Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

HALT en brandweer Haarlem geven vuurwerkles

Datum nieuwsfeit: 25-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


Bureau HALT en brandweer geven samen vuurwerkles

'Wie vindt vuurwerk leuk?'. Zeker tien vingers schieten de lucht in. 'Waarom', vraagt Kim Ongena van Bureau HALT vervolgens. 'Omdat er mooie kleuren zijn. Omdat er licht in de lucht is. Omdat je het hoog kunt zien', vinden de kinderen van groep acht van de St. Bavoschool in de Eemstraat. In december verzorgen Bureau HALT en de Brandweer Kennemerland gezamenlijk "vuurwerklessen" op Haarlemse basisscholen om de regels rond vuurwerk uit te leggen. Ook de gevolgen wanneer je je niet aan de regels houdt komen tijdens deze les aan bod.

De leerlingen van de St. Bavoschool weten maar al te goed dat er ook minder leuke kanten zitten aan vuurwerk. 'Je vinger kan eraf. Mijn hond rende weg van de klappen', weten ze te vertellen. Kim Ongena van Halt legt uit dat het voor dieren extra eng is omdat ze zeven keer harder horen. 'Net als in verkeer zijn er regels nodig om alles goed te laten verlopen rond oud en nieuw. Daarom staan we voor de klas. Niet om jullie te verbieden met vuurwerk om te gaan, maar om zo min mogelijk overlast en ongelukken te krijgen'.

Hele nacht door

Vuurwerk is ook spannend omdat het niet het gehele jaar door wordt afgestoken. 'Je kunt vaak niet wachten om het af te steken als je het hebt gekocht', weet Kim. 'Daarom hebben ze hiervoor speciale tijden ingesteld'. Kim overtuigt de kinderen ervan dat de hele nacht door vuurwerk afsteken mensen wakker houdt. Geen van de kinderen wil door een dokter geopereerd worden die de hele nacht niet heeft geslapen. Op het schoolbord schrijft Kim Ongena de vier belangrijkste regels rond vuurwerk.
* Afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december vanaf 10.00 tot 1 januari 2.00 uur.
* Kopen en verkopen van vuurwerk kan dit jaar alleen op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december. (Van tevoren bestellen kan natuurlijk wel. Het vuurwerk kan dan op genoemde dagen worden afgehaald.) Je mag overigens nooit meer dan tien kilo per persoon bij je hebben.
* Je mag alleen vuurwerk kopen als je zestien jaar of ouder bent.
* Je moet er veilig mee omgaan.

Veiligheid

Mike van Oevelen van de Brandweer Kennemerland vertelt de leerlingen meer over de veiligheidsaspecten rond vuurwerk. Aan de hand van de anatomie van een rotje probeert Mike uit te leggen wat er gebeurt als je het aansteekt en wat je kunt doen om gevaarlijk vuurwerk te mijden. Mike benadrukt wel dat er geen veilig vuurwerk bestaat. 'Hoe veilig vuurwerk is, bepaal je zelf door er goed mee om te gaan'. De kinderen moeten in elk geval de volgende regels in acht nemen.
* Er moet een Nederlandse beschrijving op staan.
* Er moet altijd een lontje aan zitten.

* Je moet het kopen bij legale verkoopadressen (zie kader).
* Bewaar het vuurwerk in een blikken trommel en steek het nooit in je jas- of broekzak.
* Gebruik een sigaret of een aansteeklont om het vuurwerk aan te steken. Dus niet een aansteker of lucifers.
* Houd toeschouwers op afstand.

* Gooi niet met brandend vuurwerk, maar leg het op de grond en loop weg.
* Steek elk stuk vuurwerk apart af en maak er geen pakketten van.
* Plaats vuurpijlen in een met zand gevulde fles.
* Steek weigeraars nooit opnieuw af.
Is er toch een ongeluk gebeurd? Houd een brandwond dan zeker tien minuten onder de koude kraan.

Wie zich niet aan deze regels houdt, kan gepakt worden door de politie. Overtreders mogen kiezen tussen HALT en een boete (van wellicht een paar honderd euro). Wie kiest voor HALT krijgt een alternatieve straf in de vorm van schoonmaken of ander werk, zoals het opruimen van vuurwerkafval. Schade die wordt veroorzaakt komt overigens ook voor rekening van de overtreder!

Meer informatie?

Voor meer informatie over vuurwerkpreventie of Bureau HALT kan contact worden opgenomen met de afdeling Veiligheid van de gemeente Haarlem, telefoon 023 - 511 4303.

Verkooppunten legaal vuurwerk in Haarlem:

Centrum:

J. Monnikendam (Gedempte Raamgracht); H. van Ommen (Anegang), De Fietsfanaat(Parklaan).

Noord:

Linaboek (Gen. Cronjéstraat); IJzerhandel G. de Vries; A. Landmeier; J.G.M.J. Consten (alledrie Rijksstraatweg); De Feestneus (Zaanenstraat) en H. van Vessum (Hogerwoerdstraat).

Oost:

Inimini (Van Zeggelenstraat); De Fietsfanaat (Hannie Schaftstraat) en Sigarenwinkel Ebbeling (Prinses Beatrixplein).

Schalkwijk:

E. Koning van Loon; Enorm Schalkwijk (beiden Belgiëlaan); Intertoys Marco (Riviëradreef) en S.M. Lam Lion (Prof. Eijkmanlaan).

Zuid-West:

A.C.J.J. van den Berg (Ramplaan) D.J. Teeuwen (Pijlslaan) en H. van Boekel (N. Emmakade).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie