Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Overeenstemming ziekenhuis en gemeente over betere locatie

Datum nieuwsfeit: 31-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Schiedam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Schiedam


Ziekenhuis en gemeente vinden elkaar in kwalitatief verbeterde ziekenhuislocatie
Na een periode van pittige onderhandelingen hebben het college van Schiedam en de Raad van Bestuur van het Vlietland Ziekenhuis overeenstemming bereikt over de realisatie van het nieuwe ziekenhuis in Schiedam. Partijen hebben zodanige resultaten weten te bereiken dat de locatie Schiedam Nieuwland kwalitatief verbeterd is op de punten: bereikbaarheid, toegankelijkheid en financiële haalbaarheid. Met het vernieuwde plan is op essentiële punten tegemoet gekomen aan de wensen vanuit de omgeving.

Concreet gaat het om de volgende punten in het nieuwe plan van aanpak:


· In tegenstelling tot het eerdere plan komt de hoofdontsluiting van het ziekenhuis voor het autoverkeer aan de Hargalaan te liggen waardoor file vorming op de Nieuwe Damlaan voorkomen zal worden. De hoofdontsluiting voor openbaar vervoer en taxi's zal aan de kant van het NS-station komen te liggen. Dit is voor medewerkers, bezoekers, patiënten én omwonenden een belangrijke verbetering.


· Er komt een ruimere parkeervoorziening. Op het huidige korfbalterrein en op een sportveld van voetbalvereniging Demos zal een parkeerterrein voor 750 auto's worden aangelegd. Dit betekent dat zal worden afgezien van de bouw van een parkeergarage voor 620 auto's op het korfbalveld. Dankzij de aanleg van een royale parkeergelegenheid aan weerszijden van de Sportlaan zal extra parkeerdruk in de omliggende wijken worden voorkomen. Door aanleg van een houtwal en beplanting wordt een groene inpassing van het parkeerterrein in het landschap bereikt. Met de sportverenigingen lopen gesprekken over vervangende accommodaties. Doordat er geen extra kosten gemaakt hoeven te worden voor de bouw van een parkeergarage is een oplossing gevonden voor het financiële gat wat nog bestond.


· De derde aanpassing van het plan betreft het selectief openstellen van de dam over de Poldervaart voor auto's van bezoekers die slecht ter been zijn. De dam over de Poldervaart vormt de verbinding tussen de parkeerplaats en het ziekenhuisterrein. Deze dam zou aanvankelijk alleen door voetgangers en ambulances mogen worden gebruikt. In het gewijzigde plan mogen ook automobilisten over de dam om vóór de entree van het ziekenhuis personen af te zetten die slecht ter been zijn. Daarna kan de bestuurder weer terug over de dam om de auto op het parkeerterrein neer te zetten. Met deze oplossing wordt bereikt dat minder autoverkeer van de Nieuwe Damlaan gebruik zal maken, want voor bezoekers is er dan geen reden meer om via de Nieuwe Damlaan het ziekenhuisterrein op te rijden. Dit betekent tevens dat minder automobilisten in de verleiding zullen komen om de auto in de omliggende buurten te parkeren.


· Een spoedige aanvang van de nieuwbouw is van groot belang. De gemeenschappelijke planning is dat op z'n laatst in het najaar van 2002 een eerste paal de grond in gaat. College en ziekenhuisbestuur hebben afgesproken de planning scherp te zullen bewaken.

Burgemeester en wethouders van Schiedam stellen de gemeenteraad voor om in te stemmen met het onderhandelingsresultaat. De raadscommissies voor AEZ (Algemene en Economische Zaken), FBPO (Financiën, Bedrijven, Personeels- en Organisatiezaken) en ROV (Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer) komen voor een extra gezamenlijke vergadering bijeen op dinsdag 8 januari.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie