Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kok over Nederlandse deelname troepenmacht Afghanistan

Datum nieuwsfeit: 22-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red10368
21-12-2001, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT KOK, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE

MINISTERRAAD, OVER DE NEDERLANDSE DEELNAME AAN DE
INTERNATIONALE TROEPENMACHT IN AFGHANISTAN

CARASSO:
Er is de afgelopen week nogal wat onenigheid geweest over de vredesmacht, binnen de Veiligheidsraad, binnen de VN, ook een beetje binnen Europa. En het ging ook niet helemaal soepel met de nieuwe regering in Kabul qua onderhandelingen. Nu is onder tijdsdruk, omdat morgen de regering wordt geïnstalleerd, toch een vredesmacht tot stand gekomen en binnenkort gaan de eerste troepen. Ik vraag me af, waarom is er nou eigenlijk zo'n haast bij zo'n ingewikkelde kwestie? Kan die interim-regering niet een weekje of wat wachten?

KOK:
Ja, die interim-regering komt morgen tot stand.

CARASSO:
Maar kunnen ze niet zonder een vredesmacht?

KOK:
Dat zal altijd wel even duren. Je hebt altijd een voorhoede die nou daarheen gaat en de echte vredesmacht komt altijd een ietsje later. Maar het is toch wel een moment denk ik om gewoon voort te bouwen op het resultaat van Bonn. Dan is het toch wel beter vind ik om een beetje door te tasten dan daar onnodig tijd over te laten heen gaan.

CARASSO:
Want welk gevaar ligt er op de loer?

KOK:
Nou gevaar. Het is gewoon eigenlijk positief te formuleren. Je kunt je natuurlijk niet omdat je gevaar loopt ...

CARASSO:
Maar je gaat er ook niet heen voor symbolische waarde.

KOK:
Positief is gewoon dat je zegt: `Zorg dat die veiligheid rondom Kabul zo goed mogelijk tot stand komt. Wel gelijk vanaf het begin, laat de tijd niet verglijden.'

CARASSO:
Dat begrijp ik. Maar waar schuilt het gevaar in? Waarom is het zo nodig dat daar een vredesmacht zit?

KOK:
Het gevaar is gewoon ook de psychologie denk ik. Dat men ook in Kabul zelf, in Afghanistan zelf te weinig resultaat ziet van het eerder afgesprokene. Dan komt er wel een regering, maar een internationale bijdrage komt er niet. Die is toch nodig, vindenwij, om een beperkte, maar toch belangrijke bijdrage te leveren aan stabilisatie, aan vreedzaamheid. En beter vroeger dan later, dat is absoluut duidelijk. Hoe langer je die mensen daar onder elkaar alleen laat, hoe eerder ze elkaar de kop weer inslaan. Daar hebben we dus geen baat bij.

CARASSO:
Nu probeer ik me even te verplaatsen in een militair die daar binnenkort heen gaat. Maar een Nederlandse militair, die weet eigenlijk niets van Afghanistan. We lezen allemaal berichten over tientallen onderling strijdende stammen, wisselende coalities voortdurend. Hoe moet de Nederlandse militair dat uit elkaar houden, dat oplossen?

KOK:
Nederlandse militairen zijn natuurlijk goed getraind en voorbereid ook op dit soort uitzonderlijk moeilijke situaties. Er zijn natuurlijk in Bonn een aantal afspraken gemaakt over ontwapening bijvoorbeeld, demilitariseren van die warlords, die daar nu nog zijn.

CARASSO:
Maar hoe weet je nu wie wie is? Het klinkt het een beetje dom misschien, maar dat vraag ik me direct af.

KOK:
Dat is natuurlijk voor mensen die daar geen verstand van hebben, zoals u en ik, een heel inlevingsvermogen om je in te denken hoe militairen dat zullen doen. Maar ik denk dat de massieve aanwezigheid van enkele duizenden mensen op korte termijn kan helpen een belangrijke bijdrage te leveren aan het op orde brengen van de situatie. Je moet ook een beetje geluk hebben natuurlijk. Het wordt geen eenvoudige klus. Er zijn zeker ook risico's aan verbonden. Daar zijn we ons zeer van bewust.

CARASSO:
Met name het risico dat je als militair betrokken raakt in een strijd tussen onderlinge stammen.

KOK:
Er is natuurlijk weinig daar. Men moet helemaal de boel inrichten in de moeilijkste tijd van het jaar, in een lastige omgeving, niet vergelijkbaar met Nederland in geen enkel opzicht.

CARASSO:
Nu was er wat onenigheid tussen de Britten en de Duitsers. De Duitsers wilden liever niet dat de vredesmacht min of meer werd opgehangen aan de aanvalsmacht van de Amerikanen. De Britten hebben nu hun zin gekregen. Bent u zelf tevreden met hoe het nu is geregeld?

KOK:
Ja, ik vind het wel. Ik vind in ieder geval als het gaat om wel of niet die Amerikanen erbij te betrekken, beter om ze daar wel bij te betrekken dan niet.

CARASSO:
Wat dat betreft was u het niet eens met uw Duitse collega?KOK:
Nou ja, ik heb er nooit zo echt specifiek met de heer Schröder over gepraat. Maar die lijn dat je de Amerikanen ook moet betrekken bij het eventueel ontzetten van mensen als er problemen zijn ­ er kunnen echt grote problemen ontstaan ­ dan moet er extractie plaats vinden, en dan moeten die Amerikanen gecommitteerd zijn daaraan. Dat ze daar ook zelf hun verantwoordelijkheid bij hebben, dat zij niet denken `We zijn hier voor een ander doel, we zijn hier alleen maar om in zekere zin een oorlog te winnen. En wat die Europeanen daar gaan doen om de vrede te handhaven, dat gaat ons niet aan.' Dus dat vind ik goed. Ik vind wel, dat evenwicht is ook goed gevonden vind ik, dat de Amerikanen natuurlijk wel moeten respecteren bij die bevelsvoering over het geheel de opdracht van de vredesmissie. Dus anders gezegd....

CARASSO:
De Amerikanen kunnen zich niet gaan bemoeien met wat de Nederlandse, Britse en Duitse troepen daar moeten gaan doen?

KOK:
Nee. Dus we zijn in zoverre baas in eigen huis dat we die vredesmissie zelf uitvoeren. Maar om die gezamenlijke verantwoordelijkheid voor extractie ook goed tot uitdrukking te brengen, is die lijn met de Amerikanen, die dunne lijn met die Amerikaanse leiding wel nodig.

CARASSO:
Nu biedt Nederland die Amerikanen omgekeerd ook nog iets extra's aan.

KOK:
Nee, we bieden nooit iets aan.

CARASSO:
O nee, het wordt u gevraagd. Amerika heeft gevraagd om F-16's te leveren die close air support kunnen bieden. Dat betekent dat ze geen foto's gaan schieten maar dat ze mogelijk, als Amerikaanse troepen in problemen komen, die Amerikanen te hulp kunnen schieten met gevechtshandelingen eventueel. Voelt u dat nou als een ommekeer? Want tot nu toe heeft Nederland eigenlijk niet mee gedaan aan die gevechtshandelingen.

KOK:
We hebben altijd ja gezegd tegen het verzoek van de Amerikanen `stuur ons F-16's om die foto's te schieten.' Dat is nu niet nodig. Nu hebben de Amerikanen in deze fase een bijgesteld verzoek gedaan om naast Deense en Noorse F-16's, ook Nederlandse F-16's te zenden voor een bijdrage aan enduring freedom.

CARASSO:
Maar voelt u dat als een ommekeer dat Nederland betrokken kan raken bij gevechtshandelingen?KOK:
Het is een precisering van het verzoek van wat ze gedaan hebben waar we dus ja tegen gezegd hebben, temeer omdat het toevallig samenvalt in de tijd met die andere aanwezigheid.

CARASSO:
Maar vindt u het geen raar moment, want het lijkt het erop dat de aanvallen van de Amerikanen nu bijna zijn afgelopen en nu vragen ze ineens hulp van u, van Nederland?

KOK:
Nou hoef je dus ook niet benauwd te zijn dat we in hevige gevechten worden verwikkeld. Maar als we gevraagd worden een bijdrage te leveren ter ontzetting, ter ontlasting van mensen die misschien daardoor in de problemen zouden komen door omstandigheden daar, een beetje bijstand te verlenen, door de aanwezigheid in de lucht ook een zekere invloed op de grond uit te oefenen, we hebben daar geen enkel bezwaar tegen.

CARASSO:
Maar u acht niet waarschijnlijk dat het nodig is, begrijp ik?

KOK:
Het is niet uitgesloten. We zijn er natuurlijk op voorbereid, maar ik vind het als onderdeel van enduring freedom verantwoord dat we ja zeggen, en het is ook nog welkom ter begeleiding van de aanwezigheid van de vredesmacht. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, GB)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...

W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren
W Amsterdam BANK-gebouw opent kluisdeuren AMSTERDAM-(BUSINESS WIRE)- Vandaag vindt de officiele opening plaats van BANK, het tweede gebouw van W...

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Officer
IFF Appoints Richard O'Leary Executive Vice President & Chief Financial Officer NEW YORK-(BUSINESS WIRE)- Regulatory News: International Flavors & Fragrances...

HamiltonRoche en Cashforce samen sterk in cash flow management
HamiltonRoche en Cashforce kondigen een samenwerking aan op het gebied van cash flow management voor middelgrote en grote bedrijven. Voor...

GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening
GSMA: Nederlandse wet voor netneutraliteit botst met EU-verordening BRUSSEL -(BUSINESS WIRE)- De GSMA maakt zich ernstige zorgen om de herziene...