Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Misdrijven tegen de menselijkheid strafbaar

Datum nieuwsfeit: 21-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
21 december 2001

MISDRIJVEN TEGEN DE MENSELIJKHEID STRAFBAAR

De ministerraad heeft op voorstel van minister Korthals van Justitie ingestemd met het wetsvoorstel internationale misdrijven. Misdrijven tegen de menselijkheid, zoals stelselmatige en tegen (delen van) de burgerbevolking gerichte deportatie, marteling, verdwijningen, vervolging, uitroeiing en slavernij, worden als zodanig strafbaar gesteld in Nederland. De maximumstraf wordt levenslang of twintig jaar. Justitie wordt bevoegd deze feiten te vervolgen ook wanneer ze buiten Nederland zijn gepleegd, mits de verdachte zich in Nederland bevindt.

Het voorstel strekt ertoe genocide, misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdrijven en foltering strafbaar te stellen in één strafwet. Voor misdrijven tegen de menselijkheid als zodanig gold nog geen strafbaarheid naar Nederlands recht, voor de overige misdrijven wel. Het wetsvoorstel handhaaft de uit het volkenrecht voorvloeiende immuniteiten voor vervolging van staatshoofden, diplomaten en dergelijke. De strafbaarstellingen zullen, zoals altijd, geen terugwerkende kracht hebben. Het voorstel hangt samen met het verdrag tot oprichting van het Internationaal Strafhof.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 21.12.2001reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie