Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwjaarsreceptie Foresters startsein bouw oefencentrum

Datum nieuwsfeit: 07-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FORESTERS

Nieuwjaarsreceptie Foresters startsein voor bouw oefencentrum

Amsterdam, 7 januari 2002

Nieuwjaarsreceptie Foresters startsein voor bouw oefencentrum reumapatiënten

Door 25.000 Euro weg te schenken is De Oude Orde van Foresters, kortweg De Foresters, dit nieuwe jaar goed begonnen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van deze in Amsterdam gevestigde service vereniging, ontving de voorzitster van de Stichting Vrienden van het Jan van Breemen Instituut, mevrouw dr. B. Dekker, die 30 jaar als reumatoloog aan het instituut verbonden is geweest, deze gulle gift uit handen van Forester-voorzitter Bob Reek. Het geld is bestemd voor de noodzakelijke uitbreiding van het Jan van Breemen Instituut (JBI) met een oefencentrum voor patiënten met reuma of andere aandoeningen van het bewegingsapparaat.

Foresters 122 jaar in Nederland actief
De vrijgevigheid van De Foresters heeft alles te maken met het doel waarvoor deze van oorsprong Engelse organisatie in 1880 in Nederland werd gesticht . Tot de initiatiefnemers behoorde Henri Polak, sociaal democraat, voorzitter van de vakbond ANDB en voorvechter van een rechtvaardiger samenleving. Hij zag een Amsterdamse afdeling van De Foresters als een extra mogelijkheid om Amsterdammers voor zijn idealen te winnen. Dat hij daarin slaagde valt af te leiden uit het feit dat de burgervaders van Amsterdam beginnend bij burgemeester W. de Vlugt (1921 tot 1941) tot op de huidige dag het ere-voorzitterschap van de vereniging bekleden.

Voorlopers van moderne verzorgingsstaat
De Foresters hebben er sinds hun oprichting dan ook alles aan gedaan om maatschappelijk zwakkeren te helpen. Ze richten zich vooral op het individu en incidenteel ook op organisaties.
Tot begin jaren vijftig genoten Forester-leden bepaalde privileges waaronder een soort ziekenfondspakket, een WW-uitkering en een oudedagsvoorziening. Midden jaren '50 maakte het kabinet Drees dergelijke voorzieningen voor de gehele bevolking toegankelijk waardoor ze bij De Foresters werden opgeheven. De laatste decennia richt de vereniging zich uitsluitend op liefdadigheidswerk voor derden en in dat kader is ook de donatie van 25.000 euro te zien. Start bouw therapeutisch oefencentrum medio 2003 Het bedrag vormt de eerste aanzet tot de realiseren van een oefentherapeutisch centrum waarvan de plannen op dit moment worden uitgewerkt. Als de voorbereidingen verlopen zoals voorzien en er ook voldoende fondsen kunnen worden aangetrokken, zal met de bouw van het
project in 2003 worden gestart. Dat startschot zou dan op een bijzonder moment vallen want zowel donateur De Foresters als initiatiefnemer het JBI, hebben in dat jaar iets te vieren. De Foresters zijn dan 125 jaar in Nederland actief het JBI bestaat in 2003 op de kop af 100 jaar.

JBI specialistisch ziekenhuis in hartje Amsterdam Het Jan van Breemen Instituut is een klein specialistisch ziekenhuis op het gebied van reumatologie en revalidatiegeneeskunde. Patiënten komen vooral uit groot Amsterdam en uit de provincie Noord-Holland. Het JBI heeft poliklinieken in alle regionale ziekenhuizen en er werken zo'n 40 medisch specialisten. Het instituut ligt in het hart van Amsterdam West aan de
naar de oprichter genoemde dr. Jan van Breemenstraat. Jaarlijks komen ca. 150.000 volwassenen en kinderen met reumatische aandoeningen of met
problemen van het bewegingsapparaat voor consult bij het instituut.

Bewegen is bittere noodzaak
De noodzaak van een therapeutisch oefencentrum is gelegen in de aard van voornoemde klachten. Ze hebben vaak ingrijpende gevolgen en zijn over het algemeen langdurig. Voor mensen met gewrichtsklachten is bewegen belangrijk. Stijve gewrichten worden erdoor voorkomen en spierkracht en conditie nemen toe. Onnodige gewrichtsschade wordt vermeden terwijl patiënten zich op de lange termijn veel beter blijken te kunnen handhaven zonder hulp van derden. Het gaat daarbij niet alleen om patiënten met een chronische aandoening, maar ook om mensen met een neurologische handicap die gebaat zijn bij een revalidatieprogramma.

Het Jan van Breemen Instituut is dan ook ingenomen met de actieve steun van De Foresters.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie