Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Turkse vrouwen krijgen certificaten taal- en computercursus

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

Turkse vrouwen krijgen certificaten taal- en computercursus

Fatima Elatik - lid van de Raadscommissie Onderwijs, Jeugdzaken en Diversiteitsbeleid en gemeenteraadslid van de PvdA - reikt op donderdag 20 december het eerste certificaat uit aan 24 Turkse vrouwen die met succes de vervolgcursus Praktisch Nederlands en de vervolgcursus Computervaardigheden hebben afgerond.

Door een aantal gemeenten zijn projecten opgezet om 'oudkomers' te helpen aansluiting bij de Nederlandse samenleving te vinden. Deze 'oudkomers' zijn veelal volgmigranten die in het kader van gezinshereniging of -vorming van met name Antilliaanse, Marokkaanse en Turkse afkomst die hier al langer verblijven maar de Nederlandse taal in onvoldoende mate beheersen, waardoor zij er niet in slagen een baan te vinden. Ook op andere maatschappelijke vlakken dreigen zij om deze reden buiten de boot te vallen.

Het project 'Training en Coaching van Turkse oudkomers' dat TMP Worldwide uitvoert in opdracht van de gemeente Amsterdam, is een van de projecten die is opgezet . In dit project worden Turkse vrouwen door middel van lessen Nederlandse taal en computerlessen voorbereid op een baan.
De deelnemers zijn vrouwen in de leeftijd van 25 tot 37 jaar, die op jonge leeftijd naar Nederland zijn gekomen en weinig scholing hebben genoten. Ze zijn inmiddels allen getrouwd en hebben schoolgaande kinderen.
De deelneemsters kenmerken zich door een groot enthousiasme, een zeer hoge motivatie en een grote inzet. In combinatie met het enthousiasme van de docenten, van zowel de taal- als de computercursus, heeft dit geleid tot het bereiken van zeer goede resultaten. Alle deelnemers hebben sinds de aanvang van het project een grote vooruitgang geboekt. Ook in het vervolgtraject geven de deelnemers blijk van een groot doorzettingsvermogen, waardoor zij evenredig hoge resultaten boeken.

De werving van de cursisten, voor de diverse cursussen, vond vorig jaar plaats in nauwe samenwerking met de diverse zelforganisaties die Amsterdam rijk is. In totaal hebben 1524 deelnemers zich vrijwillig opgegeven voor de cursussen aan oudkomers; 150 cursisten hebben inmiddels deelgenomen aan een cursus. Tot op heden zijn 27 trajecten in het kader van oudkomersbeleid opgezet, waarvan er 5 zijn afgerond.

Lisa Neves Gonçalves


---


-

© gemeente Amsterdam - 21-12-2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie