Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koninklijke onderscheiding voor Saul Smit

Datum nieuwsfeit: 23-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zaanstad
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad


Koninklijke onderscheiding voor Saul Smit

vrijdag 21 december 2001

Op zondagmiddag 23 december om ongeveer 14.15 uur reikt burgemeester R.L. Vreeman van Zaanstad aan Saul Smit een Koninklijke Onderscheiding uit. De uitreiking vindt plaats tijdens de feestelijke receptie in het Mennistenerf in Zaandam, die om 14.00 uur begint.

S. Smit (Amsterdam, 22 december 1911) is al 55 jaar actief voor de Nederlands-Israëlitische gemeente Zaanstreek-Waterland. Het is aan zijn volledige inzet en niet-aflatend enthousiasme te danken, dat de deerlijk gehavende Joodse gemeente vlak na de oorlog in 1946 al weer een gemeenschap was. Van deze Joodse gemeente is de heer Smit vanaf het begin bestuurslid. Hij was penningmeester van 1945 tot 1970, sinds 1970 is hij voorzitter/penningmeester.

De heer Smit was ook betrokken bij de verkoop van de synagoge en het was zijn verdienste dat de opbrengst kon worden gebruikt voor de organisatie van culturele bijeenkomsten en de aanschaf van gebedenboeken. Voor deze verdiensten heeft de heer Smit in 1996 op zijn 85ste verjaardag van de gemeente Zaanstad een erepenning ontvangen.

Niet alleen regionaal, ook landelijk was en is de heer Smit zeer actief binnen de Joodse Gemeenschap. Zo was hij dertig jaar lang, van 1955 tot 1985, penningmeester van het Opperrabbinaat in Utrecht, dat heel Nederland (behalve Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) beslaat. Sinds 1971 maakt hij deel uit van het Genootschap Nederland-Israël: tot 1982 als penningmeester en sinds 1982 als bestuurslid. Ook was hij betrokken bij de Stichting Cefina en de Stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Zaanstad, 21 december 2001

Persbericht nr. 2001-186

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie