Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitreiking Culturele Prijs 2001 aan Grunneger Daansers

Datum nieuwsfeit: 03-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Eemsmond
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eemsmond


Persberichten

Culturele Prijs 2001 voor de Grunneger Daansers

maandag 17 december 2001

Uithuizen, 17 december 2001

CULTURELE PRIJS 2001 VOOR DE GRUNNEGER DAANSERS

De Culturele Prijs 2001 van de gemeente Eemsmond is toegekend aan de Grunneger Daansers. De uitreiking vindt plaats op donderdagavond 3 januari 2002 tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Eemsmond. De nieuwjaarsreceptie is in Het Anker, Oudedijksterweg 21 te Uithuizermeeden.

Ontstaan
De Grunneger Daansers zijn ontstaan in 1956 in Zandeweer. Zij hebben altijd als doelstelling gehad het bevorderen van de Grunneger cultuur. Met name hebben ze hierbij aandacht voor de Grunneger klederdracht en de bijbehorende sieraden. Ze proberen steeds weer de aanwezige kennis over deze zaken verder uit te breiden en te verspreiden onder degenen die de optredens van de Grunneger Daansers bijwonen. Verder hebben de Grunneger Daansers aan de wieg gestaan van het beroemde internationale folkloristisch dansfestival 'Op Roakeldais' in Warffum. De allereerste uitvoering van dit wereldberoemde festival in 1966 is tot stand gekomen in het kader van het tienjarig jubileum van de Grunneger Daansers. Zij hebben vanaf 1966 nog een tiental jaren het festijn georganiseerd en zijn tot op heden nog altijd zeer gewaardeerde gasten op het festival.

De Grunneger Daansers zijn altijd bereid deel te willen nemen aan lokale evenementen. Nimmer doen organisatoren tevergeefs een beroep op de Daansers een optreden te verzorgen of een evenement luister bij te zetten. Zeker ook dit laatste draagt bij aan een grote populariteit van de Daansers.

Grunneger Bruiloft
Een steeds weer terugkerend hoogtepunt in het werk van de Grunneger Daansers is de invulling die ze geven aan de Grunneger Bruiloft tijdens de Grunneger Week (het tweejaarlijks feest in september in Uithuizen). Juist op deze momenten kunnen ze uiting geven aan de Grunneger cultuur en deze promoten. De Grunneger Daansers zijn degenen die het Grunneger element in deze gebeurtenis altijd op een perfecte manier naar buiten brengen.

Groep
De groep bestaat gemiddeld uit 25-30 mannen en vrouwen. De leden komen uit de gemeente Eemsmond en buurgemeenten. De Grunneger Daansers treden geregeld op zowel in binnen- als buitenland. De groep wordt tijdens de optredens muzikaal begeleid door accordeonisten. Iedere vrijdagavond repeteren ze in het Hervormd Verenigingsgebouw Irene te Zandeweer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie