Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NMBS perst ondergronds buizendak in Antwerpse Seefhoek

Datum nieuwsfeit: 07-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NMBS

07/01/02

NMBS perst ondergronds buizendak in Antwerpse Seefhoek

Vanaf 7 januari gaat de bouw van de spoortunnel tussen het Damplein en het Astridplein van start in de Seefhoek. Vanuit een vertrekschacht aan de Viséstraat zal een boorschild vanaf eind 2002 twee enkelsporige tunnelkokers boren richting Astridplein. De 1200 meter lange tunnels vormen de noord-zuidverbinding voor het binnenlands- en internationaal reizigersverkeer.

Vermits de tunnelkokers in de Seefhoek nog moeten afdalen naar een diepte van 20 meter en dus onvoldoende diep onder de woningen liggen, moet de stabiliteit worden gewaarborgd. Hiervoor zorgt een buizendak dat onder de huizen van de Viséstraat naar de Sint-Jobstraat wordt geperst. Met deze methode wordt afbraak en een open bouwput vermeden. Het dak heeft een lengte van 70 meter en een breedte van 30 meter. De 21 buizen worden één na één geperst op dezelfde wijze als vorig jaar onder het stationsgebouw van Antwerpen-Centraal. Ook nu zorgen cementinjecties voor de compensatie van grondzettingen. Het persen van de buizen gebeurt continu zodat deze klus eind 2002 klaar is. Tijdens de weekends wordt er niet gewerkt.

De aanleg van het buizendak vergt twee werfzones. Aan de Viséstraat komt een persput. In overleg met de Groendienst van de stad Antwerpen worden de bomen in de straat verplaatst naar de zone naast het speelterrein. In 2003 krijgen de bomen terug hun oorspronkelijke plaats. In de Viséstraat blijft altijd een vrije ruimte van zes meter beschikbaar voor de bewoners. De aanvoer van bouwmateriaal gebeurt uitsluitend overdag en de aannemer moet de straat netjes houden.

Vanaf 7 januari tot eind maart wordt in de Sint-Jobstraat een ontvangstput aangelegd. Het boorschild dat het buizendak maakt komt in deze put aan en het wordt van hieruit overgebracht naar het vertrekpunt in de Viséstraat. Vermits in deze straat de ruimte beperkt is, zal er tijdens deze bouwfase geen autoverkeer mogelijk zijn. Vanaf eind maart 2002 kan de bouwput gedeeltelijk worden versmald zodat bewoners terug hun woning met de auto kunnen bereiken.

Bewoners kunnen de plannen over de aanleg van de spoortunnel die vorig jaar in een infovergadering werden toegelicht, steeds inkijken in het stedelijk wijkkantoor Dam en in het buurtwerkhuis Seefhoek. Zij kunnen met vragen ook terecht in het infolokaal noord-zuidverbinding op het nummer 03/204.20.34 of op het nummer 078/15.48.04.

© 2001 NMBS

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie