Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie Utrecht noemt jaarwisseling relatief rustig

Datum nieuwsfeit: 01-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 1-01-2002
Regionaal persbericht oud en nieuw, 11.30 uur

Relatief rustig oud en nieuw

De jaarwisseling 2001-2002 is in de provincie Utrecht relatief rustig verlopen. Enkele personen liepen letsel op door rondvliegend en ontploffend vuurwerk. Er ontstond brandschade door vuurwerk bij enkele woningen en geparkeerde voertuigen. Door de gehele regio werden diverse vreugdevuren aangestoken. De politie ontving daarnaast meldingen van diverse vernielingen en brandstichting bij gebouwen. Enkele weggebruikers raakten gewond door aanrijdingen. De politie heeft enkele aanhoudingen verricht onder andere in verband met geweldpleging.

Gewond door vuurwerk
In de Meern raakten om middernacht een 31-jarige en een 35-jarige man gewond bij het afsteken van vuurwerk op de Rosweydelaan. De 31-jarige man stak een vuurpijl af in een lanceerkoker. Deze ontplofte in messcherpe stukken die tot 25 meter vanaf de ontploffing werden teruggevonden. De 31-jarige man liep een snijwond op in zijn buik. Een 35-jarige omstander kreeg een stuk van de lanceerkoker tegen zijn lichaam en brak hierbij zijn scheenbeen. Als gevolg van de explosie is schade aan enkele ruiten en geparkeerde voertuigen van omwonenden ontstaan. De politie heeft enkele brokstukken van de pijp en resten van de pijl meegenomen naar het bureau en doet een onderzoek naar de herkomst.

In Harmelen raakte om half een s nachts een 40-jarige man gewond aan zijn gezicht toen hij vuurwerk afstak op de Dammolen. Het vuurwerk ontplofte direct toen hij het afstak. De politie heeft eerste hulp verleend in afwachting van de ambulance. De man is met een grote wond aan zijn wang per ambulance vervoerd naar het UMC.

In Kamerik raakte rond half een, een 64-jarige man gewond aan zijn been door rondvliegend vuurwerk. De man stond op de Gruttostraat vuurwerk af te steken, toen een doos met vuurwerk ontplofte. Rondvliegende pijlen bestookten omstanders en het slachtoffer. De politie trof de man in een woning aan met verwondingen aan het onderbeen. De man is per ambulance naar het Hofpoortziekenhuis vervoerd. Niemand van de omstanders raakte gewond, wel richtten enkele rondvliegende pijlen beschadigingen aan geparkeerde auto`s en schoot een pijl dwars door een ruit een hal van een woning in, waarbij diverse kledingstukken brandschade opliepen.

Geweld

In Utrecht werden tegen één uur nieuwjaarsmorgen vanuit een auto vuurpijlen gericht op personeel van een horecagelegenheid aan de Potterstraat afgevuurd. Het personeel raakte niet gewond. Agenten reden de auto klem, waarna de zeven of acht inzittenden het op een lopen zetten. Twee personeelsleden van de horecagelegenheid wisten één van hen in de kraag te grijpen. Deze 21-jarige inwoner van Utrecht is aangehouden. De auto is inbeslaggenomen.

Een 32-jarige inwoner van De Bilt werd slachtoffer van een gewapende overval. Toen de man na een blokje om thuis kwam, werd hij door vier mannen met vuurwapens en bivakmutsen op overvallen. Eén van de overvallers sneed de 32-jarige man in de arm. De woning werd doorzocht, de man werd vastgebonden. Volgens de man zijn sieraden uit de woning weggenomen.

Branden en vernielingen

Op de Sparstraat in Utrecht raakte een woning fors beschadigd door brand. De brand brak oudejaarsdag rond de middag uit toen de bewoners even weg waren. Vermoedelijk is door een openstaand raam vuurwerk de woning in gekomen, waardoor de brand kon ontstaan. De politie heeft de zaak in onderzoek. In de stad Utrecht raakten rond half elf in de avond door nog onbekende oorzaak twee auto`s in de brand op de Nansenlaan. Een auto brandde geheel uit. Een auto geparkeerd naast dit voertuig brandde gedeeltelijk uit. De brandweer heeft het vuur geblust.
Rond elf uur kreeg de politie de melding van brand bij een school aan de Trumanlaan. Hier stond een klaslokaal in brand. De brandweer heeft het vuur geblust. Door de brand zijn vijf ruiten van de school gesneuveld.

In de gemeente Driebergen-Rijssenburg werd vernieling en brandstichting bij het politiebureau aan de Hoofdstraat gepleegd. Rond drie uur in de nacht is een ruit van de receptie ingegooid en een lawinepijl naar binnen geschoten. Hierdoor ontstond brand in de voorhal. De politie heeft het vuur geblust en de brandweer verzorgde het nablussen. Aan de binnenzijde van de hal is aanzienlijke schade ontstaan.

In Amersfoort werd op oudejaarsavond rond kwart voor tien bij twee scholen brand gesticht. Bij beide scholen gelegen aan het Koning Karelpad en het Bruispad - werd een klaslokaal brandend aangetroffen. Door het vuur ontstond bij beide scholen flinke brandschade in de betreffende lokalen en liep de rest van de panden rook en waterschade op.

In Veenendaal is rond kwart over acht op oudejaarsavond door vuurwerk een uitslaande brand ontstaan in een wooneenheid aan de Mozartdreef. Een stuk vuurwerk kwam op het dak terecht waardoor onder de dakbedekking vuur ontstond. Spoedig sloegen de vlammen uit het dak. Omstanders waarschuwden de bewoners die in veiligheid werden gebracht. Niemand raakte gewond door de brand. De brandweer had het vuur snel onder controle. Wel is een deel van het dak zwaar beschadigd.

In Nieuwegein werd de brandweer op de Mergelwal bij het blussen gehinderd door opgeschoten jongeren. Jongeren hadden een flink vreugdevuur ontstoken dat geblust moest worden omdat omliggende woningen werden bedreigd door de grote hitte van het vuur. De jongeren waren niet gediend van het blussen en pakten een bluspistool af. De brandweer loste dit op door de brandslang vol op de raddraaiers te zetten, maar werd vervolgens met flessen bekogeld. De brandweer vroeg daarom assistentie van politie. De situatie was kort daarna weer rustig en de brandweer kon haar werk voortzetten.

Gewonden in verkeer

Kort na drie uur op oudejaarsmiddag raakten drie mensen gewond bij een aanrijding op de kruising Hoofdweg-Botsholsedwarsweg in Waverveen. Bij de aanrijding waren drie autos betrokken.
Naar de exacte toedracht van het ongeluk doet de politie nog onderzoek. Betrokkenen verklaarden dat een 61-jarige automobilist uit Amsterdam, komende vanaf de Botsholsedwarsweg, geen voorrang verleende aan een 34-jarige automobiliste uit Mijdrecht die op de Hoofdweg reed. Door de aanrijding knalde deze automobiliste tegen een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 60-jarige inwoner van Mijdrecht. Een 45-jarige vrouw uit Amsterdam, die bij de 61-jarige man in de auto zat, is in kritieke toestand naar het AMC gebracht. De 61-jarige Amsterdammer en de 34-jarige vrouw uit Mijdrecht zijn eveneens in het AMC opgenomen.

Een 19-jarige inwoner van Achterveld raakte oudejaarsmiddag rond kwart over vijf gewond toen hij door een auto werd aangereden. De jongeman stond op de Hessenweg in zijn woonplaats met een groep van zon veertig mensen carbit te schieten en wilde schade aan de auto voorkomen, waarvoor hij de automobilist een stopteken gaf. De automobilist, een 33-jarige inwoner van Leusden, zei zich niet op zijn gemak te voelen bij de grote groep jongeren met ondermeer flessen bier in de hand, en reed voorzichtig door. Volgens de automobilist stapte de jongeman vervolgens voor zijn auto, waardoor de aanrijding ontstond. De bestuurder ging er vandoor omdat hij en zijn vriendin zich bedreigd voelden door de jongeren. Een getuige ging onmiddellijk achter de auto aan en dwong de bestuurder even verderop te stoppen. De vriendin van de 33-jarige, een 27-jarige vrouw uit Leusden, had inmiddels de politie gebeld.
De jongeman liep door de aanrijding een gebroken been op en bracht de nacht in het ziekenhuis door.

Alcohol
Omdat hij slingerend over de Sint Jacobsstraat en de Potterstraat in Utrecht reed, controleerde de politie nieuwjaarsmorgen rond tien over vier een 26-jarige automobilist uit Houten. De man bleek met 1,85 promille achter het stuur te zitten. Hij is zijn rijbewijs kwijt en moet zich voor de rechter verantwoorden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie