Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Chrysler en Dodge prominent op Bedrijfsauto RAI 2002

Datum nieuwsfeit: 04-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Chrysler Nederland

LPG informatie

Invoer auto

4 januari 2002

Chrysler en Dodge prominent op Bedrijfsauto RAI 2002

De divisie Chrysler, Jeep en Dodge van DaimlerChrysler Nederland is sterk vertegenwoordigd op de European Road Transport Show 2002 in de Amsterdam RAI. Deze vindt plaats van 7 tot en met 16 februari a.s. Op de stand zijn vele varianten te zien van de nieuwe Chrysler Voyager Commercial, de Grand Voyager Commercial, Dodge Ram Van en de geheel nieuwe Dodge Grand Ram Van.

Chrysler Voyager Commercial en
Grand Voyager Commercial in 2002

Aan het begin van dit jaar maakte de geheel vernieuwde Chrysler Voyager zijn opwachting op de Nederlandse markt. De nieuwe Voyager en Grand Voyager zijn ook verkrijgbaar als Commercial, deze maakt nu dan ook zijn opwachting tijdens de European Road Transport Show 2002 in de Amsterdam RAI. Net als de personenautovariant beschikt de vierde generatie Voyager Commercial over een betere stroomlijn, verfijnde styling, nieuwe motoren inclusief een nieuwe turbodieselmotor met commonrail inspuiting een ruimer interieur, meer rijcomfort en een betere wegligging. De Voyager Commercial beschikt bovendien over dezelfde innovatieve details, zoals de elektrisch bedienbare schuifdeuren (vanaf LX Plus) en achterklep (Limited). Naast veel luxe en comfort voorziet de Commercial-uitvoering de zakelijke rijder van een enorme hoeveelheid extra laadruimte. Ondernemers die op zoek zijn naar een representatieve bedrijfsauto waarmee zij zich kunnen onderscheiden van de middenmoot en die bovendien prijs stellen op comfortabel vervoer en een complete uitrusting, zullen zich aangetrokken voelen tot de Chrysler Voyager Commercial.

Voyager zeer veelzijdig en compleet
Voor elke vervoerswens biedt de Voyager een passende versie. Het leveringsprogramma bestaat uit drie motorvarianten, vijf uitrustingsniveaus en er is keuze uit een vijfversnellingsbak of automaat.

De Voyager en Grand Voyager Commercial worden geleverd in diverse uitrustingsniveaus SE, SE Luxe, LX, LX Plus en Limited. Tot de standaarduitrusting van de basisuitvoering SE behoren o.a. schijfremmen rondom, ABS, airconditioning, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrische bediening van de ramen, wegklapbare elektrisch verstelbare en verwarmbare buitenspiegels, afsluitbare opberglade onder voorste passagierstoel, stuurbekrachtiging, dubbele airbags en zij-airbags voorin. De SE Luxe heeft daarbovenop nog extra isolatie (standaard op CRD), een mattenset, speedcontrol, een in hoogte verstelbaar stuur en elektrisch inklapbare buitenspiegels.

De LX-versie beschikt naast de uitrusting van de SE bovendien over o.a. 16 inch aluminiumwielen, automatische klimaatregeling met twee zones en een interieurfilter, dakrails, een achtvoudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, een interieurverlichtingspakket, met leder bekleed stuurwiel en overhead-console met tripcomputer.

De LX Plus uitvoering voegt hier onder meer een nog uitgebreider audiosysteem aan toe, alsmede elektrisch bedienbare schuifdeuren, een in acht standen, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en een geavanceerd Load levelingsystem. De topuitvoering Limited is naast de uitrusting van de LX standaard voorzien van o.a. automatische klimaatregeling met drie zones en interieurfilter, elektrisch bedienbare schuifdeuren, lederen bekleding en verwarmbare voorstoelen, traction control (niet in combinatie met vierwielaandrijving), koplampsproeiers, een Infinity luidsprekersysteem en ladingafhankelijke niveauregeling.

Extra large
Ondernemers die de laadruimte van de Voyager nog niet voldoende vinden, doen een goede keus met de Grand Voyager Van of High Roof. Deze versie is bijna 34 centimeter langer dan de gewone Voyager Commercial, waardoor ook langere voorwerpen probleemloos kunnen worden vervoerd.
De Grand Voyager is net als de Voyager leverbaar met een 2.4 liter benzinemotor, een zescilinder met een cilinderinhoud van 3.3 liter en een 2.5 liter Common Rail dieselmotor. Het aantal uitvoeringen van de Grand Voyager Commercial is met 32 verschillende versies zeer compleet. Ook hier is het basismodel een 2.4i SE Commercial, met hetzelfde afwerkingsniveau als de normale versie. Het programma van de Grand Voyager Commercial loopt tot en met de Grand Voyager 3.3i V6 Limited AWD automaat , met onder meer vierwielaandrijving en een elektrisch bedienbare achterklep.

High Roof
De ombouw van Voyager tot Voyager Commercial, die aan de specifieke Nederlandse eisen voor bedrijfsautos moet voldoen, wordt verzorgd door het ISO-gecertificeerde carrosserie-ombouwbedrijf Snoeks in Nieuw-Vennep. De Voyager kan op twee manieren worden aangepast aan de wetgeving voor het rijden met een grijs kenteken: door het plaatsen van een volledige separatiewand tussen het voorste gedeelte - waar bestuurder en passagier zitten - en de laadruimte, of met behulp van een lage separatiewand in combinatie met een verhoogd dak. Deze laatste High Roof-optie heeft het voordeel dat de inzittenden niet hoeven uit te stappen om de laadruimte te bereiken. Daarnaast worden de zijruiten van de laadruimte geblindeerd en de vlakke laadvloer met tapijt afgewerkt.

Motoren
Het brede motorenaanbod van de Chrysler Voyager en Grand Voyager Commercial houdt rekening met de uiteenlopende wensen van ondernemers. Het motorenpallet omvat twee krachtige en efficiënte benzinemotoren en een volledig nieuwe turbodieselmotor met moderne commonrail inspuiting.


· De 2.4 liter viercilinder is uitgerust met vier kleppen per cilinder en is goed
voor een maximum vermogen van 108 kW/147 pk bij 5200 tpm, terwijl het maximum koppel 226 Nm bedraagt bij 4000 tpm. Standaard wordt deze krachtbron gecombineerd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak, tegen meerprijs is een viertraps automatische transmissie leverbaar.
· De 3.3 liter V6 is grondig aangepast voor toepassing in de nieuwe Chrysler
Voyager. Het vermogen is met 15 % toegenomen tot 128 kW/174 pk, terwijl het maximum koppel 278 Nm bij 4000 tpm bedraagt. De V6 wordt gekoppeld aan een automatische viertraps transmissie. De drie verschillende versies met vierwielaandrijving staan borg voor een superieure wegligging.

· Geheel nieuw is de 2.5 liter turbodieselmotor die gebruik maakt van de laatste technieken, zoals directe commonrail inspuiting, dubbele bovenliggende nokkenassen, contraroterende balansassen voor het elimineren van trillingen, vier kleppen per cilinder en een aluminium cilinderkop uit één stuk. De motor, ontwikkeld door DaimlerChrysler dochter Detroit Diesel, is voorzien van de nieuwe Bosch CP3 inspuitpomp. Dit systeem zorgt voor een optimaal lucht/brandstof mengsel, met als gevolg een efficiënte verbranding. De prestaties van de CRD, zoals deze versie wordt genoemd, mogen dan ook gezien worden, met een vermogen van 105 kW/143 pk en een nog indrukwekkender maximum koppel van 312 Nm dat reeds bij 1800 tpm beschikbaar is. Hiermee is de Chrysler Voyager CRD in staat tot een topsnelheid van 185 km/h, terwijl de acceleratie van 0 naar 100 km/h binnen 12 seconden kan worden voltooid. Het verbruik is bovendien verrassend laag: in de stad gemiddeld
9,7 l/100 km, buiten de stad 6,5 l/100 km en het gecombineerd verbruik ligt op 7,7 l/100 km. De nieuwe CRD-motor voldoet aan de strenge Euro 3 emissienormen.

Veel veiligheidsvoorzieningen
Het kenmerkende van de Voyager blijft bij de Commercial-uitvoering behouden, namelijk de grote laadruimte, die dankzij de schuifdeuren aan beide zijden en de grote schuifdeur bovendien zeer goed toegankelijk is. Net als bij de personenauto-uitvoering zijn geen concessies gedaan aan de veiligheid.
Een opmerkelijke lijst van veiligheidsverbeteringen verhoogt de veiligheid van een model dat overal ter wereld al een uitstekende veiligheidsreputatie geniet:


1. De volledig nieuwe carrosseriestructuur van de Voyager werd aanzienlijk verbeterd door aanpassingen aan de chassisstructuur, de langsbalken vooraan, de middenstijl en de schuifdeuren. Hierdoor voldoet de Voyager Commercial o.a. aan de strenge Europese normen voor aanrijdingen met gedeeltelijke overlapping en is het energieabsorberend vermogen van de auto fors toegenomen.


2. De airbags bieden een goede bescherming aan de bestuurder en de passagier voorin.


3. De airbags voorin zijn uitgerust met zogenaamde tweetraps-inflators, die de airbag op drie verschillende niveaus kunnen activeren, afhankelijk van de kracht van de aanrijding. Daardoor worden de inzittenden nooit aan een krachtigere airbag blootgesteld dan nodig is voor hun bescherming.


4. De volledig opnieuw ontworpen stuurkolom is voorzien van een plaatstalen beugel aan het voorste uiteinde van de kolom, die de botsenergie bij een frontale aanrijding absorbeert.


5. De veiligheidsgordels van de voorstoelen zijn uitgerust met gordelspanners die ervoor zorgen dat de gordel goed strak zit bij een aanrijding.


6. De bekleding van de A- en B stijlen bestaat uit Metalocene, een botsabsorberend materiaal. Wanneer een inzittende deze stof raakt tijdens een aanrijding, vangt het de slag op door te vervormen en meer energie op te vangen dan traditionele bekledingsmaterialen. De bekledingsdelen staan los van de carrosseriestructuur en bevatten verborgen ribben die energie absorberen.


7. Het dakpaneel en de dakranden zijn bekleed met energieabsorberend polyurethaanschuim.


8. De energieabsorberende armsteunen van de voorportieren zijn zo ontworpen dat ze meegeven bij een zijdelingse aanrijding.


9. Om het onvrijwillig in beweging zetten van de auto te voorkomen, heeft de schakelhendel een parkeervergrendeling, waarbij de bestuurder eerst op het rempedaal moet drukken, voor hij uit de parkeerstand kan schakelen (automaat).

Daarnaast beschikt de nieuwe Chrysler Voyager Commercial over een uniek remsysteem, met schijfremmen op alle wielen, ABS en EVBP, 'Electronically Variable Brake Proportioning', een elektronische remdrukregelaar. Dit systeem maakt gebruik van de ABS-wielsnelheidssensoren om het doorslippen van de achterwielen te herkennen, waarna EVBP automatisch de hydraulische remdruk aanpast. Zodoende krijgt ieder wiel voortdurend de juiste remdruk, wat een positieve bijdrage levert aan een veilige noodstop.

Naast de eerder genoemde verbeteringen, dragen ook de volgende aanpassingen aanzienlijk bij aan de veiligheid van de nieuwe Chrysler Voyager en Grand Voyager Commercial:


· Bumpers die aanrijdingen met 8 km/h zonder schade kunnen weerstaan, ruimschoots meer dan de veiligheidsnormen op alle markten stellen.
· Koplampen die 50 procent groter zijn en 80 procent meer lichtopbrengst leveren.

· Grotere achterlichten en een centraal, hoger aan de bovenkant van de
Achterklep geplaatst derde remlicht voor een betere zichtbaarheid.

Prijzen
De prijslijst voor de Voyager Commercial begint bij 19.540 voor de 2.4i Van. De 2.5 turbodiesel kost als Van 22.170 in de SE uitvoering, de 3.3i V6 SE Luxe Van 22.460. Het topmodel, de Grand Voyager 3.3i V6 LE AWD Limited Van, staat in de prijslijst voor 35.140. Al deze prijzen zijn exclusief BTW.

Leveringsprogramma zeer compleet
Zijn er maar liefst 22 uitvoeringen van de Voyager Commercial, de Grand Voyager doet daar met 32 versies nog een schepje bovenop. Alle versies zijn namelijk leverbaar als Van en als High-Roof versie. DaimlerChrysler houdt aldus rekening met elke mogelijke wens die een ondernemer maar kan hebben. Voor de duidelijkheid het volledige overzicht:

Voyager Van Grand Voyager Van
2.4i SE 2.4i SE
2.4i SE Luxe 2.4i SE Luxe
2.4i LX 2.4i LX automaat
2.4i LX Plus 2.4i LX Plus automaat

2.5CRD SE 2.5CRD SE
2.5CRD SE Luxe 2.5CRD SE Luxe
2.5CRD LX 2.5CRD LX
2.5CRD LX Plus 2.5CRD LX Plus
2.5CRD Limited

3.3i V6 SE Luxe automaat 3.3i V6 SE Luxe automaat 3.3i V6 LX automaat 3.3i V6 LX automaat
3.3i V6 LX Plus automaat 3.3i V6 LX Plus automaat 3.3i V6 Limited automaat
3.3i V6 LX AWD automaat
3.3i V6 LX Plus AWD automaat
3.3i V6 LX Limited AWD automaat

N.B. Alle modellen zijn ook als High Roof leverbaar, met een lage separatiewand.

Dodge Ram Van geheel vernieuwd

De vormgeving van de Dodge Ram Van werd geheel gewijzigd, overeenkomstig de vormgeving van de nieuwe Chrysler Voyager. Ook de nieuwe Dodge kan bogen op een meer gestroomlijnde, verfijnde styling, verbeterde aandrijvingen, groter rijcomfort, betere handling en een ruim arsenaal aan klantvriendelijke eigenschappen. De laadcapaciteit en de vele praktische details zorgen voor een verrassend concept dat veel grote bedrijven reeds op waarde hebben geschat.

De nieuwe Dodge Ram Van beschikt standaard over airconditioning, twee front-airbags, side-airbags, elektrisch bedienbare ramen, in hoogte verstelbare koplampen, comfortabele stoelen, centrale portiervergrendeling, ABS en stuurbekrachtiging. Gebleven is de combinatie van een enorm laadvermogen van 2800 liter en een motor die onder alle omstandigheden meer dan voldoende vermogen en koppel levert.

De Ram Van is in twaalf uitvoeringen beschikbaar. De High Roof heeft een verhoogd dak en een lage separatiewand, de Van daarentegen een volledig gesloten wand achter beide voorstoelen. Beide versies zijn zowel met een 2.4i DOHC benzinemotor (108 kW/142 pk bij 5200 tpm) als met de nieuwe, zeer sterke 2.5 liter common-rail turbodieselmotor leverbaar. Deze laatste is goed voor een vermogen van 105 kW/139 pk bij 4000 tpm. De 2.4i versie is bovendien beschikbaar met automatische versnellingsbak. Al deze versies zijn nu ook leverbaar als Grand Ram Van.

De Dodge Ram Van is niet zomaar een bestelauto, maar veel meer een luxe personenauto met extra veel laadruimte. Het uitrustingsniveau van de Dodge Ram Van staat borg voor veel comfort en veiligheid. Gecombineerd met het representatieve uiterlijk fungeert de auto daarom als indrukwekkend visitekaartje, zowel voor de klanten als degenen die ermee mogen werken.
Bovendien is de nieuwe Dodge Ram Van scherp geprijsd en dragen ook de lage onderhoudskosten bij aan een gunstige prijs per kilometer. Twee jaar volledige garantie (zonder kilometerbeperking), zeven jaar garantie op de carrosserie en lange onderhoudsintervallen maken de Dodge Ram Van tot een verstandige en doordachte keuze.

De prijslijst van de Dodge Ram Van begint bij 17.865 voor de 2.4i Van en eindigt bij de 2.5 CRD High Roof voor 21.630. Bij deze bedragen is de BTW niet inbegrepen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie