Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Feest voor de euro» in Jubelpark te Brussel

Datum nieuwsfeit: 31-12-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Federale ministerraad C.G euro Belgie
Zoek soortgelijke berichten
Federale ministerraad C.G euro Belgie


Persmededeling

«Een feest voor de euro»

De overgang naar de euro is zeker een spektakel waard. Op 31 december om middernacht zal een vuurwerk de symfonie van klank, licht en beweging, die Europa het tijdperk van de eenheidsmunt binnenleidt, afsluiten. Op initiatief van de belgische minister van Financiën, voorzitter van de Eurogroep, Didier Reynders, de EU-Commissaris voor Economische en Monetaire Aangelegenheden, Pedro Solbes en de Gouverneur van de de Nationale Bank van België, lid van de Raad van Gouverneurs van de Europese Centrale Bank, in samenwerking met de Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, François-Xavier de Donnéa en de Burgemeester van de Stad Brussel, Freddy Thielemans, zal de «EUROBRUG» plaatsvinden op de esplanade van het Jubelpark. Op het programma staan: muziek, dans, beelden, vuurwerkerskunst...

Op 1 januari 2002 zal de nieuwe eenheidsmunt in omloop zijn in 12 landen van de Europese Unie. «De komst van de chartale euro is niet alleen een technische uitdaging en een ingrijpende verandering op monetair vlak, het is ook een krachtig politiek signaal van de Europese integratie, verklaart Didier Reynders, Belgisch minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep. Na de afschaffing van de grenzen zullen de Europeanen een tastbaar symbool van hun gezamenlijke toekomst in handen hebben». Deze belangrijke stap in de Europese constructie moest op een feestelijke manier in de verf worden gezet.

"De invoering van de euro-stukken en -bankbriefjes is het resultaat van een langdurig project, dat het bewijs levert dat de Europese burgers in staat zijn om met enthousiasme en vastberadenheid samen te werken om een gemeenschappelijke doelstelling te bereiken", verklaart Pedro Solbes, Europees commissaris voor economische en monetaire aangelegenheden. "Maar dit is ook het beginpunt van een nieuw tijdperk voor Europa. Boven de economische aspecten is de euro een deel van de Europese identiteit aan het worden. De euro is de munt van een Europa dat bereid is om een rol te spelen in verhouding tot haar economische en geografische gewicht. Elke Europese burger zou dit historisch moment moeten vieren."

"De invoering van de biljetten en muntstukken zal niet alleen de zichtbaarheid van de nieuwe Europese munt, maar ook van Europa op zich in de wereld versterken. Binnen Europa zal het gebruik van dezelfde monetaire tekens van Helsinki tot Lissabon en Athene over Brussel, de Europese burgers veel meer als vandaag het gevoel geven tot dezelfde gemeenschap te behoren" verklaart Guy Quaden, Gouverneur van de Nationale Bank van België en lid van de Raad van Gouverneurs van de Europese Centrale Bank.

Daarom hebben Didier Reynders, Pedro Solbes en Guy Quaden het initiatief genomen in Brussel, het institutionele hart van de Unie, een evenement met Europese draagwijdte te organiseren. Het Europese Parlement neemt ook deel aan dit uitzonderlijk initiatief. De steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de Stad Brussel, Brussel Promotie en de RTBF is essentieel voor het succes van dit evenement. Dit evenement heet «DE EUROBRUG». Het is een «klank- en lichtspel» van een half uur, waaraan vele artiesten meewerken (The European Festival Orchestra onder leiding van Dirk Brossé, Steve Houben, les Pastoureaux, enz.) en waarin muziek, dans, licht, videoprojectie, vuurwerkkunst... één groot geheel vormen. In dit spektakel wordt niet over geld gepraat, maar over verscheidenheid, creativiteit, openheid en toekomst. Het hoogtepunt van dit evenement is het vuurwerk van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest , georganiseerd door Brussel Promotie , dat zowel de overgang naar het nieuwe jaar als de verwelkoming van de nieuwe eenheidsmunt viert. De RTBF wijdt een rechtstreekse uitzending aan de show.

Dit evenement grijpt plaats op 31 december 2001, om 23:30 uur stipt, op de esplanade van het Jubelpark ( uitsluitend bereikbaar via de Tervuursepoort). Gebruik van de metro aangeraden ( station Merode) . Het spectakel is gratis.

De "EUROBRUG" wordt geproduceerd door twee Belgische bedrijven : het communicatieagentschap Mostra en de evenementenorganisator The Eventerprise.

euro.fgov.be/eurogroup

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie