Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eis verwijdering spoorrails in Hollandscheveld gaat te ver

Datum nieuwsfeit: 28-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Rechtbank AssenEis gemeente tot verwijdering spoorrails in Hollandscheveld gaat te ver

Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 28-12-2001

Dit is het oordeel van de bestuursrechter naar aanleiding van een door een inwoner van Hollandscheveld ingediend verzoek om een voorlopige voorziening.

De betrokken inwoner, een verzamelaar van oude rijdende machines, heeft op het perceel Zuideropgaande 31-a een loods voor zijn collectie gebouwd. Tot die collectie behoort een locomotief uit 1934. Met het oog daarop heeft hij voor de loods een stuk spoor van ongeveer 11 tot 12 meter aangelegd. Dit stuk spoor heeft, zo stelt de betrokken inwoner, tot doel de locomotief in en uit de loods te kunnen rijden. Het is niet zijn bedoeling de locomotief buiten tentoon te stellen.

De gemeente Hoogeveen heeft de inwoner aangeschreven de spoorrails te verwijderen teneinde te voorkomen dat de locomotief buiten tentoon wordt gesteld. Dat is in de ogen van de gemeente strijdig met de bepalingen van het bestemmingsplan en om die reden een illegale situatie.

Naar het oordeel van de bestuursrechter levert de enkele aanwezigheid van de spoorrails geen illegale situatie op.
Wel heeft hij het oordeel van de gemeente, dat het buiten tentoon stellen van de locomotief, of het gebruiken daarvan als versiering van de tuin c.q. het perceel een illegale situatie oplevert, onderschreven.
Weliswaar maakt de door de gemeente beoogde verwijdering van de spoorrails het ontstaan van een illegale situatie onmogelijk, doch het wordt daarmee tevens onmogelijk om de locomotief met een functioneel doel, bijvoorbeeld het verplaatsen van andere verzamelobjecten, naar buiten te rijden.
Daarmee wordt naar het oordeel van de bestuursrechter afbreuk gedaan aan de gebruiksmogelijkheden van de loods. De door de gemeente opgelegde last is daarmee te verstrekkend van aard.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie