Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leiden houdt bliksemschoonmaak op eerste dag van het jaar

Datum nieuwsfeit: 04-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Motorblok en kruiwagens in 'vreugdevuur'

Gemeente houdt bliksemschoonmaak op eerste dag van het jaar

Voor het vierde achtereenvolgende jaar was nieuwjaarsdag 'actiedag' voor medewerkers van de gemeente Leiden. Tussen tien en drie uur stroopten vegers en groenmedewerkers, maar ook een wethouder en leden van de gemeenteraad, de Leidse straten af, op zoek naar smeulende kerstbomen en vuurwerkresten.

MILIEU EN BEHEER - 'Een stuk minder ellende.' Manus Brandt, teamleider Milieu en Beheer van het stadsdeel Noord, meldt dat de jaarwisseling in Noord redelijk rustig is verlopen. 'De stoplichten zijn zomaar heel gebleven.' Wel zijn in Leiden Noord een aantal speeltoestellen vernield. 'Helemaal compleet heb ik het plaatje nog niet, maar in ieder geval een schommel en een wip zijn in de brand gestoken', aldus Brandt. De teamleider was een van de gemeentemedewerkers wiens Nieuwjaarsdag in het teken van 'de grote schoonmaak' stond. 'Maar we kregen dit jaar hulp van wethouder Jan Laurier en twee raadsleden.'

Minder schade, maar heftiger
De ander wijken moesten het doen met de eigen medewerkers, zoals in Zuid waar tien eigen mensen hard hebben gewerkt om de oud- en nieuwtroep aan kant te krijgen. Teamleider Harry Schreuder begon zelf die Nieuwjaarsdag al om half acht met een rondje verkenning van de wijk. 'Mijn eerste indruk? Minder schade dan vorig jaar. In ieder geval minder opgeblazen vuilnisbakken en containers. Maar de schade was wel heftiger', aldus Schreuder. Volgens de milieu- en beheermedewerker waren grote containers midden op straat gegooid en in brand gestoken, waardoor er een grote vuurzee ontstond. Hij meldt verder nog twaalf gesloopte bushokjes en één telefooncel. 'Dat valt mee, die éne telefooncel, maar veel meer hebben we er geloof ik niet in ons stadsdeel', lacht Schreuder.

Nieuw wegdek beschadigd
In de binnenstad bleef het rustig. Wel schade aan het pas nieuwe wegdek van de Geregracht door een vreugdevuur midden op straat. 'Kunnen we daar weer opnieuw beginnen', aldus René Verdel van team midden. Zo sneuvelde ook een boom aan de Nieuwe Rijn en ontploften een aantal prullenbakken in de binnenstad. 'Maar geen grote vuren meer, zoals de afgelopen jaren', weet Verdel te melden.

Boompalen
De brandjes op de zogeheten gedoog- of beheersplekken waren goed georganiseerd. Harry Schreuder: 'Jammer is dat er op een nieuwe beheersplek, waar alles in eerste instantie goed verliep, toch nieuwe boompalen op de brandstapel zijn gegooid. Maar ja, zo heb je ook ieder jaar weer de stapels autobanden waar de brand in gaat. Op een brandhoop in Meerburg lagen zelfs een motorblok en een paar kruiwagens na te smeulen.'

Prullenbakkenbrandjes
'Zestig kuub vuil hebben we weggehaald. En dan heb ik het alleen over brandresten en vuurwerk', vertelt Arwi Rasser van stadsdeel West. Arwi en zijn mannen kregen net als afgelopen jaar weer hulp van de bewonerscommissies van de Smaragdlaan en de Muiderkring. 'Daar hoeven wij dus niet meer naar toe. Echt geweldig', vindt de teamleider. West had deze jaarwisseling te maken met nogal wat prullenbakkenbrandjes. Zeker tien prullenbakken overleefden de oudejaarsnacht niet. 'Als je bedenkt dat zo'n bak toch zo'n zeshonderd piek kost.' Euro? 'Nou die rekensom heb ik nog niet gemaakt. Effe wennen nog hoor', lacht Arwi Rasser.

Drankje van bewoners
In de Stevenshof sneuvelden nogal wat winkelruiten, bushokjes en telefooncellen. 'Hier was dit jaar heel wat aan de hand, hoewel het aantal brandstapels op straat weer leek afgenomen', aldus Arwi Rasser. De schoonmaakactie op de eerste dag van het jaar is wel iedere keer weer heel gezellig, vinden de medewerkers. 'Bewoners die naar buiten komen met een drankje voor onze mensen, dat is gewoon leuk', vindt Rasser. 'Het was bovendien dit jaar schitterend weer om buiten te zijn.'

Het bekende beeld van Nieuwjaarsdag. Resten van vreugdevuren midden op straat. Werk aan de winkel voor de veegtroepen van de gemeente. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie