Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorhoede int. veiligheidsmacht in Afghanistan vertrokken

Datum nieuwsfeit: 08-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten


Ministerie van DefensieVertrek militairen ISAF

Voorhoede internationale veiligheidsmacht in Afghanistan vertrokken

08-01-2002

Op Vliegbasis Eindhoven heeft staatssecretaris Henk van Hoof van defensie vanmorgen (8 januari) 32 Nederlandse militairen van de Koninklijke Landmacht en ongeveer 70 Duitse en Oostenrijkse militairen uitgezwaaid die deel gaan uitmaken van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. De militairen vertrekken naar Afghanistan om voorbereidingen te treffen voor de komst van in totaal 200 militairen van het 13 Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen.

Van Hoof benadrukte in Eindhoven nogmaals dat het een missie is met 'aanzienlijke risico´s'. "Naast de barre klimatologische omstandigheden, krijgt u te maken met een stad en een bevolking die de laatste twintig jaar niet anders gekend heeft dan verdeeldheid, haat, oorlog en verwoesting." De staatssecretaris stelde dat Nederland ruime ervaring heeft op het gebied van vredesoperaties. "U bent goed opgeleid en beschikt over adequaat materieel. Toch is het groot belang dat u alert blijft. De strijd heeft zowel in materiële als in geestelijk zin zijn sporen achtergelaten", aldus Van Hoof. De staatssecretaris gaf andermaal aan dat de militairen in Afghanistan, naast de steun van hun eigen achterban, kunnen rekenen op de steun van vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer en van de Nederlandse bevolking.

In zijn toespraak richtte staatssecretaris Van Hoof tevens het woord tot de vertrekkende Duitse en Oostenrijkse militairen. Daarbij gaf hij aan dat de Nederlands-Duitse samenwerking een grote en belangrijke stap is op de weg naar Europese militaire samenwerking. "Wir freuen uns auf die Zusammenarbeit in dieser wichtigen Operation. Dieser Einsatz ist ein grosser und wichtiger Schritt auf dem Weg der Europäischen Militärischen Zusammenarbeit."

De militairen vliegen vandaag met een KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht naar het Noord-Turkse vliegveld Trabzon. Met twee Nederlandse C130-toestellen worden de militairen en materieel in pendelvluchten vanuit Trabzon naar het vliegveld Bagram bij Kaboel overgevlogen. De eerste C-130 vlucht arriveert naar verwachting woensdagochtend in Bagram. (foto´s: Hennie Keeris)

Toespraak staatssecretaris Henk van Hoof bij het vertrek van de voorhoede van de International Security Assistance Force (ISAF) op vliegbasis Eindhoven

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie