Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Juryrapport Fotojournalist van het jaar 2001

Datum nieuwsfeit: 08-01-2002
Vindplaats van dit bericht
Bron: Nederlandse Vereniging van journalisten
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

Juryrapport Fotojournalist van het jaar 2001

"Eén beeld van hem heeft evenveel impact als een half uur televisiereportage. Je wordt er stil van..." Aldus het oordeel van de jury, die unaniem de 40-jarige fotojournalist Jerry Lampen verkoos tot Fotojournalist van het Jaar 2001. Jerry Lampen, werkzaam bij Reuters News Pictures, is door deze uitverkiezing tevens winnaar van de Fujifilm Dutch Photopress Award en zal als de Nederlandse kandidaat worden afgevaardigd naar de door Fujifilm georganiseerde competitie voor de European Press Photographer of the Year.

Het werken voor een internationaal persbureau als Reuters heeft verregaande consequenties. De fotograaf staat voortdurend onder grote druk, moet snel werken en kunnen beschikken over veel improvisatievermogen. Dat gaat bij Jerry Lampen niet ten koste van de kwaliteit, van de intrinsieke waarde van zijn beelden. Integendeel. Hij zit bovenop de gebeurtenissen, het nieuws en de achtergronden, en fotografeert die direct maar bovenal bijzonder indringend. Zijn foto's zijn weliswaar zuiver en realistisch en toch hebben ze ook een zekere dramatiek. Het is pure journalistiek van het hoogste niveau. Er is één opmerkelijk aspect in zijn werk: de mensen op de foto's kijken je vaak rechtstreeks aan. Daardoor ontstaat een onontkoombaar face à face, waardoor de kijker sterk bij de gebeurtenissen wordt betrokken.

Jerry Lampen heeft in 2001 vele belangrijke gebeurtenissen en nieuwsfeiten vastgelegd. Daar was nogal wat oorlog en ellende bij. Hij fotografeerde dat echter zonder een zweem van sensatie, waardoor de gruwelijkheid en de absurditeit je direct bij de keel grijpen. De jury was vooral onder de indruk van de ontroerende reportages over Afghaanse vluchtelingen in Pakistan en de mislukte hersenoperatie van een Palestijnse jongen die door Israëlische soldaten door het hoofd was geschoten. Schokkende beelden uit de Gaza, waar de dood voortdurend aanwezig is en de kinderen het alledaagse geweld bijna beschouwen als een spel. Afghaanse kinderen die gewond zijn geraakt door de Amerikaanse bombardementen, de macabere sfeer rond plunderende en vechtende anti-globalisten bij de Eurotop in Gothenburg en de dreiging tussen ME en boeren tijdens de mond- en klauwzeercrisis in Nederland. Dat alles fotografeerde Jerry Lampen in 2001. Maar dan zijn er ook nog die krachtige en soms bijna esthetische foto's van schaatsen in binnen- en buitenland, de stille emotie van prins Constantijn, zijn bruid en zijn vader in een omhelzing en de stugheid van Slobodan Milosevic voor het oorlogstribunaal in Den Haag.

Jerry Lampen is een fotojournalist van internationale klasse met een indrukwekkend oeuvre. Daarom is hij uit 23 kandidaten verkozen tot Fotojournalist van het Jaar 2001. En bij de komende verkiezing van de European Press Photographer of the Year zal hij ongetwijfeld een voortreffelijke vertegenwoordiger zijn van de Nederlandse fotojournalistiek.

Wil de Jong
Juryvoorzitter FJJ januari 2002

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie