Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vislicenties afgeroomd bij overdracht of vernieuwing

Datum nieuwsfeit: 28-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Vislicenties afgeroomd bij overdracht of vernieuwing

28 december 2001 -

Vissers die hun licentie of garnalenvergunning
willen overdragen of overschrijven op een ander vissersvaartuig moeten er rekening mee houden dat hun licentie of vergunning wordt verkleind. Deze regeling wordt op 28 december 2001 in de Staatscourant gepubliceerd en treedt onmiddellijk in werking. Het doel is om de overcapaciteit van de vissersvloot te verminderen.

De capaciteit van de zeevisserijvloot moet voldoen aan de doelstellingen die in Europees verband zijn afgesproken in het kader van het Meerjarig Oriëntatieprogramma (MOP). Per lidstaat is vastgesteld wat de totale hoeveelheid aan motorvermogen en tonnage van de vloot van die lidstaat op een bepaald tijdstip mag zijn. Voor een aantal segmenten voldoet de Nederlandse zeevisserijvloot nog niet aan deze doelstellingen. Daarom is nu de afromingsregeling ingevoerd. De afromingspercentages worden per kwartaal vastgesteld. De afromingspercentages worden per segment bepaald en zijn afhankelijk van de capaciteit in het segment en de voor dat segment vastgestelde doelstelling.

Van 1 januari tot 1 maart 2002 is er eveneens een tijdelijke saneringsregeling voor vissers die actief zijn in segmenten waar de capaciteit nog te groot is. Vissers die hun bedrijf willen beëindigen, kunnen hiervoor subsidie krijgen als ze bij de beëindiging ook hun licentie of garnalenvergunning inleveren.

In de jaarlijkse decemberbrief die het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij deze maand nog aan alle vissers stuurt, worden beide regelingen aangekondigd en uiteengezet.

De afromingspercentages voor het eerste kwartaal van 2002 zijn: Voor de kleinschalige kustvisserij (4J1) 14,15 % op het motorvermogen en o % op de tonnage,
voor de kotters (4J3) 0 % op het motorvermogen en 2,57 % op de tonnage,
voor de eurokotters (4J4) 0 % op het motorvermogen en 3,52 % op de tonnage en
voor de kleine vissersvaartuigen (4J5) 3,42 % op het motorvermogen en 5,85 % op de tonnage.

Voor de garnalenvissers geldt dat een garnalenvergunning slechts kan worden overgedragen ten behoeve van een vissersvaartuig waarvan de capaciteit in het eerste kwartaal niet meer dan 60,94 % bedraagt van het oorspronkelijke motorvermogen en 63,60 % van de tonnage.

Pers


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie