Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ingrijpende wijziging organisatie gemeente Zaanstad

Datum nieuwsfeit: 01-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zaanstad
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zaanstad


Gemeente Zaanstad: graag tot uw dienst!

donderdag 27 december 2001

Vanaf 1 januari 2002 verandert de gemeentelijke organisatie ingrijpend. De gemeente is dan zo ingericht, dat vragen en behoeften van burgers en bedrijven voorop staan. De Zaankanteling, zo heet de verandering die ervoor zorgt dat burgers en bedrijven beter geholpen worden. Het is een groeiproces, dat wel. Niet alles is van de ene dag op de andere dag anders. Maar er wordt hard gewerkt aan een betere dienstverlening.

Bijvoorbeeld dat de gemeente in het vervolg dag en nacht bereikbaar is. Dan hoeft men maar één telefoontje te plegen naar één centraal nummer. Dan is de Zaanse Internetsite de plek waar de bezoeker, op momenten dat het hem of haar uitkomt, alle informatie kan krijgen. En dan is het zo dat men bij slechts één loket hoeft aan te kloppen om een vraag beantwoord te krijgen. Of het nu gaat om een nieuw paspoort, om hondenpoep op de stoep, om een milieuprobleem of om een bouwvergunning.

NIEUWE ORGANISATIE

De oude gemeentelijke diensten, afdelingen en bureaus zijn vanaf 1 januari 2002 in vier grote klantgerichte diensten ondergebracht: de dienst Stad, de dienst Wijken, de dienst Publiek, en het facilitaire en uitvoerende Stadsbedrijven Zaanstad. Om het functioneren van de organisatie als geheel te waarborgen en daarvoor het kader te creëren is de Concernstaf geformeerd.

Front- en backoffice

Bij alle publiekscontacten over de dienstverlening van de gemeente passen wij vanaf 1 januari 2002 zoveel mogelijk het principe van front- en backoffice toe. Dit betekent dat men maar bij één loket hoeft aan te kloppen, aan de voorkant van de gemeentelijke organisatie. Dat is de frontoffice: één loket, vraaggericht, probleemoplossend en dus niet langer ´van het kastje naar de muur´.

Om die klantgerichtheid te bereiken wordt achter het loket de organisatie van de backoffice heel anders. Was tot nu toe de indeling in allerlei afdelingen de basis voor de gemeentelijke organisatie, nu is dat veel meer de manier waarop de burgers als primaire doelgroep in aanraking komen met de gemeente.

PUBLIEKSDIENSTEN: WIJKEN EN PUBLIEK

De diensten Wijken en Publiek verzorgen het leeuwendeel van de afhandeling van alle publieksvragen én van alle voorzieningen voor de Zaanse burger en het bedrijfsleven. Voor veel zaken voeren de backoffices achter het loket alle werk uit. Dat gebeurt onzichtbaar voor de burger of de ondernemer vóór het loket. Men hoeft zich dus niet meer druk te maken welke afdeling zich met een vraag bezighoudt áls het maar gebeurt: snel, zorgvuldig en klantgericht. De dienst Wijken is verantwoordelijk voor alles wat er in de wijken gebeurt op en rond de openbare weg en de voorzieningen in de wijk. Het onderhoud bijvoorbeeld van trottoirs, wegen en fietspaden. Het bijhouden van het openbaar groen, het ophalen van het vuilnis, de handhaving van milieuregels, maar ook het beleid voor buurtcentra en jongerenvoorzieningen. De dienst Wijken heeft vier gebiedsteams, gehuisvest in twee ´wijkkantoren´. De gebiedsteams Zuid-West en Zuid-Oost komen in Railpoint Office achter station Zaandam en de gebiedsteams Noord en Midden komen in het gemeentehuis aan de Bannehof. De gebiedsteams zijn de gemeentelijke ´oren en ogen´ in de wijken. Zij gaan de wijken in om te ontdekken wat er leeft en wat er gedaan moet worden om de leefbaarheid te verhogen. De dienst Publiek houdt zich bezig met alle persoonlijke vragen van en diensten aan burgers, organisaties en bedrijven. Bijvoorbeeld: paspoorten, burgerlijke stand, bouw- of milieuvergunningen, vragen rond werk en inkomen. De dienst Publiek krijgt vanaf 1 januari 2002 drie vestigingen waar men terechtkan: Zaanstad Zuid (Stadskantoor en Railpoint Office bij station Zaandam), Zaanstad Midden (gemeentehuis aan de Bannehof) en Zaanstad Noord (Padlaan te Krommenie). Vanaf 1 januari 2002 kan men in het Stadskantoor en Railpoint Office terecht voor alle producten van burgerzaken, gemeentelijke belastingen en heffingen tot bouwen en wonen. Ook bedrijven en organisaties kunnen daar terecht. In Railpoint Office is het Bedrijvenloket gevestigd. In het gemeentehuis aan de Bannehof in Zaandijk kan men ook terecht voor alle producten van burgerzaken. In de loop van 2002 kan men daar ook producten van bouwen en wonen verkrijgen.
De balie burgerzaken, zoals die nu gevestigd is aan de Padlaan in Krommenie, wordt eveneens uitgebreid. Het is nog niet duidelijk wanneer die uitbreiding gereed zal zijn.
Vanaf 1 januari 2002 kan men ook via het algemene publiekstelefoonnummer van de gemeente Zaanstad 0900-235 235 2 (kosten tegen lokaal gesprekstarief) 24 uur per dag, 7 dagen per week voor alle vragen terecht. Bellers worden altijd te woord gestaan en steeds vaker kunnen vragen ook direct afgehandeld worden. Kan dat niet, dan verwijst de telefonist(e) zo goed mogelijk door of zorgt ervoor dat de vraag op de juiste afdeling terechtkomt.

Eén apart loket voor bedrijven

Burgers hebben al vaak weinig tijd, maar ondernemers nog minder. Daarom is het zo belangrijk dat bedrijven goed en snel worden geholpen met hun vragen. De gemeente Zaanstad heeft een apart Bedrijvenloket. Hier kunnen alle ondernemers terecht met vragen over bijvoorbeeld milieu- en bouwvergunningen, vestigingslocaties, advies voor starters, bedrijfsverplaatsing, inzage in bestemmingsplannen, aantrekken van personeel enzovoorts. Ook dit Bedrijvenloket is te bereiken onder het algemene gemeentelijke telefoonnummer 0900-235 235 2. De accountmanagers ´achter´ dat loket helpen dan verder. Het Bedrijvenloket is onderdeel van de publieksbalie Bouwen, Wonen en Bedrijven en is te vinden in Railpoint Office achter het NS-station in Zaandam.

Het digitaal loket

De serviceverlening via Internet gaat verder dan alleen e-mail beantwoorden. Het e-mailadres van de gemeente is (postbus@zaanstad.nl). Zo kent de gemeente Zaanstad sinds kort het Digitaal Loket op de Internetsite. Daar kan men niet alleen veel informatie terugvinden over de gemeente, maar kan men zelfs allerlei diensten en producten on-line bestellen. Of het nu gaat om een nieuwe rioolaansluiting, een vergunning voor het organiseren van een braderie of een uittreksel uit het Bevolkingsregister, men kan het gewoon achter de computer bestellen. Men krijgt het dan keurig thuis gestuurd, vergezeld van een acceptgiro. Sommige vergunningen zijn nog te bewerkelijk om on-line af te handelen. Of er zijn wettelijke eisen voor legitimatie. In die gevallen zal men persoonlijk de publieksbalie moeten bezoeken. Op de Internetsite www.zaanstad.nl kan men precies zien om welke diensten en producten het gaat.

DIENST STAD

De dienst Stad zorgt voor de ontwikkeling van Zaanstad naar een sterke, open en toekomstgerichte stad en is verantwoordelijk voor het smoel van Zaanstad. De dienst maakt ontwikkelingsplannen, pakt verkeers- en vervoersproblemen aan en helpt de economie van Zaanstad verder versterken. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de dienst Wijken. Ook in de contacten met samenwerkingspartners zal het nodige veranderen: minder doorverwijzingen, meer toegankelijkheid van de organisatie voor invloeden van buiten, meer partnerschap, snellere informatie, betere communicatie.

STADSBEDRIJVEN ZAANSTAD

Stadsbedrijven Zaanstad richt zich op alles dat te maken heeft met de uitvoering van ruimtelijk beleid (zoals de aanleg van wegen, onderhoud van riolering of groenvoorzieningen) en de facilitaire voorzieningen voor de hele gemeentelijke organisatie.

CONCERNSTAF

Om de gemeentelijke organisatie als geheel een zekere samenhang te verlenen, dienen gezamenlijke kaders op het terrein van de middelen (communicatie, personeel en organisatie) te worden afgesproken en gewaarborgd. Daarvoor is de Concernstaf.

Voorts is de Concernstaf bestuursondersteunend en stimuleert discussies over o.a. bestuurlijke vernieuwing.

KEULEN EN AKEN ZIJN OOK NIET OP EEN DAG GEBOUWD

De ´Zaankanteling´ gaat op 1 januari 2002 van start. De nieuwe diensten en loketten zijn vanaf de jaarwisseling open voor alle vragen van alle burgers en bedrijven. Iedereen doet zijn best vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Maar Keulen en Aken zijn ook niet op één dag gebouwd. Misschien kan het voorkomen dat men toch nog eens langer moet wachten aan de telefoon. Of dat iemand met de verkeerde persoon wordt doorverbonden. Of dat openingstijden plotseling veranderen. Dat kán, want er verandert heel veel tegelijk.

WANNEER EN WAAR

Adressen Publieksbalies

Publieksbalie Zaanstad Zuid

Stadskantoor Railpoint Office

Ebbehout 29 Ebbehout 31

1507 EA Zaandam 1507 EA Zaandam

Publieksbalie Zaanstad Midden

Gemeentehuis aan de Bannehof

Bannehof 1

1544. VX Zaandijk

Publieksbalie Noord

Padlaan 12

1561 ZA Krommenie

Openingstijden Publieksbalies

ma t/m do van 8.30 tot 16.00 uur + donderdagavond van 16.00 tot 19.00 uur

vr van 8.30 tot 12.00 uur

Adres Sociale Zaken en CWI

Sociale Zaken CWI

Stadskantoor Rustenburg 125

Ebbehout 29 1506 AZ Zaandam

1507 EA Zaandam tel: 681 84 00

Openingstijden Sociale Zaken Openingstijden CWI

Ma t/m vr van 8.30 tot 16.00 uur Ma t/m vr van 9.00 tot 17.00 uur

Zaanstad, 27 december 2001

Persbericht nr. 2001- 187

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...