Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UvA viert 370ste verjaardag

Datum nieuwsfeit: 08-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Amsterdam


UvA viert 370ste verjaardag
Dinsdag 8 januari 2002, 15:00 uur - 18:00 uur De UvA viert haar 370ste Dies Natalis en 74ste lustrum. Scheidend rector magnificus prof. dr. J.J.M. Franse, hoogleraar Experimentele natuurkunde, zal de Diesrede uitspreken, getiteld: Over hoefijzers en spinkranen: aspecten van vijftig jaar natuurkunde van de vaste stof. Tevens wordt het rectoraat overgedragen aan de nieuwe rector magnificus prof. mr. Paul F. van der Heijden. Na afloop is er een receptie in het Maagdenhuis. De Diesviering vormt tevens de start van een aantal lustrumevenementen, die gedurende het jaar 2002 zullen plaatsvinden.

Eredoctoraten
Tijdens de Dies verleent de UvA eredoctoraten aan Arthur Chaskalson (president van de Constitutional Court van Zuid-Afrika), aan de Engelse wiskundige prof. Ian Macdonald en aan de Nederlandse kunsthistoricus prof. Eddy de Jongh.

Lustrum 370 jaar UvA
In 2002 viert de UvA haar 74ste lustrum. Reden voor de universiteit om stil te staan bij haar oorsprong en bovendien haar huidige positie als eigentijds kennisinstituut te onderstrepen. Door het jaar heen vinden diverse activiteiten plaats voor studenten, alumni en medewerkers, maar ook voor scholieren en inwoners van Amsterdam. Het accent van de lustrumactiviteiten ligt op de relatie die de UvA van oudsher heeft met de stad Amsterdam en met de mensen die in heden, verleden en toekomst een verbintenis met de universiteit hebben. De UvA hoopt in het lustrumjaar de banden met al deze relaties aan te halen en haar identiteit te versterken.
Cornelia de Lange (1871-1950) had vanaf 1907 een bloeiende praktijk in het Emma-kinderziekenhuis. Ze werd in 1927 de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de UvA. Het verhaal gaat dat kinderen door hun moeder op een afspraak werden voorbereid met de woorden: "We gaan naar Cornelia de Lange en naar Artis."

LocatieAula van de UvA
Singel 411.
Bron: UvA Persvoorlichting

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie