Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mac OS X wordt het besturingssysteem op alle nieuwe Macs

Datum nieuwsfeit: 08-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Apple Benelux

Mac OS X wordt het standaardbesturingssysteem op alle nieuwe Macs

Nu beschikbaar: 2.500 native programma's en ondersteuning voor alle populaire digitale apparaten

Bunnik, 8 januari 2002 - Apple heeft vandaag bekendgemaakt dat Mac OS X het standaardbesturingssysteem wordt op alle nieuwe Macs. Deze wijziging gaat voor bepaalde producten direct in en zal tegen het einde van de maand gelden voor alle nieuwe producten. Mac OS X, een combinatie van een superstabiele, op UNIX gebaseerde kern met een uiterst fraaie interface en het legendarische gebruiksgemak van de Macintosh, is het ultieme besturingssysteem voor het nieuwe millennium.

Er zijn momenteel al meer dan 2500 native programma's voor Mac OS X beschikbaar van bedrijven als Microsoft, Adobe en vele andere. Ook bevat Mac OS X ondersteuning voor populaire digitale apparaten van Canon, Epson, HP, Kodak, Nikon, Olympus, Palm, Panasonic en Sony.

"Voor de meeste Mac-gebruikers is dit het ideale moment om Mac OS X als primair besturingssysteem te gaan gebruiken", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Mac OS X is 's werelds meest geavanceerde besturingssysteem dat de kracht en stabiliteit van Unix combineert met de eenvoud en elegantie van de Macintosh. Nu er duizenden native programma's van andere fabrikanten dan Apple beschikbaar zijn en vrijwel elk populair digitaal apparaat dat er bestaat wordt ondersteund, is dit hét moment om over te stappen."

Mac OS X wordt al sinds mei 2001 samen met Mac OS 9 meegeleverd op alle Apple computers. Mac OS 9 blijft aanwezig op alle computers om gebruikers in staat te stellen Mac OS 9 programma's in de Classic-modus te gebruiken vanuit Mac OS X. Ook kunnen gebruikers desgewenst opstarten met Mac OS 9.

Mac OS X, als het hart van de digitale-hubstrategie van Apple, stelt Mac-gebruikers in staat hun computer om te vormen tot een centraal punt voor het aanmaken, bewerken, opslaan en uitwisselen van digitale foto's, films en muziek. In combinatie met Apple's bekroonde iTunes 2-, iMovie 2- en iDVD 2-programmatuur en het nieuwe iPhoto vormt Mac OS X het ultieme platform voor de moderne digitale levenssstijl. Of het nu gaat om het rippen van cd's, het afspelen of branden van cd's en dvd's of het verzenden van digitale foto's via het internet, alles is eenvoudiger met Mac OS X.

Mac OS X is het meest geavanceerde besturingssysteem dat momenteel beschikbaar is, met zijn stabiele, op UNIX gebaseerde architectuur, waardoor de computer niet meer blijft hangen, de oogverblindende Aqua-interface en de geavanceerde mogelijkheden die alleen beschikbaar zijn op een Mac. Mac OS X bevat tal van innovatieve voorzieningen, zoals het Dock, waarmee gebruikers in een oogwenk naar programma's, documenten, websites en systeemvoorkeuren kunnen gaan, en de Instant On-functie, waarmee een iBook of PowerBook in een fractie van een seconde uit de sluimerstand kan worden gehaald. Geen enkel ander besturingssysteem is eenvoudiger te gebruiken dan Mac OS X of is voorzien van programmatuur zoals Apple's bekroonde programma's voor een digitale levensstijl.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Mac OS X 10.1.2 is beschikbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore), via de Apple verkooppunten en via geautoriseerde Apple resellers voor een adviesprijs van ¤ 139*. Het Mac OS X 10.1.2-upgradepakket is beschikbaar voor huidige gebruikers van Mac OS X voor ¤ 25,21* via Apple's Mac OS Up-to-Date-programma, dat loopt tot en met 31 januari 2002.

Alle Apple computers zullen vanaf januari worden geleverd met Mac OS X 10.1.2 als het standaardbesturingssysteem en zullen tevens Mac OS 9.2 bevatten voor compatibiliteit met de Classic-omgeving van Mac OS X. Voor Mac OS X is minimaal 128 MB geheugen vereist. Het besturingssysteem kan worden gebruikt op de volgende Apple computers: iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube en alle PowerBook-modellen die na mei 1998 zijn geïntroduceerd.

Alle Apple computers worden geleverd met diverse native Mac OS X programma's. Daarnaast zijn er duizenden programma's van andere fabrikanten dan Apple verkrijgbaar.

Bij iMac en iBook wordt momenteel onder andere de volgende programmatuur meegeleverd: AppleWorks 6, Apple Developer Tools X, iDVD 2 (SuperDrive vereist), iMovie 2, iTunes 2, iPhoto (kan gratis worden gedownload via www.apple.com/nl/iphoto), Adobe Acrobat Reader 5.0, James Thompson PCalc 2, Microsoft Internet Explorer 5.1, OttoMatic van Pangea, Smith Micro FAXstf X Preview en Software Kiev WorldBook for Mac OS X.

Bij de Power Mac en de PowerBook wordt momenteel onder andere de volgende programmatuur meegeleverd: Apple Developer Tools X, iDVD 2 (SuperDrive vereist), iMovie 2, iTunes 2, iPhoto (kan gratis worden gedownload via www.apple.com/nl/iphoto), Adobe Acrobat Reader 5.0, Ambrosia Software Snapz Pro X, Caffeine Software PixelNhance 1.5, Code Line Communications Art Directors Toolkit for X, FileMaker Pro Trial 5.5, James Thompson PCalc, Lemke Software GraphicConverter 4.1, Microsoft Internet Explorer 5.1, OmniGraffle en OmniOutliner van Omni Group en Smith Micro FAXstf X Preview.


* Vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

© 2001 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, AirPort, Apple Store, FireWire, iTunes, Mac OS, PowerBook en Velocity Engine zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van de respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: www.apple.com Voor informatie over Apple België: www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: www.apple.com/nl/pr

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie