Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe wetenschappelijk directeur Duitsland Instituut A'dam

Datum nieuwsfeit: 08-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Nieuwe wetenschappelijk directeur Duitsland Instituut A'dam

Prof. Dr. A.J.J. (Ton) Nijhuis is met ingang van 1 januari 2002 benoemd tot wetenschappelijk directeur van het Duitsland Instituut bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij volgt prof. dr. Maarten Brands op die deze functie tot september 2001 bekleedde. Behalve zijn nieuwe functie bij het DIA zal Ton Nijhuis als hoogleraar tevens verbonden zijn aan de Faculteit der Geesteswetenschappen en aan de Faculteit van Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de UvA. Prof. Dr. Nijhuis was sinds juli 1997 als onderzoekscoördinator aan het Duitsland Instituut verbonden en sinds september jl. als waarnemend wetenschappelijk directeur. In 1999 werd de heer Nijhuis benoemd tot hoogleraar Duitslandstudiën aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA.

Ton Nijhuis studeerde geschiedenis, politicologie en filosofie in Nijmegen en in Amsterdam (UvA) en promoveerde in 1995 op Structuur en contingentie: Over de grenzen van het sociaal-wetenschappelijk verklaringsideaal in de Duitse Geschiedschrijving. Dit proefschrift werd in 1996 bekroond met de jaarlijkse studieprijs van de Stichting Preamium Erasmianum.

Vanaf 1986 was Ton Nijhuis werkzaam als universitair docent bij de Faculteit der Cultuurwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Tijdens het studiejaar 1989-1990 was hij gastonderzoeker aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) te Wassenaar. In 1997 verbleef hij zes maanden in Wenen als visiting fellow aan het Institut für die Wissenschaften vom Menschen in Wenen. Sinds 1998 is hij coördinator van het interdisciplinaire onderzoeksprogramma Zivilgesellschaft im Vergleich: Deutschland und die Niederlande 1850-2000 waarin het NIAS (Wassenaar), het Duitsland Instituut Amsterdam, het Zentrum für Niederlande Studien (Münster) en het Zentrum für Interdisziplinäre Forschung (Bielefeld) participeren

Hij publiceerde o.m. over historische, sociologische en filosofische onderwerpen in binnen- en buitenlandse vakbladen en over de Duitse (buitenlandse) politiek. Zijn huidige onderzoek richt zich op vergelijkend onderzoek naar de ontwikkeling van de civil societies in Duitsland en Nederland en op de Duitse rol in de Europese politiek na de val van de Muur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Duitsland Instituut Amsterdam, tel. 020 525 36 90.


08 jan 02 10:40

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie