Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Terugkeer arbeidsmarkt alleenstaande ouders in Zwijndrecht

Datum nieuwsfeit: 01-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwijndrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwijndrecht

Voorbereiding alleenstaande ouders
met jonge kinderen op terugkeer arbeidsmarkt

Vanaf 1 januari 2002 gaat de gemeente alleenstaande ouders met een uitkering die kinderen onder de vijf jaar hebben, al in een vroeg stadium betrekken op hun terugkeer op de arbeidsmarkt. Zij wil voorkomen dat deze ouders overvallen worden door het feit dat zij weer aan het werk moeten, zodra hun jongste kind de vijfjarige leeftijd bereikt.

Bovendien ziet zij reïntegratie op de arbeidsmarkt als een mogelijkheid om de economische situatie van de betreffende gezinnen te verbeteren. Voor de uitwerking en de uitvoering van het plan is een Zwijndrechts reïntegratiebedrijf - Sagenn- ingeschakeld. Sagenn heeft kennis en ervaring met de verbetering van de kansen van mensen met een uitkering bij hun herintreding op de arbeidsmarkt.

Op basis van vrijwilligheid
De sociale dienst zal in eerste instantie een groep van ca. 80 alleenstaande ouders schriftelijk benaderen. Deze ouders krijgen een aanbod om zich op basis van vrijwilligheid te laten begeleiden door de deskundigen van Sagenn. Die onderzoeken in een aantal gesprekken eerst wat de mogelijkheden zijn. Waarvoor zijn ze opgeleid? Wat is hun werkervaring? Willen ze hetzelfde soort werk gaan doen of willen ze liever iets anders? Hoe is de gezinssituatie? Willen ze fulltime of in deeltijd werken? Hoe verhouden zich hun wensen tot de situatie op de arbeidsmarkt? In het vervolgtraject behoren een onderzoek, aanvullende opleiding en sollicitatietraining en - begeleiding tot de mogelijkheden. Zo gaat de gemeente alleenstaande ouders met kinderen onder de vijf jaar de gelegenheid geven gedurende een jaar ervaring met automatisering op te doen. Hiervoor zet zij in samenwerking met de Stichting Nedwerk en het Centrum Vakopleidingen Volwassenen een PC-privé project op.

Verbeterde kinderopvang
Met de plannen loopt de gemeente vooruit op te verwachten wettelijke ontwikkelingen. Op dit ogenblik moeten alleenstaande ouders met een uitkering weer aan het werk als hun jongste kind vijf jaar wordt. Maar het ziet ernaar uit dat de regering/overheid ook de alleenstaande ouder met een kind jonger dan vijf jaar zal verplichten om stappen te zetten in de richting van de reïntegratie. Zij wil binnen de wettelijke mogelijkheden haar eigen sociale beleid voeren. Zij is van mening dat de overheid er niet mee kan volstaan alleenstaande ouders met jonge kinderen sollicitatieplicht op te leggen. Zij moet tegelijkertijd de voorwaarden scheppen om de herintreding op de arbeidsmarkt succesvol te laten verlopen, zonder dat het gezin daarvan de dupe wordt. Er wordt dan ook hard gewerkt aan de verbetering van de kinderopvang.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie