Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwjaarsreceptie Bergen op Zoom bol van activiteiten

Datum nieuwsfeit: 02-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Bergen op Zoom
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Bergen op Zoom


Nieuwjaarsreceptie bol van activiteiten

De nieuwjaarsreceptie die de gemeente Bergen op Zoom op woensdag 2 januari aanstaande organiseert is geheel anders van opzet dan andere jaren. Er bestaat niet alleen de mogelijkheid om mensen te ontmoeten in de Hofzaal van het Markiezenhof en daar nieuwjaarswensen uit te wisselen. Ook op andere plaatsen in het stadspaleis wordt die mogelijkheid geboden. Het Markiezenhof staat namelijk bol van de activiteiten tijdens de nieuwjaarsreceptie. Een mooie gelegenheid voor jong en oud om op 2 januari tussen 16.00 en 19.00 uur een kijkje te komen nemen in het Markiezenhof. Zoals hierboven valt te lezen is iedere Bergenaar uitgenodigd om dit spektakel bij te wonen.

Thema is cultuur
Cultuur staat op dit moment in Bergen op Zoom in het middelpunt van de belangstelling. Niet alleen bestuurlijk en politiek is er ruime aandacht, ook sponsors kijken met een gunstige blik naar het culturele leven in onze gemeente. De ambtelijke organisatie wordt aangepast om de vraag vanuit het veld en de noodzakelijke herwaardering van cultuur en toerisme waar te maken. Kortom de sterren staan gunstig. Het woord is nu aan het culturele veld om te laten zien waar Bergen op Zoom sterk in is.
In dat opzicht biedt het gemeentebestuur een greep uit het culturele veld de gelegenheid om zich tijdens de nieuwjaarsreceptie op 2 januari in Het Markiezenhof te presenteren. Een unieke gelegenheid voor een ontmoeting tussen producenten en consumenten, tussen verenigingen en bedrijfsleven, tussen organisatoren en ambtenaren, tussen bestuurders en vrijwilligers.
Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om de nieuwjaarsreceptie aan te grijpen om mensen met elkaar in contact te brengen omdat er veel moet gebeuren in Bergen op Zoom een daar is iedereen bij nodig. Bergen op Zoom is een gemeente met een goed leefklimaat en we moeten er voor zorgen dat iedere inwoner zich hier optimaal kan ontwikkelen en hier op een gelukkige manier kan leven. Het thema voor het nieuwe jaar, "zinloos geweld", kan een goede invulling krijgen als we kunnen bereiken dat mensen hier in harmonie met elkaar leven. Via een ruim cultureel aanbod kunnen veel inwoners bereikt worden. Cultuur is een uitstekend middel om het leefklimaat te verbeteren, om samenwerking tot stand te brengen, om vernieuwingen te realiseren, kortom om de samenhang in de samenleving te verbeteren. Bergen op Zoom heeft nog een menselijke maat. Deze verbeteringen zijn hier ook werkelijk te realiseren.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt voor het eerst een kleine presentatie gegeven van de cultuur in Bergen op Zoom. Het is een kleine selectie geworden uit een zeer rijk geschakeerd aanbod. De keuze is twijfelachtig, die had absoluut anders gekund, maar geeft wel weer wat in Bergen op Zoom leeft. Hopelijk spoort dat anderen aan om volgend jaar te zeggen: wij willen er ook bij zijn.

Wat is er te doen? Ierse dans en muziek

In de eerste tuinzaal zullen Ierse dans en muziek centraal staan. Een dynamische, populaire dansvorm die zeer veel dansplezier geeft. Bij het Centrum voor de Kunsten wordt de basis van de Ierse danstechniek aangeleerd. De specifieke houding, het snelle voetenwerk dat zowel op softshoes als op hardshoes wordt gedaan, maken deze dansvorm een ware uitdaging. Er wordt gewerkt aan prachtige danscombinaties die alleen al door de vorm en structuren een genot zijn om te doen.
Een Ierse dans dankt zijn grote populariteit aan de wereldberoemde groepen "Riverdance" en "Lord of the dance". Er is een les voor beginnners en gevorderden.
Shamrock
De folkgroup Shamrock is uit puur enthousiasme van enkele goede muziekvrienden geboren. Zij bezingt de schoonheden van Ierland in al haar facetten: haar boeiende natuur en cultuur, het Ierse volk en haar tradities, maar vooral ook de roerige geschiedenis van het land. Uit de rijke muzikale erfenis van Ierland put Shamrock haar repetoire. Dit repetoire bestaat voornamelijk uit tradiotionele ballads, afgewisseld met jigs en reels. De groep heeft daarin een eigen stijl ontwikkeld.

Anton van Duinkerkenjaar
In de tweede tuinzaal van het Markiezenhof presenteert de Stichting Anton van Duinkerkenjaar zich. In 2003 wordt het honderdste geboortejaar van Anton van Duinkerken gevierd met een groot aantal activiteiten die starten op de geboortedatum 2 januari en het hele jaar zullen duren. Iedere maand vinden er activiteiten plaats op het gebied van literatuur, poëzie, muziek, beeldende kunst, een tentoonstelling een symposium, boeken enzovoorts. Om alvast een voorproefje te geven wat er in 2003 op de rol staat presenteert het comité AvDjaar zich op de komende nieuwjaarsreceptie die toevallig plaats vindt op de dag dat 99 jaar geleden deze schrijver in Bergen op Zoom is geboren.

Stichting de Vierschaar
Ook Stichting De Vierschaer presenteert zich in het Markiezenhof. Dracula en Satania zullen gegrimeerd en aangekleed worden zodat mensen kunnen zien wat er zoal komt kijken voordat een hoofdrolspeler op de planken staat.
Uiteraard zal er ook nog een act opgevoerd worden.

Paul Jacobs
Vol passie, vuur en romantiek weet Paul Jacobs met zijn accordeon sfeer te brengen. Hij begeeft zich tusen het publiek en zingt Italiaanse aria's, Franse chansons, evergreens en Hollandse meedeiners. Oo kan hij achtergrondmuziek verzorgen met o.a. melancholieke tango's, lichtvoetige Musette maar ook andere muziekstijlen. Kortom muzikaal entertainment om mee te lachten en van te genieten.

Gerlof Jorritsma
Gerlof is een troubadour die met zijn komische middeleeuwse liedjes de boel zal vermaken.
Wandelend door de ruimten zal hij de mensen amuseren met zijn accordeon.

Pieter-Bas de Jong / Marquis de la Tour Auvergne De Markies zal een zeer aanwezig persoon zijn die met zijn komische teksten de boel zal vermaken.
Het optreden als Markies Fransois Econ de la Tour Auvergne en zijn lakei worden verzorgd door het duo Onwel.

.Reden genoeg dus om op woensdag 2 januari een bezoek te brengen aan het Markiezenhof. Uiteraard kan iedereen gratis naar binnen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie