Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EC keurt oprichting financiële derivatenbeurs Eurex goed

Datum nieuwsfeit: 03-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: European Commission
Zoek soortgelijke berichten
European Commission

IP/02/04

Brussel, 3 januari 2002

Commissie keurt oprichting van financiële derivatenbeurs Eurex goed

De Europese Commissie heeft ingestemd(1)
met de oprichting door Deutsche Börse en SWX Swiss Exchange van Eurex, een elektronische beurs voor de handel in financiële derivaten. Het onderzoek van de Commissie heeft immers uitgewezen dat de transactie geen beperking van de mededinging met zich mee zal brengen.

Eurex werd in het leven geroepen door twee belangrijke effectenbeurzen, namelijk Deutsche Börse A.G. uit Duitsland en de SWX Swiss Exchange uit Zwitserland, met de bedoeling een grensoverschrijdende beurs voor de elektronische handel in financiële derivaten tot stand te brengen.

Het project werd in juli 1999 bij de Commissie aangemeld met het oog op de goedkeuring ervan. Hoewel Eurex een volwaardige gemeenschappelijke onderneming is die onder de gezamenlijke zeggenschap staat van Deutsche Börse A.G. en de SWX Swiss Exchange, kwam de elektronische beurs niet in aanmerking voor een onderzoek in het licht van de EU-concentratieverordening omdat zij niet aan de in de verordening vastgestelde omzetdrempels voldeed.

Om die reden beperkte de beoordeling uit het oogpunt van de mededeling zich tot de vraag of de concentratie van een deel van de activiteiten van de stichtende partijen al dan niet tot een coördinatie van hun gedragingen zou leiden. Deutsche Börse en SWX zijn immers twee beurzen waarop effecten worden genoteerd en verhandeld, en dus markten waarvan de activiteiten nauw bij de handel in financiële derivaten aansluiten.

Op 11 augustus 2000 heeft het directoraat-generaal Concurrentie van de Commissie een bekendmaking gepubliceerd, waarbij zij alle belanghebbende derden verzocht hun opmerkingen te formuleren betreffende haar voornemen om in deze zaak een gunstig standpunt in te nemen. De uitkomst van deze raadpleging was dat er geen aanzienlijk risico van een coördinatie van de gedragingen van de stichtende partijen op hun markten bestond.

DG Concurrentie heeft dan ook zijn goedkeuring verleend in de vorm van een administratieve brief met een negatieve verklaring.

(1)
De transactie werd goedgekeurd door de verzending van een zogeheten "administratieve brief" op grond van Verordening 17/62, wat geen formeel besluit is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie