Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie Utrecht noemt jaarwisseling relatief rustig

Datum nieuwsfeit: 01-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Politie Utrecht
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 1-01-2002
Regionaal persbericht oud en nieuw, 11.30 uur

Relatief rustig oud en nieuw

De jaarwisseling 2001-2002 is in de provincie Utrecht relatief rustig verlopen. Enkele personen liepen letsel op door rondvliegend en ontploffend vuurwerk. Er ontstond brandschade door vuurwerk bij enkele woningen en geparkeerde voertuigen. Door de gehele regio werden diverse vreugdevuren aangestoken. De politie ontving daarnaast meldingen van diverse vernielingen en brandstichting bij gebouwen. Enkele weggebruikers raakten gewond door aanrijdingen. De politie heeft enkele aanhoudingen verricht onder andere in verband met geweldpleging.

Gewond door vuurwerk
In de Meern raakten om middernacht een 31-jarige en een 35-jarige man gewond bij het afsteken van vuurwerk op de Rosweydelaan. De 31-jarige man stak een vuurpijl af in een lanceerkoker. Deze ontplofte in messcherpe stukken die tot 25 meter vanaf de ontploffing werden teruggevonden. De 31-jarige man liep een snijwond op in zijn buik. Een 35-jarige omstander kreeg een stuk van de lanceerkoker tegen zijn lichaam en brak hierbij zijn scheenbeen. Als gevolg van de explosie is schade aan enkele ruiten en geparkeerde voertuigen van omwonenden ontstaan. De politie heeft enkele brokstukken van de pijp en resten van de pijl meegenomen naar het bureau en doet een onderzoek naar de herkomst.

In Harmelen raakte om half een s nachts een 40-jarige man gewond aan zijn gezicht toen hij vuurwerk afstak op de Dammolen. Het vuurwerk ontplofte direct toen hij het afstak. De politie heeft eerste hulp verleend in afwachting van de ambulance. De man is met een grote wond aan zijn wang per ambulance vervoerd naar het UMC.

In Kamerik raakte rond half een, een 64-jarige man gewond aan zijn been door rondvliegend vuurwerk. De man stond op de Gruttostraat vuurwerk af te steken, toen een doos met vuurwerk ontplofte. Rondvliegende pijlen bestookten omstanders en het slachtoffer. De politie trof de man in een woning aan met verwondingen aan het onderbeen. De man is per ambulance naar het Hofpoortziekenhuis vervoerd. Niemand van de omstanders raakte gewond, wel richtten enkele rondvliegende pijlen beschadigingen aan geparkeerde auto`s en schoot een pijl dwars door een ruit een hal van een woning in, waarbij diverse kledingstukken brandschade opliepen.

Geweld

In Utrecht werden tegen één uur nieuwjaarsmorgen vanuit een auto vuurpijlen gericht op personeel van een horecagelegenheid aan de Potterstraat afgevuurd. Het personeel raakte niet gewond. Agenten reden de auto klem, waarna de zeven of acht inzittenden het op een lopen zetten. Twee personeelsleden van de horecagelegenheid wisten één van hen in de kraag te grijpen. Deze 21-jarige inwoner van Utrecht is aangehouden. De auto is inbeslaggenomen.

Een 32-jarige inwoner van De Bilt werd slachtoffer van een gewapende overval. Toen de man na een blokje om thuis kwam, werd hij door vier mannen met vuurwapens en bivakmutsen op overvallen. Eén van de overvallers sneed de 32-jarige man in de arm. De woning werd doorzocht, de man werd vastgebonden. Volgens de man zijn sieraden uit de woning weggenomen.

Branden en vernielingen

Op de Sparstraat in Utrecht raakte een woning fors beschadigd door brand. De brand brak oudejaarsdag rond de middag uit toen de bewoners even weg waren. Vermoedelijk is door een openstaand raam vuurwerk de woning in gekomen, waardoor de brand kon ontstaan. De politie heeft de zaak in onderzoek. In de stad Utrecht raakten rond half elf in de avond door nog onbekende oorzaak twee auto`s in de brand op de Nansenlaan. Een auto brandde geheel uit. Een auto geparkeerd naast dit voertuig brandde gedeeltelijk uit. De brandweer heeft het vuur geblust.
Rond elf uur kreeg de politie de melding van brand bij een school aan de Trumanlaan. Hier stond een klaslokaal in brand. De brandweer heeft het vuur geblust. Door de brand zijn vijf ruiten van de school gesneuveld.

In de gemeente Driebergen-Rijssenburg werd vernieling en brandstichting bij het politiebureau aan de Hoofdstraat gepleegd. Rond drie uur in de nacht is een ruit van de receptie ingegooid en een lawinepijl naar binnen geschoten. Hierdoor ontstond brand in de voorhal. De politie heeft het vuur geblust en de brandweer verzorgde het nablussen. Aan de binnenzijde van de hal is aanzienlijke schade ontstaan.

In Amersfoort werd op oudejaarsavond rond kwart voor tien bij twee scholen brand gesticht. Bij beide scholen gelegen aan het Koning Karelpad en het Bruispad - werd een klaslokaal brandend aangetroffen. Door het vuur ontstond bij beide scholen flinke brandschade in de betreffende lokalen en liep de rest van de panden rook en waterschade op.

In Veenendaal is rond kwart over acht op oudejaarsavond door vuurwerk een uitslaande brand ontstaan in een wooneenheid aan de Mozartdreef. Een stuk vuurwerk kwam op het dak terecht waardoor onder de dakbedekking vuur ontstond. Spoedig sloegen de vlammen uit het dak. Omstanders waarschuwden de bewoners die in veiligheid werden gebracht. Niemand raakte gewond door de brand. De brandweer had het vuur snel onder controle. Wel is een deel van het dak zwaar beschadigd.

In Nieuwegein werd de brandweer op de Mergelwal bij het blussen gehinderd door opgeschoten jongeren. Jongeren hadden een flink vreugdevuur ontstoken dat geblust moest worden omdat omliggende woningen werden bedreigd door de grote hitte van het vuur. De jongeren waren niet gediend van het blussen en pakten een bluspistool af. De brandweer loste dit op door de brandslang vol op de raddraaiers te zetten, maar werd vervolgens met flessen bekogeld. De brandweer vroeg daarom assistentie van politie. De situatie was kort daarna weer rustig en de brandweer kon haar werk voortzetten.

Gewonden in verkeer

Kort na drie uur op oudejaarsmiddag raakten drie mensen gewond bij een aanrijding op de kruising Hoofdweg-Botsholsedwarsweg in Waverveen. Bij de aanrijding waren drie autos betrokken.
Naar de exacte toedracht van het ongeluk doet de politie nog onderzoek. Betrokkenen verklaarden dat een 61-jarige automobilist uit Amsterdam, komende vanaf de Botsholsedwarsweg, geen voorrang verleende aan een 34-jarige automobiliste uit Mijdrecht die op de Hoofdweg reed. Door de aanrijding knalde deze automobiliste tegen een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 60-jarige inwoner van Mijdrecht. Een 45-jarige vrouw uit Amsterdam, die bij de 61-jarige man in de auto zat, is in kritieke toestand naar het AMC gebracht. De 61-jarige Amsterdammer en de 34-jarige vrouw uit Mijdrecht zijn eveneens in het AMC opgenomen.

Een 19-jarige inwoner van Achterveld raakte oudejaarsmiddag rond kwart over vijf gewond toen hij door een auto werd aangereden. De jongeman stond op de Hessenweg in zijn woonplaats met een groep van zon veertig mensen carbit te schieten en wilde schade aan de auto voorkomen, waarvoor hij de automobilist een stopteken gaf. De automobilist, een 33-jarige inwoner van Leusden, zei zich niet op zijn gemak te voelen bij de grote groep jongeren met ondermeer flessen bier in de hand, en reed voorzichtig door. Volgens de automobilist stapte de jongeman vervolgens voor zijn auto, waardoor de aanrijding ontstond. De bestuurder ging er vandoor omdat hij en zijn vriendin zich bedreigd voelden door de jongeren. Een getuige ging onmiddellijk achter de auto aan en dwong de bestuurder even verderop te stoppen. De vriendin van de 33-jarige, een 27-jarige vrouw uit Leusden, had inmiddels de politie gebeld.
De jongeman liep door de aanrijding een gebroken been op en bracht de nacht in het ziekenhuis door.

Alcohol
Omdat hij slingerend over de Sint Jacobsstraat en de Potterstraat in Utrecht reed, controleerde de politie nieuwjaarsmorgen rond tien over vier een 26-jarige automobilist uit Houten. De man bleek met 1,85 promille achter het stuur te zitten. Hij is zijn rijbewijs kwijt en moet zich voor de rechter verantwoorden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...