramma's en het ontwikkelen van carrièrepaden in de IT-branche. Organisaties die nog geen gebruik maken van de voorgaande rapporten krijgen nu de kans om aan te sluiten bij deze breed gedragen norm voor taken en functies.

Momenteel worden initiatieven uitgewerkt om op de gebieden functieclassificatie, carrière ontwikkeling (o.a. gebaseerd op kritische succesfactoren van informatici) en opleidingen een vervolg en verdere uitdieping op dit rapport samen te stellen. Aan deze initiatieven zullen weer vele deskundigen op genoemde terreinen deelnemen.

Noot aan de redactie:

Titel: Taken, Functies, Rollen en Competenties in de Informatica Redactie: ir. Johan C. Op de Coul
Uitgever: ten Hagen & Stam
ISBN: 90-440-0343-7
Prijs: 75,=

Product / Event (c.brouwer@wkths.nl)
Present-Exemplaar (c.brouwer@wkths.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie