Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Grootschalig onderzoek naar effecten van probiotica

Datum nieuwsfeit: 02-01-2002
Bron: Ingezonden persbericht
Zoek soortgelijke berichten
Ingezonden persbericht


Grootschalig onderzoek naar effecten van probioticaAMSTERDAM, 2 jan 2002 -- Er komt een groot onderzoek naar het ondervangen van de nadelige gevolgen van het gebruik van antibiotica. Ongeveer 6.000.000 patiënten per jaar krijgen een antibioticumkuur voorgeschreven. In veel gevallen leidt dat tot diarree of darmklachten.

Het onderzoek richt zich op de rol die probiotica kunnen vervullen om die klachten te ondervangen. Probiotica zijn kiemen van darmbacteriën die de balans van de darmflora op peil kunnen houden en herstellen. De darmflora kan door antibiotica worden aangetast omdat niet alleen ongewenste bacteriën worden gedood, maar ook gewenste en zelfs onmisbare bacteriën. Een aangetaste darmflora kan verschillende gevolgen hebben zoals diarree, een verminderde vertering van voedsel, het ontstaan van allergieën en verminderde immuniteitsfuncties.

Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in Nederland wordt gedaan.
Het Academisch Ziekenhuis in Maastricht, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en de Universiteit van Wageningen gaan, in samenwerking met Winclove Bio Industries in Amsterdam, onderzoeken hoe de bijverschijnselen van het gebruik van antibiotica kunnen worden gereduceerd door toediening van probiotica. De bijverschijnselen van antibiotica zullen worden gemeten bij gezonde vrijwilligers. Daarop volgt een klinisch onderzoek bij patiënten met problemen in de bovenste luchtwegen. Een deel van deze patiënten krijgt naast een antibioticum ook probiotica toegediend. Er worden metingen verricht in het bloed, in het speeksel en in de ontlasting. Het te gebruiken probioticum zal ontwikkeld worden op basis van literatuuronderzoek en laboratoriumtesten met een groot aantal verschillende probiotische bacteriën.

De startdatum van het onderzoek is 1 januari 2002. Totale duur is twee jaar. Het budget bedraagt ruim Euro 700.000,-. Daarvan wordt 60 procent gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken middels een subsidie in het kader van de regeling Technologische Samenwerking. De rest wordt door de partners zelf gefinancierd. Er is plaats voor een AIO die op dit onderzoek kan promoveren.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie