Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Televisieuitzending Vereeniging Het Volk is Gansch de Taal

Datum nieuwsfeit: 03-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Taalunie

20 december 2001

Televisieuitzending Vereeniging Het Volk is Gansch de Taal

NPS, donderdag 3 januari 2002, 23.10 uur (lengte ± 40 minuten) Canvas (n.n.b.)

Op 3 januari brengt de NPS het programma Vereeniging Het Volk is Gansch de Taal, een onderhoudend programma over ontwikkelingen in de Nederlandse taal met Nederlandse en Vlaamse ingrediënten. De Vlaamse zender Canvas zal het programma eveneens uitzenden. Dit televisieprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door De Nederlandse Taalunie.

Uitgangspunt van het programma is dat iedere Nederlandssprekende 'vanzelfsprekend' lid is van deze vereniging die circa 22 miljoen leden telt, in Nederland, Vlaanderen en elders op de wereld. De vergadering wordt voorgezeten door schrijver Ronald Giphart die een aantal prominente leden interviewt over hun visie op taal en de actuele ontwikkelingen op taalgebied. De toehoorders in de zaal zijn uiteraard ook allen lid van de vereniging. Het programma blikt terug op 2001, Het Europese Jaar van de Talen, aan de hand van filmpjes, gesprekken en muzikale intermezzo's. De Vlaamse band ABN brengt een rap ten gehore waarin nieuwe woorden uit 2001 zijn verwerkt en Marcel Vanthilt zingt een lied van zijn cd U nu.

Enkele onderwerpen die in het programma de revue zullen passeren, zijn:

* Nederlands als tweede taal. Aandacht voor de nieuwe leden, waaronder natuurlijk Maxima.

* SMS-taal. De jongeren die 'sms-en' hebben een geheel eigen taal met vele afkortingen ontwikkeld. Er is zelfs een sms-woordenboek verschenen.

* Politiektaal. Ieder jaar weer zijn er politici die met veel woorden weinig zeggen. Maar het kan ook anders. Uit archiefmateriaal enkele in het gehoor springende voorbeelden.
* Tussentaal. Een fenomeen in Vlaanderen, dat het midden houdt tussen standaardtaal en dialect. De Vlaamse omroep is een offensief gestart voor correct taalgebruik, maar waar blijft zo'n initiatief in Nederland tegen de poldervariëteit?
* Sporttaal. Het taalgebruik van Johan Cruijff is tot de wetenschap
---

© Nederlandse Taalunie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie