Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

QEP-onderzoek naar vliegcomfort zakenreiziger

Datum nieuwsfeit: 23-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT - 23 DECEMBER 2001

QEP-onderzoek vliegcomfort zakenreiziger

Ook dit jaar heeft onderzoeker Andy Smulders weer tienduizenden kilometers Business Class afgelegd om erachter te komen welke luchtvaartmaatschappijen beter scoren dan andere. De opzienbarende resultaten lees je in Qep.

Andy Smulders, directeur van marketingbureau Alasta uit Tilburg: "Om tot een goed vergelijk te kunnen komen tussen de verschillende Business Class producten zijn de concepten nauwkeurig getest en beschreven. Welke maatschappij scoort hoog en wie kan zijn product nog aanzienlijk verbeteren?

Uitgangspunt was om te kijken naar de kwaliteitsverschillenbij het inchecken, de business lounge, het comfort van de stoelen, de culinaire verzorging aan boord, het inflight ntertainmentsysteem en de cabineservice van het personeel. Ook de mogelijkheden van de verschillende klassen voor een zakenreiziger zijn bekeken. Hierbij valt op dat de luchtvaartmaatschappijen ook een tussenklasse aanbieden. Virgin Atlantic, BMI (voormalig British Midland) op de Trans Atlantische route, Garuda Indonesia en United Airlines lopen daarin voorop; een aantrekkelijk prijs voor een betere zit en service dan in de Economy Class. De zakenreiziger zal de keus voor een vliegtuigmaatschappij laten afhangen van zaken wat hij belangrijk vindt. Wil de zakenreiziger werken, rusten of vermaakt worden? Boven aan de lijst staat in ieder geval een zo kort mogelijke vlucht, rechtstreeks indien mogelijk."

Inchecken

Duidelijk zichtbaar zijn de verschillen in benadering. Virgin Atlantic stuurt een limousine en haalt je thuis op. KLM biedt gratis eerste klas treinreizen aan en andere laten je op eigen gelegenheid naar de luchthaven komen. Toch presteert Virgin Atlantic het beste. Zonder uit de auto te komen wordt de bagage ingecheckt en word je per limo naar de business lounge gebracht. Geen wachttijden en drukte, maar gewoon relaxt aan de reis beginnen. Slechtste incheck procedure is wel het inchecken bij United Airlines in Washington. In het algemeen is de kwaliteit van het inchecken in Amerika een stuk minder plezierig dan in Europa. Het personeel is er ongeïnteresseerd en niet te veel vragen stellen is de regel.

Business Lounge

Op eenzame hoogte wat betreft de business lounge staat de Club House Lounge van Virgin Atlantic op Londen Heathrow. Gratis internationale telefoongesprekken, bediening bij het serveren van de drankjes en de menu's van de grote- en kleine kaart. Even je schoenen laten poetsen of naar de kapper in de lounge, een aangename massage of eens lekker rustig een boek lezen in de `jaren vijftig' bibliotheek. Na afloop van de vlucht kan men in de aankomsthal een douche nemen en het ontbijt nuttigen in de speciale revivals lounge. Sterk zijn ook de nieuwe Business Class lounge van Emirates op Dubai, de Senators lounge van Lufthansa op Frankfurt, de Garuda lounge op Jakarta en de KLM Royal Wing lounge op Schiphol. Tegenvallend was de Business lounge van Qantas / Air Pacific in Fiji.

Stoelen

Nodig voor een optimale rust en slaappositie zijn de recline positie en de ondersteuning van de benen. Op dit moment zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen bezig met het ombouwen van de stoelen in de Business Class naar een recline positie van 180 graden, waardoor men een bed kan maken met een lengte van 185 cm. Te kort voor lange mensen vind ik. Virgin Atlantic en Gulf Air bieden nu echter al een betere variant op deze optie. Twee totaal verschillend concepten waarbij Virgin Atlantic gebruik maakt van een liftprincipe en de stoel op de grond zakt en onder de voorstoel schuift en Gulf Air waar men gewoon een gigantische ruimte heeft tussen de stoelen en je elektrisch in een horizontale positie legt. Beide komen tot een lengte van 198 cm. Sterk zijn verder de stoelen van KLM, Sabena, American Airlines en Lufthansa, tegenvallend de stoelen van Swissair en Qantas, die door een te beperkte recline positie en beenruimte een slechte en onplezierige zit voorschotelt.

Culinaire verzorging

Ieder kiest hier een eigen concept. Men krijgt of een uitgebreide maaltijd in een kant-en klaar schaaltje met wat losse voorgerechten of men serveert het eten vanaf een trolley. De laatste is de meest aangename. De reiziger bepaalt zelf de hoeveelheid en de mix van de gerechten. Toonaangevend is de service van Lauda Air. Een chef-kok bereidt de maaltijdenaan boord. Als voorafje soep, een voorgerecht en een ruime keus aan hoofdgerechten van het befaamde Do&Co restaurantuit Wenen. Misschien een wokgerecht dat wordt geserveerd vanuit de wok door de chefkok, een nagerecht met kaasplankje, een ijsje of een kopje koffie en likeur na met chocolade toe. De maaltijd- en drankservice van Lauda Air mag een voorbeeld zijn voor alle andere vliegtuigmaatschappijen. Sterk in de maaltijdservice zijn verder Lufthansa, Emirates, Garuda Indonesia en Turkish Airlines. Tegenvallend waren voor mij Delta Airlines en Air Pacific.

Inflight entertainment

Het inflight entertainment biedt een mix aan verschillende vormen: klein of groot scherm, met op zonder touch bediening op het scherm, DVD players, airshows, video's on demand of een spelletjes programma. Een keus van zeven tot veertig kanalen is al heel gewoon bij de verschillende vliegtuigmaatschappijen. Er zijn speciale hoofdtelefoons die het bijgeluid in het vliegtuig weghalen en zodoende het optimale geluid overdragen naar de gehoorgang. De meest uitgebreide systemen worden gegeven bij Lauda Air ( hierbij kan men in de lucht ook met een creditcard rechtstreeks spelen in het casino van Wenen) Cathay Pacific en Virgin Atlantic. Opvallend bij Swissair is het ontbreken van een monitor. Men krijgt wel de mogelijkheid om gebruik te maken van een luxe DVD speler, maar mist toch de monitor en Airshow. Belangrijk is wel een apart in- en outbound programma. Een zakenreiziger, die meestal weer snel terug vliegt, wil niet graag op de terugvlucht naar dezelfde film kijken. Gelukkig kom je dat niet vaak meer tegen. Maar het belangrijkste is dat het systeem werkt en geen storingen geeft, een crime als je dat overkomt op een vlucht van zo'n twaalf uur.

Cabine service

Een juiste verhouding van het aantal stewardessen of stewards (Qantas) is bepalend voor de service, snelheid en resentatie van het product. Teveel personeel geeft een gevoel van `laat mij nu even' en te weinig personeel geeft een gevoel van `werkt men hier nog wel'. Acht passagiers voor één stewardess of steward is de juiste verhouding. Lauda Air en Virgin Atlantic bieden een jong en een dynamische service, KLM, Lufthansa, Swissair en Emirates een wat conservatievere service en bij Garuda Indonesia een wat terughoudende service. De service gegeven door de vliegtuigmaatschappijen is bij geen enkele slecht te noemen. Afhankelijk van de smaak en wensen van de zakenreiziger zal men zich bij de een wat beter thuis voelen dan bij de andere. Een juist mix tussen stewards en stewardessen is wel belangrijk. Hiermee wil ik niet zeggen dat de stewards een slechter service geven dan de vrouwelijke collega's (eerder in tegendeel) maar het oog wil ook wat. Conciërge begeleiding door een lid van de luchtvaartmaatschappij zit nu nog in de beginfase maar zal in de toekomst gewoon zijn.

Iemand die de zakenreizigers begeleidt tot in het vliegtuig en problemen snel en efficiënt kan oplossen geeft een geruststellend gevoel en een plezierige start van de vlucht.

KLM

In het onderzoek van 2000 kwam de KLM helaas niet al te best uit het onderzoek. Men had net de New World Business Class geïntroduceerd en daar zaten nog wat haken en ogen aan. In het najaar van 2000 besloot men drastische wijzigingen door te voeren in de New World Business Class en het gehele product te verbeteren. Voor het eerst in jaren kan de KLM nu zeggen dat er inderdaad een fantastisch product is neergezet. Dit product is perfect afgestemd op de wensen en behoefte van de Nederlandse zakenreiziger. De recline positie is vergroot naar de 150 graden ofwel 60 inch wat nu garant staat voor een perfecte rust- en slaappositie. Minder stoelen in the World Business Class, een snellere service, de herintroductie van de Indische rijsttafel en een aangepast etensconcept hebben meer toegevoegde waarde gegeven dan vooraf voor mogelijk was gehouden. Ook de Delfsblauwe huisjes zijn gebleven, een waardevol collectors item voor de zakenreiziger.

ONDERZOEK

Beste Business Class

Rang Cijfer

1. Virgin Atlantic 9,4

2. Lauda Air 9,2

3. Gulf Air 8,9

4. Lufthansa 8,8

5. Emirates 8,5

6. KLM 8,2

7. American Airlines 8,0

8. Sabena 7,9

9. BMI ( Br Midland ) 7,7

10. US Airways 7,5

11. Turkish Airlines 7,2

12. Qantas 7,1

13. Garuda Indonesia 7,0

14. Cathay Pacific 6,6

15. Swissair 6,5

16. Delta Airlines 6,2

17. Air Pacific 6,0

18. United Airlines 5,8

Singapore Airlines en British Airways zijn niet meegenomen in het onderzoek. Wijzigingen worden op dit moment doorgevoerd in de Business Class.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Het leven is één groot spel volgens auteur van Yurish level 10
Onlangs verscheen bij Uitgeverij U2pi in Den Haag het boek “Yurish level 10” van Chris Towel. De meest gestelde vraag...

Vakantiebeurs Limburg zondag 20 november 2016 te Sittard
Op zondag 20 november van 10:00-17:00 uur wordt voor het eerst de gratis Vakantiebeurs Limburg in het Fortuna Sittard Stadion...

Bavaria trotse winnaar SMA Piet Heyn Award 2016
Wat een prachtige gala-avond had de Sales Management Association (SMA) ook dit jaar weer georganiseerd om de SMA Piet Heyn...

Milde vogelgriep in Deurne
Milde vogelgriep in Deurne Nieuwsbericht | 28-10-2016 | 10:55 In Deurne (Noord-Brabant) is bij een pluimveebedrijf met zo'n 11.000 kalkoenen...

KWL Maastricht sluit logistiek contract met Amerikaans medisch bedrijf
KWL European Warehousing & Logistics BV, specialist in hoogwaardige en medische logistiek, heeft wederom een meerjarig contract afgesloten met een...

SES YTD and Third Quarter 2016 Results
SES YTD and Third Quarter 2016 Results LUXEMBOURG-(BUSINESS WIRE)- SES S.A. (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange:SESG) reports financial results...

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...